fbpx

Γνωρίστε την Ιωάννα Τοπούζογλου, την Ελληνίδα σχεδιάστρια πίσω από το βιώσιμο handbag brand Mashu

by Zoe Popi Anastasiou

Αν θέλετε να διασφαλίσετε ότι ψωνίζετε πιο βιώσιμα, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Let us introduce you to Mashu.

Ιδρυμένη από την Ελληνίδα σχεδιάστρια Ιωάννα Τοπούζογλου, η Mashu είναι μια μάρκα τσαντών που διατηρεί τη βιωσιμότητα στην πρώτη γραμμή ό,τι και αν κάνουν. Η Τοπούζογλου ξεκίνησε τη μάρκα με βάση την επιθυμία της να δημιουργήσει επιλογές από vegan τσάντες που δεν θα θυσιάζουν το στυλ, δουλεύοντας με εναλλακτικές λύσεις δέρματος, όπως το Pinatex, το οποίο είναι ένα ύφασμα από φύλλα ανανά και το Vegea, το οποίο δημιουργείται από πεταμένες φλούδες και κοτσάνια σταφυλιού. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η Mashu κατασκευάζει όλα τα προϊόντα της ηθικά στην Ελλάδα.

Αυτή την εβδομάδα, το Trends.com.cy συναντήθηκε με την Τοπούζογλου με σκοπό να αντιληφθεί και να γνωρίσει καλύτερα το brand της και το βιώσιμο ήθος της. Keep reading για να μάθετε τα πάντα για το brand Mashu και, στη συνέχεια, ψωνίστε τη δροσερή μάρκα παρακάτω.

· What was the thought process behind creating Mashu?

Δημιούργησα το Mashu επειδή ήθελα να δημιουργήσω μια εταιρεία που δεν βλάπτει τον πλανήτη, τους ανθρώπους και τα ζώα. Μέσω της Mashu θέλησα να δημιουργήσω μια επωνυμία που μπορεί να υποστηρίξει τοπικούς τεχνίτες και παραδοσιακές βιοτεχνίες και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα και τη βιομηχανία μας. Παντρεύοντας ένα γνήσιο πάθος για βιωσιμότητα με μια αγάπη της καινοτόμου και χειροτεχνίας. Επιλέγουμε τα καλύτερα circular και βιώσιμα υλικά σε συνδυασμό με heritage crafts. Για να δημιουργήσουμε κομμάτια που είναι φτιαγμένα για να τα αγαπάτε για πολλά χρόνια, χωρίς τάσεις μόδας/trends.

· Γιατί ήταν σημαντικό για εσάς η παραγωγή των τσαντών να πραγματοποιείται στην Ελλάδα;

Από τα χερούλια, τα εξαρτήματα των τσαντών και οι τσάντες μας, η πλειοψηφία των εξαρτημάτων μας παράγονται τοπικά στην Αθήνα. Με εξαίρεση τα υφάσματα μας που προέρχονται κυρίως από την ΕΕ και τις αλυσίδες μας που προέρχονται και κατασκευάζονται στην Ιταλία. Η τοπική παραγωγή μπορεί να ενισχύσει την οικονομία, έχει μικρότερο carbon footprint και υποστηρίζει το εργατικό δυναμικό της χώρας. Σκοπός μου ήταν να δημιουργησω ενα brand που μπορει να υποστηριξει τοπικούς (artisans) και παραδοσιακές τεχνικές, για να βοηθησω να ξαναχτιστεί μια κατασκευαστικη βαση στην Ελλάδα, ωστε να δημιουργηθει μια θετική ανταποκριση στην κοινοτητα μας και στη βιομηχανια.

· Πώς αποφασίζετε ποια υλικά θα χρησιμοποιήσετε και από πού τα προμηθεύεστε;

Από την αρχή η βιωσιμότητα βρίσκεται στον πυρήνα του brand μας. Σχεδιάζουμε με circularity in mind. Όλα τα υλικά επιλέγονται με βάση τη διατήρηση των φυσικών πόρων και δίνουμε προτεραιότητα σε επιλογές που είναι βιολογικά, φυτικά, ανακυκλωμένα, circular και cruelty free/vegan. H ομάδα μας επικεντρώνεται στην εύρεση υπεύθυνων προμηθευτών που έχουν αξίες που ευθυγραμμίζονται με τις δικές μας. Χρησιμοποιούμε υλικά όπως το Piñatex που είναι μια εναλλακτική λύση για vegan δέρμα φτιαγμένη από τα φύλλα του φυτού ανανά, ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας φρούτων που παραδοσιακά απορρίπτονται ή καίγονται. Η προστιθέμενη αξία σε αυτά τα απόβλητα έχει δημιουργήσει μια νέα πηγή εισοδήματος για τις αγροτικές κοινότητες που κατά τα άλλα βασίζονται στην εποχιακή συγκομιδή.

Χρησιμοποιούμε επίσης BioVeg που προέρχεται από την Ιταλία, το οποίο είναι ένα ανακυκλωμένο πολυεστερικό υλικό κατασκευασμένο από πλαστικά μπουκάλια και φυτικά υλικά. Κατασκευασμένο από καλαμπόκι μη GMO, το BioVeg έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σχέση με τις εναλλακτικές πετρελαϊκές βάσεις και εκπέμπει σημαντικά λιγότερες εκπομπές CO2. Χρησιμοποιούμε επίσης το Vegea το οποίο είναι ένα vegan δέρμα φτιαγμένο από φλούδες, και σπόρους σταφυλιού που απορρίπτονται κατά την παραγωγή κρασιού στην Ιταλία. Επίσης, σύντομα θα λανσάρουμε το vegan δέρμα Apple που κατασκευάζεται στην Ιταλία από το Apple Skin είναι μια εναλλακτική λύση δέρματος βιολογικής βάσης που προέρχεται από τα υπολείμματα τροφίμων της βιομηχανίας μήλων. Οι φόδρες μας είναι κατασκευασμένες από 100% οργανικό βαμβάκι ή από 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα.

· Πιστεύεις πως η ελληνική κληρονομιά σου επηρεάζει τη διαδικασία σχεδιασμού σας; Αν ναι, πώς;

Σίγουρα, πιστεύω ότι το Ελληνικό Heritage μου διαδραματίζει ρόλο στη διαδικασία του σχεδιασμού μου. Συχνά εμπνέομαι από την ελληνική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, η οποία κυριαρχεί στα κυματιστα και γεωμετρικά μας σχέδια. Λατρεύω επίσης τις ελληνικές χειροτεχνίες και γενικότερα την εκτενή ιστορία της χειροτεχνίας μας. Στόχος μου μέσω του Mashu είναι να συνεργαστώ με περισσότερους τεχνίτες στην Ελλάδα και να εξερευνήσω τις τεράστιες ευκαιρίες συγχώνευσης βιώσιμων νέων υλικών με την παραδοσιακή χειροτεχνία και τις υποστηριξης χειροτεχνίας και χειροποίητων προϊόντων, παρά τη μαζική παραγωγή.

Shop their products:

Philippa 2 Merlot (£295)

Sophia 2 Black (£300)

Aphrodite Pink (£300)