fbpx
sustainable fashion trends

Τα sustainable fashion trends που θα μας απασχολήσουν το 2022 και θα αλλάξουν τα δεδομένα

by Georgia Germanakou

Η βιωσιμότητα είναι σήμερα το No1 topic σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν τη μόδα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος στρατηγικής για πολλούς μεγάλους οίκους και πολλά αγαπημένα high-street brands. Τα δεδομένα που προκύπτουν για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας καθιστούν το sustainability ένα διεθνές ζήτημα. Και ποια είναι η δική μας θέση στο ζήτημα αυτό; Και πόσο εύκολο είναι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, και να αναθεωρήσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες;

Παρότι βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από ένα 100% sustainable fashion industry, μπορούμε με σιγουριά να δηλώσουμε πως σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η οποία και εκδηλώνεται μέσα από τα sustainable trends που προκύπτουν χρόνο με το χρόνο.

Και καθώς βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση του 2022, αναμένουμε με αγωνία τις sustainable τάσεις που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες σεζόν. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι: όταν αναλύουμε την βιώσιμη μόδα και στα trends που συνδέονται με αυτήν, δεν αναφερόμαστε σίγουρα στις αποχρώσεις, τα patterns και τα style combinations που αναδύθηκαν από τα catwalks. Καθώς έχουμε ήδη αναφέρει ότι sustainable fashion σημαίνει συνολική επανεξέταση του τρόπου ζωής και κατανάλωσης που υιοθετούμε, οι τάσεις που συνδέονται με αυτήν σχετίζονται με τους τρόπους παραγωγής και την καινοτομία στη βιομηχανία της μόδας. Παράλληλα επικεντρωνόμαστε στα long-term-commitments και τα διαχρονικά trends που καλείται να υιοθετήσει η μόδα αλλά και κάθε μία από εμάς ξεχωριστά, και φυσικά όχι μόνο για το 2022 αλλά και για το άμεσο μέλλον γενικότερα.

Recyclable textiles

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που διαιωνίζει την βιομηχανία της μόδας, είναι το πως διαχειριζόμαστε τα παλιά μας ρούχα. Η λογική του «πετάω στα σκουπίδια όλα τα παλιά ρούχα» πρέπει να σταματήσει – επιβάλλεται. Sadly, we’ve all been there. Σήμερα όμως, με σύμμαχο τα recyclable textiles, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ριζικά. Τα ανακυκλώσιμα υφάσματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα trends του 2022, που μειώνουν σημαντικά τη σπατάλη σε πρώτες ύλες ενώ μακροπρόθεσμα μπορούν να μεταμορφώσουν τη βιομηχανία της μόδας σε ένα fully circular economy.

Product Passports

Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα στο χώρο της μόδα, είναι η διαφάνεια, καθώς είναι σημαντικό να είμαστε σωστά ενημερωμένοι από πού προέρχονται τα προϊόντα που αγοράζουμε. Μέσα από την χρήση των product passports, τα brands θα αποθηκεύουν και θα μοιράζονται με τους καταναλωτές πληροφορίες για κάθε προϊόν – πού κατασκευάστηκε, από ποιον, τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν κλπ. Έτσι, γνωρίζοντας αναλυτικά την ιστορία ενός ρούχου, εμείς ως καταναλωτές μπορούμε να προχωρούμε σε ενημερωμένες και συνειδητές επιλογές. Και φυσικά, αν πρόκειται για ένα second hand ρούχο, με το product passport θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αυθεντικότητά του αλλά και να γνωρίσουμε ποιοι ήταν οι previous owners!

Fashion on demand

Ένας τρόπος για να μεταβούμε από το overproduction της γρήγορης μόδας σε μία πιο βιώσιμη προσέγγιση είναι το fashion on demand. Πολλά sustainable brands υιοθετούν ήδη αυτή την στρατιγική, παρουσιάζοντας τις collections τους online και παράγοντας κομμάτια τα οποία είναι pre-ordered, αποκλειστικά on demand. Σίγουρα πρόκειται για μία διαδικασία που επιφέρει ένα μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, όμως από την άλλη ελαχιστοποιείτε η σπατάλη σε πρώτες ύλες, όπως υφάσματα και ενέργεια. Συνεπώς, αγοράζοντας fashion on demand συνεπάγεται με μεγαλύτερο χρόνο αναμονής και πιο ψηλές τιμές, κόντρα στην λογική της fast fashion που οι περισσότερες είχαμε συνηθίσει μέχρι και σήμερα.

Local production

Όταν αναφερόμαστε στα sustainable fashion trends, εξίσου σημαντικό με το «πώς» παράγονται τα προϊόντα είναι και το «πού» παράγονται. Και η κατασκευή ρούχων σε μικρότερες εγκαταστάσεις, τοπικού χαρακτήρα μπορεί να εγγυηθεί αφενός λιγότερες εκπομπές CO2 και αφετέρου καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Συνεπώς, έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε πως sustainable fashion και local production θα αποτελέσουν ένα δυναμικό duo, όχι μόνο για το 2022 αλλά και γενικότερα.

Renting fashion

Πρόκειται για ακόμη μια αξιοσημείωτη προσπάθεια στην υιοθέτηση ενός πιο sustainable τρόπου ζωής και φυσικά γκαρνταρόμπας. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στις πλατφόρμες ή apps ενοικίασης μόδας. Αν το σκεφτείς, η ενοικίαση ρούχων makes absolute sense, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάποια special occasion items που είναι πολύ πιθανόν να φορεθεί μόνο μια φορά.

Συγκεκριμένα και στατιστικά, μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες πλατφόρμες ενοικιάσεις Rent Runway, εκτιμά ότι το rental model της έχει αποτρέψει την παραγωγή 1,3 εκατομμυρίων νέων ρούχων από το 2010 , εξοικονομώντας 67 εκατομμύρια γαλόνια νερού, 98,6 εκατομμυρίων kWh ενέργειας και 44,2 εκατομμύρια κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την τελευταία δεκαετία. Impressive right? Φαίνεται ένας πραγματικά ενδιαφέρον και αποτελεσματικός τρόπος να σταματήσει ο υπερκαταναλωτισμός που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας σήμερα και προωθεί την λογική του circular fashion.