fbpx

Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που σου προκαλούν ακμή χωρίς να το ξέρεις!

by Trends Team

Γενικά, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία των acne breakouts. Το άγχος και οι φυσιολογικές διακυμάνσεις των ορμονών είναι συχνά βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση της. Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στην ακμή γεννιούνται με περίπου τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερα κύτταρα του δέρματος και παράγουν περισσότερο λάδι από το μέσο άτομο.

Αλλά υπάρχουν άλλοι, πιο under-the-radar τρόποι με τους οποίους θα μπορούσατε να ερεθίσετε το δέρμα σας και δεν το ξέρετε. Συγκεκριμένα ένας «κακός» τρόπος ζωής, όπως η διατροφή υψηλή σε γλυκόζη, το κάπνισμα, το λάθος πλύσιμο του προσώπου σας, ή το άγγιγμα του προσώπου είναι παράγοντες που ακόμα κι αν δεν προκαλούν ακμή, σίγουρα την επιδεινώνουν. Και συνήθως πρόκειται για ένα συνδυασμό αυτών των παραγόντων που αποτελούν την ρίζα του προβλήματος, και που όλοι μαζί συμβάλλουν στην ακμή.

Με βάση τα πιο πάνω λοιπόν, σίγουρα υπάρχουν πράγματα ή συνήθειες που μπορείτε να περιορίσετε ή να αποφύγετε για να μειώσετε τα πιθανά breakouts. Και ενώ μπορεί να φροντίζετε σωστά το δέρμα σας με βάση τους «βασικούς» κανόνες skin-care (σωστός καθαρισμός του προσώπου το βράδυ, δεν αγγίζουμε το πρόσωπο μας, και τα λοιπά), υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν ακμή.

Ανακαλύψτε όλα τα sneaky habits σας που πολύ πιθανών να σαμποτάρουν την ονειρεμένη επιδερμίδα σας:

Dirty mask

Μέχρι πριν 1 χρόνο η μάσκα δεν θα βρισκόταν στην λίστα αυτή, αλλά με τα σημερινά δεδομένα είναι ίσως ο No.1 λόγος που πολύς κόσμος αντιμετωπίζει ακμή. Είναι ένα αναγκαίο κακό που είναι πλέον μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας άρα σίγουρα δεν μπορούμε να αποφύγουμε την γενική χρήση της. Αυτό όμως που μπορούμε σίγουρα να κάνουμε είναι να φοράμε καθαρή μάσκα. Σας προτείνουμε να έχετε πάντα 2 μάσκες μαζί σας (είτε μίας χρήσης είτε επαναχρησιμοποιημένες) και να την αλλάζετε κατά την διάρκεια της μέρας.

Κακή διατροφή

Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η διατροφή συμβάλλει στην εμφάνιση ακμής, παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί πως η διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλούς υδατάνθρακες  προκαλεί έξαρση. Επίσης η μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζει εξίσου αρνητικά. Ουσιαστικά, ενώ το φαγητό που τρώτε δεν προκαλεί ακμή, τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν το δέρμα με τάση ακμής εξαιτίας του επιπλέον λαδιού και λιπαρών που μπορεί να συσσωρευτεί στο δέρμα από το ίδιο το φαγητό. Επομένως, ακολουθήστε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή χωρίς πολλά λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα, χυμούς, πολλά ζυμαρικά και πολλά γαλακτοκομικά. Όλα με μέτρο και φυσικά πολύ πολύ νερό.

Pillowcase trouble

Αν παρατηρείται πως εμφανίζονται έντονα σπυράκια κυρίως στο μέτωπο σας αλλά και στα μάγουλα τότε συνήθως αυτό αποτελεί ένδειξη για «βρώμικη» μαξιλαροθήκη. Μια μαξιλαροθήκη μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια που όταν έρθουν σε επαφή με το πρόσωπο κατά την διάρκεια του ύπνου, τότε θα μεταφερθούν ξανά στο δέρμα. Αυτό καθιστά αναγκαίο το πλύσιμο της μαξιλαροθήκης σας περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Σας προτείνουμε να αλλάζετε την μαξιλαροθήκη σας σε πιο τακτική βάση εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα μαλλιών, όπως τζελ, λακ, ή λάδια, τα οποία μπορούν να αφήσουν υπολείμματα στην μαξιλαροθήκη.

Tip: Απομακρύνεται τα μαλλιά σας από το πρόσωπο σας όταν κοιμάστε και επίσης αποφύγετε να κοιμάστε πάνω στο χέρι σας.

Το κινητό σου

Ποιο είναι το πράγμα που αγγίζουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο κατά την διάρκεια της μέρας – συγκεκριμένα πάνω από 2.000 φορές την ημέρα; Κατ’ ακρίβεια το κινητό μας είναι το πρώτο και τελευταίο πράγμα που αγγίζουμε καθημερινά, και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων, συσσωρευμένα βακτήρια από όλες τις 2.000 φορές που το αγγίξαμε σε μία μέρα. Και φυσικά αυτό είναι αρκετό να προκαλέσει εξάρσεις ακμής. Καλό είναι να καθαρίζετε σχολαστικά και συχνά το κινητό σας με αντισηπτικά προϊόντα.

Χρήση βρώμικων makeup applicators

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι τα makeup tools σας είναι γεμάτα με βακτήρια και νεκρά κύτταρα του δέρματος, καθιστώντας τα απόλυτα «εργοστάσια» βακτηριακής ανάπτυξης. Χρησιμοποιήστε ένα make-up removing wipe για να τα καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση, και φροντίστε να πλένετε τα brushes σας με κατάλληλο καθαριστικό κάθε εβδομάδα.


Είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν αρέσει σε κανένα να αντιμετωπίζει ακμή – και η αντιμετώπισή της δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία. Εάν είσαι acne prone άτομο τότε τα πιο πάνω ίσως περιορίσουν το «πρόβλημα».