fbpx

Πώς θα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την ορμονική ακμή;

by Eleni Kokkinou

Η ορμονική ακμή, γνωστή και ως «ακμή των ενηλίκων», εμφανίζεται συχνά στις γυναίκες στην ηλικία των 20 με 30, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και αργότερα, μέχρι και τη δεκαετία των 50. Ο κύριος παράγοντας πίσω από την εμφάνισή της είναι φυσικά οι ορμονικές ανισορροπίες, τις οποίες αναλύσαμε εκτενέστερα σε προηγούμενο άρθρο, μαθαίνοντας παράλληλα πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν πρόκειται για τον δικό μας τύπο ακμής.

Εφόσον λοιπόν αναγνωρίσουμε πως η ακμή που εμφανίζουμε, οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες, θα πρέπει να εστιάσουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Να σημειώσουμε αρχικά πως πρόκειται για έναν αρκετά επίμονο τύπο ακμής, όπου αν και συνήθως ο κάθε «κύκλους» διαρκεί για δύο με τρεις εβδομάδες περίπου, είναι πιθανόν να τον αντιμετωπίζουμε για χρόνια, εφόσον οφείλεται στις ορμονικές μας διαταραχές.

Υπάρχουν όμως διάφορα tips που μπορούμε να εφαρμόσουμε, για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να περιορίσουμε την επανεμφάνισή της.

Τα tips αυτά αφορούν τόσο παράγοντες όπως η διατροφή μας, όσο και η σωστή περιποίηση της επιδερμίδας μας και η επιλογή των κατάλληλων συστατικών και προϊόντων.

Ο ρόλος της διατροφής μας

Διάφορες τροφές έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση και την επιδείνωση της ορμονικής ακμής, όπως για παράδειγμα οι τροφές με αυξημένο γλυκαιμικό δείχτη (γλυκά, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και δημητριακά με ζάχαρη), τα γαλακτοκομικά και η σοκολάτα.

Θα πρέπει λοιπόν να προσέξουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών και να αυξήσουμε την πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών, που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της ακμής, όπως είναι:

  • Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Μη αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί και φρούτα όπως τα μήλα και τα μούρα.
  • Τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά: Μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, επομένως μια δίαιτα με αυξημένα ωμέγα-3 λιπαρά, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και άρα την εμφάνιση της ακμής. Κάποιες βασικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο άγριος σολομός και το σκουμπρί, καθώς επίσης και οι ξηροί καρποί όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.
  • Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωσή τους, επιλέγοντας κάποιες φυτικές εναλλακτικές.

Η σωστή περιποίηση του προσώπου

Εάν αντιμετωπίζεις ορμονική ακμή, είναι πολύ σημαντικό να κρατάς τα μικρόβια και τις ακαθαρσίες μακριά από το δέρμα σου, αφού φράζουν τους πόρους, προκαλώντας σπυράκια.

Ο καθαρισμός του προσώπου σου δύο φορές τη μέρα – το πρωί και το βράδυ, είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να παραλείπεις. Ειδικά εάν έχεις τοποθετήσει μακιγιάζ, στο τέλος της μέρας θα πρέπει να προχωρήσεις σε διπλό καθαρισμό, ούτως ώστε να διασφαλίσεις ότι όλες οι ακαθαρσίες και οι ρίποι έχουν αφαιρεθεί. Επίσης ο καθαρισμός του προσώπου σου μετά την γυμναστική, όπου ιδρώνουμε, είναι εξίσου σημαντικός.

Απέφυγε τα scrub, ιδιαίτερα αυτά που είναι σκληρά για το δέρμα, γιατί ερεθίζουν το δέρμα και πιθανότατα το τραυματίζουν όταν έχεις ακμή.

Επέλεξε μη φαγεσωρογόνα (non comedogenic) και oil-free (χωρίς έλαια) προϊόντα, τα οποία δεν φράζουν τους πόρους του δέρματος και επέλεξε απαλά για το δέρμα προϊόντα που δεν περιέχουν αλκοόλ.

Μην σπάζεις ή ενοχλείς τα σπυράκια, γιατί πιθανότατα θα τα ερεθίσεις και θα δημιουργήσεις σημάδια, που δύσκολα θα φύγουν.

Μην παραλείπεις ποτέ το αντηλιακό σου, καθώς ο ήλιος μπορεί να επιδεινώσει τα δερματικά θέματα που αντιμετωπίζεις, και να έχει βλαβερές συνέπειες για το δέρμα σου. Είναι ακόμη πιο σημαντικό, εάν τα προϊόντα περιποίησής σου περιέχουν διάφορα συστατικά που καθιστούν το δέρμα πιο επιρρεπές στον ήλιο, όπως κάποια από τα πιο κάτω.

Τα συστατικά που κρίνονται αποτελεσματικά για την ορμονική ακμή

Διάφορα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ορμονικής ακμής – είτε σε τοπικά treatments, είτε γενικότερα στα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείς στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Κάποια από αυτά είναι:

  • Σαλικυλικό οξύ: Μειώνει τη φλεγμονή και αποφράσσει τους πόρους.
  • Ρετινοειδή: Καθαρίζουν τους πόρους και μειώνουν τη λιπαρότητα.
  • Benzoyl Peroxide (υπεροξείδιο του βενζοϋλίου): Σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα (βασικό συστατικό στα περισσότερα spot treatments).
  • Alpha hydroxy acids (AHA – Άλφα υδροξυοξέα): Μειώνουν την φλεγμονή και αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα, ενώ βοηθούν επίσης στη μείωση των σημαδιών της ακμής.

Στην περίπτωση που παρουσιάζετε επίμονη και επίπονη ακμή, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για κυστική ακμή, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό δερματολόγο για την καλύτερη αντιμετώπισή της.