fbpx

Ανακαλύψτε τα μυστικά του τέλειου και ασφαλέστερου μαυρίσματος

by Eva Sarpetsa

Η Κύπρος μας είναι νησί στο οποίο ο ήλιος λάμπει τουλάχιστον 300 μέρες τον χρόνο, καθιστώντας την έκθεση στον ήλιο αναπόφευκτο γεγονός. Και ενώ ο ήλιος έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ευεργετικός για τον ανθρώπινο οργανισμό (αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης,παράγει βιταμίνη D, κτλ.), η εκτεταμένη έκθεση στις ακτίνες του όμως όχι, αφού επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους για το δέρμα μας (πρόωρη γήρανση και κινδύνους καρκίνου του δέρματος). 

Παρόλα αυτά τους καλοκαιρινούς μήνες το ομοιόμορφο και φυσικό μαύρισμα γίνεται αυτοσκοπός μας. Και ευτυχώς για εμάς, στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα αντηλιακά προϊόντα με συνθέσεις κατάλληλες για όλες τις επιδερμίδες, τις ανάγκες, ανθεκτικές στο νερό και τον ιδρώτα, με καλλυντική και ενυδατική δράση, που μπορούν να μας εξασφαλίσουν με ασφάλεια τα πολυπόθητα tan lines. 

Με προτεραιότητα την ασφάλεια, επιλέγουμε την σύνθεση που προτιμάμε (σπρέι, γαλάκτωμα, τζελ, κτλ.) και το κατοχυρώνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη σαν το must-have προϊόν του καλοκαιριού που πρέπει να σας συνοδεύει παντού – ΠΑΝΤΟΥ- κατά την διάρκεια της μέρας. Αυτό το σημείο δεν αποτελεί tip για ασφαλές μαύρισμα αλλά κανόνα. Παράλληλα ένα αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας δεν είναι ο σωστός τρόπος μαυρίσματος.

 Πιο κάτω συγκεντρώσαμε για εσάς 5 tips για να πετύχετε φυσικό μαύρισμα χωρίς όμως να θυσιάσουμε την υγεία μας:

1. Το σωστό αντηλιακό

Μην βασίζεστε ποτέ μόνο στο SPF. Πρέπει να αναζητήσετε στην συσκευασία του αντηλιακού τον όρο «ευρύ φάσμα» ή το λογότυπο UVA και τη λέξη «υψηλή». Το SPF30 φιλτράρει το 97% των ακτινών UVB, ενώ το SPF50 φιλτράρει το 98%. Όποιο και από τα δύο να επιλέξετε είναι πολύ σημαντικό να το εφαρμόζετε κάθε δύο ώρες. 

2. Κατανοήστε τον χρόνο μαυρίσματος σας

Το δέρμα σας φτάνει σε ένα σημείο αποκοπής μαυρίσματος (tanning cut-off point) όταν τα κύτταρα σταματούν να παράγουν πλέον μελανίνη – τη χρωστική μαυρίσματος. Οπότε από ένα σημείο και μετά η έκθεση στον ήλιο είναι άσκοπη. Ο καθένας έχει τη δική του αποκοπή μελανίνης, συνήθως δύο έως τρεις ώρες ή πολύ λιγότερο εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα. Μετά από αυτό, απλώς υποβάλλετε το δέρμα σας στον κίνδυνο βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία.

3.  Η «κατάλληλη» ώρα για μαύρισμα

Με βάση τις συμβουλές των γιατρών ο ήλιος είναι πιο δυνατός από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ και μας συστήνουν να αποφεύγουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυτό το χρονικό διάστημα. Επιλέξτε τις απογευματινές ώρες – πάντα με την χρήση αντηλιακού – για να πετύχετε φυσικό ασφαλές μαύρισμα. 

4.  Σωστή ενυδάτωση και προετοιμασία

Σας προτείνουμε να «προετοιμάσετε» την επιδερμίδα σας πριν εκτεθείτε στον ήλιο με ένα body scrub για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα.

Παράλληλα, η ενυδάτωση για ένα ασφαλές μαύρισμα αφορά φυσικά την κατανάλωση υγρών κατά την διάρκεια και μετά την έκθεση στον ήλιο, για να αποφευχθεί τυχόν αφυδάτωση και την χρήση ενυδατικής κρέμας ή after sun – για την σωστή θρέψη της επιδερμίδας (να μην ξεφλουδίσει) και για την επιμήκυνση του μαυρίσματος.  

5.  Συχνά διαλείμματα και σκιά

Τα συχνά διαλείμματα από την έκθεση στον ήλιο θα μειώσει την UV ένταση και τον κίνδυνο για εγκαύματα, και φυσικά αυτό μεταφράζεται σε πιο ασφαλές, ομοιόμορφο και μακροχρόνιο μαύρισμα. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πρόσβαση σε ένα σκιερό δροσερό μέρος.