Fact: Οι φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα μας όσο μεγαλώνουμε, είναι αναπόφευκτες και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της γήρανσης. Ο χρόνος έκθεσής μας στον ήλιο, το κάπνισμα, η διατροφή, η κληρονομικότητα, είναι κάποιοι από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τους ρυθμούς με τους οποίους το δέρμα μας αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων.
Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα εστιάσουμε στην ηλικία των 50 και έπειτα, όπου με τη βοήθεια της δερματολόγου Δρ. Βέρας Πολίτου, θα ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει στο δέρμα μας σε αυτή την ηλικία και πώς θα το φροντίσουμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τι συμβαίνει στο δέρμα μας κατά αυτή την ηλικία;
Στην ηλικία των 50 και έπειτα, ξεκινούν διάφορες ορμονικές αλλαγές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο δέρμα μας, αλλάζοντας έτσι τη φυσιολογία του. Ο οργανισμός μας σταματά να παράγει τις ίδιες ποσότητες κολλαγόνου και η ελαστικότητα ξεκινά πλέον να μειώνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Παράλληλα, προκαλείται ξηρότητα στο δέρμα, καθώς μετά την εμμηνόπαυση τα λιπίδια του οργανισμού μας δεν είναι τόσο ενεργά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει, με κεντρικά σημεία τον λαιμό, τη γνάθο και τα μάγουλα. Οι ρυτίδες έτσι, γίνονται πιο εμφανείς, ιδιαίτερα στην περιοχή των ματιών και πάνω από τα χείλη.
Φυσικά, υπάρχουν τα κατάλληλα προϊόντα και η ιδανική ρουτίνα περιποίησης, με την οποία θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ελαστικότητα και να πετύχουμε αναζωογόνηση του δέρματός μας.
Ποια προϊόντα περιποίησης είναι απαραίτητα σε αυτή την ηλικία;
Αρχικά, θα χρειαστούμε ένα ήπιο καθαριστικό υγρό σαπούνι, για να χρησιμοποιούμε κάθε πρωί και βράδυ. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε μια πλούσια ενυδατική κρέμα σε πρόσωπο και λαιμό, ούτως ώστε να ενισχύσουμε την ενυδάτωση και να κλειδώσουμε την υγρασία στο δέρμα μας.
Το πρωί, δεν παραλείπουμε ποτέ την αντηλιακή μας κρέμα, ανεξαρτήτως εποχής, καθώς ο ήλιος αποτελεί την κυριότερη αιτία φωτογήρανσης και δημιουργίας κηλίδων και πανάδων.
Η βραδινή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου μας, είναι πλέον η σημαντικότερη.
Χρειάζεται να εντάξουμε στη ρουτίνα μας προϊόντα τα οποία περιέχουν:
1. Πεπτίδια – Τα οποία βοηθούν στη σύσφιξη.
2. Συνένζυμο Q10 – Ιδανικό για δέρματα κουρασμένα, θαμπά και υποτονικά, καθώς τονώνει την κυκλοφορία του αίματος που είναι ζωτικής σημασίας για τα κύτταρα του δέρματος, ενώ παράλληλα αφαιρεί τις τοξίνες.
3. Ρετινόλη – Είναι ίσως το πιο απαραίτητο συστατικό στη ρουτίνα μας. Η ρετινόλη είναι η πρώτη εγκεκριμένη βιταμίνη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως αντιρυτιδικός παράγοντας που αλλάζει την όψη του δέρματος και έχει αποδεδειγμένα αντιγηραντική δράση.
Η κρέμα ματιών είναι επίσης απαραίτητη, για να ενυδατώσει την περιοχή, λειαίνοντας τις ρυτίδες και ανανεώνοντας την λεπτή επιδερμίδα της περιοχής.
Στην περίπτωση που παρουσιάζουμε κηλίδες, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό δερματολόγο για να τις θεραπεύσουμε ή ακόμη και να τις εξαφανίσουμε με τις κατάλληλες θεραπείες, όπου είναι εφικτό.

Μερικές τοπικές θεραπείες που προτείνει η ειδικός:
Όχι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να καταφύγουμε στο νυστέρι. Υπάρχουν αρκετές μη επεμβατικές επιλογές για να εντάξουμε στη ρουτίνα φροντίδας του προσώπου μας και να βελτιώσουμε την όψη του δέρματός μας σε σημαντικό βαθμό.
Μεσοθεραπεία: Ενέσιμη θεραπεία όπου θρεπτικές ουσίες (υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) εγχέονται στο μεσόδερμα, βελτιώνοντας θεαματικά την εικόνα του προσώπου και επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ενυδάτωση της επιδερμίδας που διαρκεί, με αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και διεγείρει τους ινοβλάστες που είναι τα βλαστικά κύτταρα κατά της γήρανσης.
Ενέσιμες θεραπείες στην περιοχή των ματιών για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων και των σακούλων.
Microneedling: Δημιουργεί “μικροτραυματισμούς” στο δέρμα με την ταυτόχρονη έγχυση διάφορων θρεπτικών συστατικών με στόχο να «ξυπνήσει» τους φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης και ανάπλασής του. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, βελτιώνεται η όψη των ουλών και των λεπτών γραμμών, μειώνονται οι υπερμελαγχρώσεις και ανανεώνεται η επιδερμίδα.
Fillers: Εγχέονται κάτω από τις πτυχώσεις του δέρματος όπου παρατηρείται εντονότερα η απώλεια του λίπους και τις «γεμίζουν» ώστε το δέρμα να είναι πιο λείο και νεανικό (υγρό face-lift). Εφαρμόζονται επίσης για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του περιγράμματος του προσώπου επαναφέροντας άμεσα το οβάλ σχήμα του προσώπου.
Botox/dysport: ( βοτουλινική τοξίνη) για την αντιμετώπιση ρυτίδων.
Χημικά πίλινγκ: βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και αντιμετωπίζουν τις καφέ κυλίδες και πανάδες.
Και μερικές συμβουλές από την ειδικό…
Ο καφές, το τσάι αλλά και τα αλκοολούχα ποτά σε μεγάλες ποσότητες τείνουν να αφυδατώνουν την επιδερμίδα, γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωσή τους με μέτρο.
Να τρέφεστε σωστά και να ενυδατώνεστε. Η καλή διατροφή βοηθά τον οργανισμό σας να επιδιορθώνει φυσικά το δέρμα σας. Και φυσικά, το άφθονο νερό βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος μας, από μέσα προς τα έξω.
Να χρησιμοποιείτε προϊόντα με SPF 50 χειμώνα – καλοκαίρι. Η ηλιακή βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές, όπως ρυτίδες και ανομοιογενές χρώμα στο δέρμα. Να ελέγχετε συχνά το δέρμα για καρκίνο.