fbpx

Πως να προσδιορίσετε τον λόγο που έχετε μαύρους κύκλους και πως να τους αντιμετωπίσετε!

by Eva Sarpetsa

Με τον όρο μαύροι κύκλοι εννοούμε την υπερμελάγχρωση, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης μελανίνης στο δέρμα γύρω από την περιοχή. Γενικότερα, το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και εξαιρετικά ευαίσθητο σε σύγκριση με άλλα μέρη του σώματος. Οι σμηγματογόνοι αδένες -το φυσικό λιπαντικό του δέρματος- είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι στην περιοχή των ματιών, ενώ αντίθετα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο επιφανειακών -άρα εύθραυστων- τριχοφόρων αγγείων.

Έτσι, τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος είναι εύκολα ορατές στην επιφάνεια, και φυσικά είναι από τα πρώτα σημεία στο πρόσωπο στα οποία ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του.

Είναι οι μαύροι κύκλοι σοβαρό πρόβλημα υγείας; Not really. Είτε το αποτέλεσμα μιας βραδινής εξόδου, μιας μεγάλης διάρκειας πτήσης είτε απλώς μιας αγχωτικής εβδομάδας, τα ορατά κουρασμένα μάτια αποτελούν εδώ και πολύ καιρό ένα universal «βάσανο» ομορφιάς.

Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται μαύροι κύκλοι, αλλά, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η κόπωση δεν είναι μια από τις κύριες αιτίες. Και ενώ δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας, αποτελούν όμως ένδειξη υψηλού στρες, κακής διατροφής και εξάντλησης. Αντίθετα, ένας από τους επικρατέστερους λόγους που εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι είναι ο υπερχρωματισμός, ο οποίος μπορεί να προκληθεί τόσο από περιβαλλοντικούς παράγοντες (έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα, κακός ύπνος), όσο και από γενετική προδιάθεση. Μετέπειτα, υπάρχουν οι εποχιακές αλλεργίες και η ρινική συμφόρηση, που πιθανών να συμβάλουν στην κακή κυκλοφορία στο κάτω βλέφαρο, οδηγώντας σε διαστολή των φλεβών – γίνονται δηλαδή μεγαλύτερες και πιο σκούρες.

Η αφυδάτωση είναι ακόμη μια κοινή αιτία των μαύρων κύκλων. Όταν το σώμα μας δεν λαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα νερού, το δέρμα κάτω από τα μάτια σας αρχίζει να φαίνεται θαμπό.

Και φυσικά η διαδικασία γήρανσης συνεπάγεται απώλεια όγκου (λίπους και κολλαγόνου) κάτω από τα μάτια που συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων.

Πως να προσδιορίσετε τον λόγο που έχετε μαύρους κύκλους;

Ο ευκολότερος τρόπος για να εξακριβώσετε την αιτία των μαύρων κύκλων σας είναι με ένα pinch test (τσίμπημα). Τσιμπήσετε το δέρμα σας και σηκώσετε από την επιφάνεια. Εάν παραμείνει καφέ, αυτό σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα με τη χρωστική ουσία. Eάν όμως το χρώμα φαίνεται καλύτερο όταν το σηκώσετε, τότε πιθανότατα να τους προκαλούν οι διασταλμένες φλέβες.

Πώς να τους αντιμετωπίσετε;

Diet

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναζήτηση για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων πρέπει να ξεκινήσει με μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση της διατροφής μας. Και παρόλο που δεν υπάρχουν γρήγορες θεραπείες διατροφής για τους μαύρους κύκλους, η διατήρηση μιας θρεπτικής αντιφλεγμονώδους δίαιτας που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη και υγιή λίπη, μπορεί να βελτιώσει ορατά το δέρμα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του ματιού. Μερικές τροφές με υψηλά αντιοξειδωτικά είναι οι ντομάτες, τα βατόμουρα, το καρπούζι, τα πορτοκάλια και τα παντζάρια. Επίσης, η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρασιού και καφεΐνης μπορεί να μειώσει την εμφάνιση μαύρων κύκλων – that is sad.

Sleep

Όπως έχουμε προαναφέρει, η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί μαύρους κύκλους, αλλά  επιδεινώνει την εμφάνιση τους. Οι ειδικοί προτείνουν ύπνο μεταξύ επτά και εννέα ωρών το βράδυ και η στάση του ύπνου στην πλάτη με ελαφρώς ανυψωμένο το κεφάλι θα ελαστιχοποιήσει την πιθανότητα extra puffiness. Μπορείτε επίσης να  ενεργοποιήσετε τη ρύθμιση νυχτερινής λειτουργίας στο τηλέφωνο και το tablet σας, όλη την ημέρα, καθώς αυτό θα μειώσει το μπλε φως, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι διαταράσσει τον φυσικό κύκλο του ύπνου μας.

Sunscreen

Όπως ήδη γνωρίζουμε, η έκθεση στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία διάσπασης του κολλαγόνου, οπότε το καλύτερο «όπλο» σας κατά των κύκλων κάτω από τα μάτια είναι οι πειθαρχημένες και συνεπείς συνήθειες εφαρμογής αντιηλιακού από νεαρή ηλικία. Εφαρμόστε αντηλιακό με προστασία UVA και UVB μέχρι τη γραμμή των βλεφαρίδων και φορέστε γυαλιά ηλίου.

Ice, ice baby

Είναι σε όλους μας γνωστά τα οφέλη του κρύου νερού και του πάγου για την επιδερμίδα μας. Για να συρρικνωθεί η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, οτιδήποτε κρύο είναι ο καλύτερος μας φίλος. Ο πάγος στο πρόσωπο λοιπόν, βοηθά στο ξεφούσκωμα και την καλύτερη οξυγόνωση, καθώς «φωτίζουν» τους μαύρους κύκλους. Είναι επίσης ένας από τους πιο αναζωογονητικούς τρόπους να ξεκινήσετε την μέρα σας.

Tea bags

Η εφαρμογή κρύων tea bags στα μάτια σας μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή τους. Το τσάι περιέχει καφεΐνη και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, στη συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της κατακράτησης υγρών κάτω από το δέρμα σας. Μουλιάστε δύο tea bags  σε ζεστό νερό για πέντε λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν στο ψυγείο για 15 έως 20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν, τοποθετήστε τα στα κλειστά μάτια σας για 10 έως 20 λεπτά. Και τέλος, ξεπλύνετε το πρόσωπο σας με κρύο νερό.


Για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και αν έχετε περάσει τη ζωή σας επιμελώς, φροντίζοντας το δέρμα σας όσο πιο προσεκτικά μπορείτε, σε όλους θα εμφανιστούν σημάδια γήρανσης αργά ή γρήγορα – και αυτό περιλαμβάνει σακούλες κάτω από τα μάτια και μαύρους κύκλους.

Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο και γίνεται πιο λεπτό, οπότε ανεξάρτητα από το είδος του δέρματος που έχετε ή τις καλές συνήθειες που διατηρείτε, οι φλέβες θα αρχίσουν αναπόφευκτα να εμφανίζονται μέσω του λεπτού δέρματος γύρω από τα μάτια σας. Μπορούμε όμως πάντα να το καθυστερήσουμε και να το ελαχιστοποιήσουμε!