fbpx

Woman in her 30s: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σου, σύμφωνα με δερματολόγο

by Eleni Kokkinou

Αφού έχουμε μιλήσει για τις ανάγκες της περιποίησης του δέρματος στην εφηβεία και τα 20s, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της δερματολόγου Δρ. Βέρας Πολίτου και πάλι, θα εστιάσουμε στη δεκαετία των 30.

Λίγο πριν καλωσορίσουμε την δεκαετία των τριάντα και ενόσω τη διανύουμε, αρχίζει σταδιακά να μειώνεται η παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα μας. Κάπως έτσι, το δέρμα μας είναι «πρόσφορο» στον σχηματισμό των ρυτίδων. Βεβαίως, αυτή η μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, συμβαίνει σταδιακά, με μείωση περίπου 1% κάθε χρόνο.

Και εφόσον αυτό αργά ή γρήγορα συμβαίνει αναπόφευκτα σε όλες (και όλους) μας, πριν ξεκινήσει να μειώνεται η ελαστικότητα και η λάμψη του δέρματος, χρειάζεται να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης, προκειμένου να καθυστερήσουμε τα σημάδια της γήρανσης.

Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες του δέρματός σου και τα δερματικά προβλήματα σε αυτή την ηλικία;

Η ενυδάτωση του δέρματος και η πρόληψη, είναι οι δύο βασικές ανάγκες της επιδερμίδας σου. Σε αυτή την ηλικία, σύμφωνα με την ειδικό, οι ορμόνες συνεχίζουν να ανεβοκατεβαίνουν και αυτό πιθανότατα μπορεί να συνεπάγεται με ακμή, πανάδες και καφέ κηλίδες, που αποτελούν και τα πρώιμα στάδια της φωτογήρανσης. Είναι πιθανό σε αυτή τη φάση να αισθάνεσαι το δέρμα σου πιο ξηρό και ευαίσθητο, και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο χρειάζεται να προσαρμόσεις τη ρουτίνα περιποίησής σου.

Η πιο συνήθης μορφή ακμής σε αυτή την ηλικία είναι η ροδόχρου ακµή (acne rosacea) γνωστή και ως ακμή των ενηλίκων. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια µε γενικά χαρακτηριστικά την έντονη ερύθροτητα και την αγγειακή διαστολή, κυρίως στα µάγουλα, το µέτωπο, τη µύτη και το πηγούνι. Εάν αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο πρόβλημα, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό δερματολόγο για να το αντιμετωπίσεις με τον σωστό τρόπο, πριν να ανατρέξεις σε προϊόντα που ίσως το επιδεινώσουν.

Ποια είναι τα προϊόντα που καλό είναι να περιλαμβάνει η ρουτίνα περιποίησής σου;

Χρειάζεσαι ένα καθαριστικό προϊόν, μια ενυδατική κρέμα, ένα σέρουμ και μια κρέμα ματιών.

Ποια συστατικά είναι καλό να περιέχουν τα προϊόντα περιποίησής σου;

Πρώτον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που θα εντοπίσεις σε: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη E, συνένζυµο Q10, άγριο τριαντάφυλλο, καλέντουλα και άλλα. Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και να προλάβουν την αλυσιδωτή αντίδραση, προτού σημαντικά κύτταρα του δέρματος υποστούν φθορά.

Σε δεύτερο επίπεδο, σημαντικά συστατικά είναι τα ρετινοειδή – όπως η βιταμίνη Α και η ρετινόλη, καθώς και τα πεπτίδια. Τα συστατικά αυτά θα ενισχύσουν την παραγωγή κολλαγόνου, που είναι και το σημαντικότερο ίσως ζήτημα σε αυτή την ηλικία. Χρησιμοποίησε τη βιταμίνη Α σε μορφή σέρουμ ή κρέμας, η οποία έχει αντιρυτιδική δράση. Χρησιμοποίησε τη ρετινόλη το βράδυ, πάνω από ένα σέρουμ με υαλουρονικό οξύ, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη απόρόφηση της ρετινόλης, με λιγότερο ερεθισμό.

Η κρέμα ματιών πρέπει να ενταχθεί στη ρουτίνα σου πρωί και βράδυ και καλό είναι να περιέχει πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικά ή ακόμη και βιταμίνη Κ και καφεΐνη για σύσφιξη.

Επιπλέον θεραπείες που συστήνονται σε αυτή την ηλικία:

Η μεσοθεραπεία είναι μια πρωτοποριακή τεχνική ανάπλασης και ανανέωσης των κυττάρων. Ουσιαστικά, στοχεύει στην πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση των ρυτίδων. Με πολύ λεπτές ενέσεις που καθιστούν την όλη διαδικασία σχεδόν ανώδυνη, διοχετεύονται βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικές ουσίες, μέταλλα, ένζυμα, συνένζυμα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, που πετυχαίνουν ακριβώς αυτό.

Και μερικά extra tips από τη δερματολόγο..

  1. Η ενυδάτωση είναι το άλφα και το ωμέγα σε αυτή τη φάση. Φρόντισε να εξασφαλίσεις στο δέρμα σου την απαραίτητη ενυδάτωση.
  2. Η ανάπλαση των κυττάρων, γίνεται τουλάχιστον 30 φορές πιο γρήγορα το βράδυ, κατά την διαδικασία κυτταρικής ανανέωσης.
  3. Μην παραλείπεις ποτέ την προστασία του δέρματός σου από την ηλιακή ακτινοβολία. Η αντηλιακή προστασία πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πρωινής σου ρουτίνας.

Ευχαριστούμε τη Δρ. Βέρα Πολίτου, MD Ειδική Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο. Τηλ. Επικοινωνίας: 97648413, Instagram: drverapolitou.