fbpx

Haute Couture: Τι ακριβώς σημαίνει, ποιοι οίκοι έχουν την επωνυμία και όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για την πιο εκλεκτή γιορτή της μόδας

by Eleni Kokkinou

“Christian Dior Haute Couture. Δεν ξέρω τι σημαίνει αλλά έπρεπε να το πω” – απάντησε η Jennifer Lawrence πριν μερικά χρόνια, στο κόκκινο χαλί των Golden Globes στην ερώτηση: “τι φοράς;” Και είναι γεγονός πως ο όρος “Haute Couture” κατά συγκεκριμένες περιόδους (συνήθως Ιανουάριο και Ιούλιο) είναι πιο έντονος από άλλες στην βιομηχανία της μόδας. Επομένως μια ερώτηση που είναι πολύ πιθανόν να προκύψει είναι: Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “Haute Couture” και τι χαρακτηρίζεται ως ρούχο υψηλής ραπτικής;

Με αφορμή λοιπόν την Haute Couture εβδομάδα μόδας στο Παρίσι που ξεκίνησε στις 3 και τελειώνει στις 7 Ιουλίου, καταγράψαμε όλες τις πληροφορίες που θεωρούμε πως χρειάζεται να γνωρίζεις ως fashion girl. Let’s keep scrolling λοιπόν για να μάθουμε για την εκλεκτή γιορτή της μόδας με συμμετέχοντες τα high-fashion houses που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.

Photo: L’officiel – Atelier Versace Fall/Winter 1995 Haute Couture

Σε τι αναφέρεται το label “Haute Couture”;

Πρόκειται για Υψηλή Ραπτική η οποία διατηρεί τα αυστηρά πρότυπα της Γαλλικής κουλτούρας με το Paris’s Fédération de la Haute Couture et de la Mode (FHCM) να αναλαμβάνει αυτή την εκλεκτή αποστολή με τη ίδρυση του το 1868. Η ομοσπονδία προεδρεύει των εβδομάδων μόδας στο Παρίσι, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και βοηθά designers που επιδεικνύουν την ποιότητα δεξιοτεχνίας που απαιτεί η υψηλή ραπτική και το εκλεκτό πρόγραμμα του Haute Couture. Μέχρι και σήμερα τα μέλη της ομοσπονδίας παραμένουν αφοσιωμένα στην αριστεία και την τεχνογνωσία της σύγχρονης δημιουργίας, με τις δημιουργίες τους να βρίσκονται πάντοτε στην αιχμή της καινοτομίας. Οι Haute Couture συλλογές παρουσιάζονται δύο φορές τον χρόνο και οι προσκλήσεις των θεατών αποστέλλονται με επιλογή του FHCM, για να διασφαλίζεται η αποκλειστικότητα και η μοναδικότητα των shows.

The beginning of everything

Ιστορικά, η υψηλή ραπτική εντοπίστηκε για πρώτη φορά την εποχή του Λουδοβίκου 16ου και της βασιλείας της Μαρίας Αντουανέτας. Δεν επισημοποιήθηκε όμως στη Γαλλία μέχρι και το 1858, όπου ο Άγγλος σχεδιαστής Charles Worth ίδρυσε τον πρώτο οίκο Haute Couture στο Παρίσι. Οι παριζιάνες της υψηλής κοινωνίας εκείνη την περίοδο ήθελαν μοναδικά ρούχα, κατά παραγγελία που θα ήταν εκλεκτά και αριστοκρατικά. Μέχρι και σήμερα η υψηλή ραπτική διατηρεί και προωθεί αυτή την αποκλειστικότητα, αφού οι «πελάτες» της επιλέγονται από μια μικρή βάση πελατών, που πέραν από τη Γαλλία επεκτάθηκε πλέον και κυρίως σε Κίνα, Ρωσία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Photo: Pinterest

Ποιοι οίκοι – designers είναι μέλη του FHCM;

Τα επίσημα μέλη του FHCM που κατέχουν αυτόματα μια θέση στο πρόγραμμα του Haute Couture είναι οι Adeline André, Alexandre Vauthier, Alexis Mabille, Bouchra Jarrar, Chanel, Christian Dior, Franck Sorbier, Giambattista Valli, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Julien Fournié, Maison Margiela, Maison Rabih Kayrouz, Maurizio Galante, Schiaparelli, και Stéphane Rolland. Υπάρχουν επίσης Correspondent Members – Ateliers Versace, Elie Saab, Fendi Couture, Georgio Armani Privé, Iris Van Herpen, Miu Miu, Uliana Sergeenko, Valentino και Victor&Rolf.

Κάθε χρόνο προσκαλούνται επίσης κάποιοι οίκοι και designers ως Guest Members για να συμμετάσχουν στις εβδομάδες μόδας υψηλής ραπτικής. Αν ένα brand προσκληθεί τέσσερις συνεχόμενες φορές, τότε θεωρείται πλέον κατάλληλο για να γίνει μέλος. Σε αυτή την εβδομάδα μόδας με τις συλλογές Fall/Winter22-23 μεταξύ των Guest Members που θα παρουσίασουν τις συλλογές τους είναι οι Balenciaga και Zuhair Murad.

Photo: Vogue

Μερικοί βασικοί κανόνες για τις συλλογές που παρουσιάζονται

Οι οίκοι που θα παρουσιάσουν τις συλλογές τους στις εβδομάδες Haute Couture θα πρέπει να δημιουργήσουν ρούχα made-to-order σε ένα ατελιέ με τουλάχιστον 15 άτομα προσωπικού πλήρους απασχόλησης και 20 τεχνικούς πλήρους απασχόλησης σε ένα από τα workshops τους. Οι συλλογές πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 50 πρωτότυπα σχέδια για day και night εμφανίσεις, για κάθε σεζόν και παρουσιάζονται κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο. Τα ρούχα αυτά δημιουργούνται για private πελάτες, με το κάθε κομμάτι να απαιτεί περισσότερα από ένα fitting. Το κάθε κομμάτι φυσικά απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς αφού είναι ραμμένα στο χέρι, με κάποια από αυτά να χρειάζονται πάνω από 800 ώρες για να τελειοποιηθούν. Αυτό μεταφράζεται ξεκάθαρα σε υψηλό κόστος, με κάποιες δημιουργίες να κοστίζουν περισσότερο από 10 χιλιάδες – μέχρι και πέραν των 150 χιλιάδων δολαρίων.