fbpx

True Or False: 5+2 μύθοι σχετικά με το στυλ που καταρρίπτονται!

by Eva Sarpetsa

Ξέρουμε όλοι 4-5 κανόνες μόδας που εφαρμόζουμε «θρησκευτικά» όταν δημιουργούμε τα σύνολα μας! Tα τελευταία χρόνια μας έχουν διδάξει πολλά, και ένα από αυτά είναι ότι οι κανόνες της μόδας δεν είναι μόνο αμφίβολοι, αλλά δεν μπορούν να προβλέψουν περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς παράγοντες – την πανδημία για παράδειγμα και πως αυτή θα επηρεάσει την καθημερινότητα μας. Όλοι μας λοιπόν έχουμε ακούσει για ορισμένα “dont’s” της μόδας που είναι, σύμφωνα με μερικούς, απόλυτα TABOOS, αλλά σύμφωνα με πολλούς άλλους, BS (βλακείες)!

“Μην αναμειγνύετε ποτέ ασήμι και χρυσό”, “Τα κολάν δεν είναι παντελόνια”, “Μαύρο και καφέ δεν συνδυάζονται”, “Το λευκό δεν είναι για τον χειμώνα”! Εγώ αναρωτιέμαι ποιος τα σκέφτηκε όλα αυτά τελικά; Ποιοι είναι αυτοί οι θεοί της μόδας που δηλώνουν πως οι συνδυασμοί αυτοί είναι «απαγορευτηκοί»;

Λοιπόν, όπως αποδεικνύεται, αυτά τα λεγόμενα “Faux Pas” στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ξεπερασμένοι μύθοι. Και αν με ρωτάτε, δεν έχουν χώρο σε έναν κλάδο που βασίζεται κυριολεκτικά στην ελευθερία της έκφρασης. Μια συμβουλή; Αν σας αρέσει, φορέστε το. Το χειρότερο faux pas είναι να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να μην βλέπεις τον εαυτό σου. 

Πιο κάτω λοιπόν καταγράψαμε μια λίστα με τα πιο δημοφιλή «Fashion Faux Pas» που αποδείχθηκαν επανειλημμένα απόλυτα λανθασμένα.

Δεν συνδυάζουμε χρυσά και ασημένια κοσμήματα μαζί

Είναι ένας κανόνας που ακολουθούσα πολλά χρόνια χωρίς ποτέ να τον αμφισβητήσω. Από ότι φαίνεται όμως τα δύο αυτά χρώματα αλληλοσυμπληρώνονται και βοηθούν το σύνολο να μην φαίνεται πολύ επιτηδευμένο (match-y match-y). Το metal mixing είναι πλέον γεγονός και είτε πρόκειται για κοσμήματα είτε για αξεσουάρ, συνδυάστε και ταιριάξτε τα μέταλα όπως εσείς θέλετε! 

Δεν φοράμε λευκά τον Χειμώνα 

Μην φοράτε λευκά τον Χειμώνα, εκτός και αν θέλετε να δείχνετε απόλυτα chic (lol). Η μονόχρωμη σιλουέτα αποτελεί σήμερα πολύ περισσότερο από μια τάση και ξεκάθαρα εξελίσσεται σε fashion statement. Το total-white look είναι από τις πιο κομψές προσεγγίσεις του μονοχρωματικού ντυσίματος. Και φυσικά δεν υπάρχουν χρονικά όρια που μπορεί να φορεθεί το λευκό. Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε, μα κάθε χρόνο από τα χειμερινά street style looks. 

Δεν φοράμε ποτέ περισσότερα από ένα print στο ίδιο outfit

Για ακόμη μια φορά τα street-style looks έρχονται να καταρρίψουν αυτόν τον κανόνα με πολύ μεγάλη ευκολία. Και όχι μόνο κατέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά το print mixing σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τάσεις και τολμώ να δηλώσω πως εγώ προσωπικά το αναγνωρίζω σαν δεξιότητα. 

Tα oversized κομμάτια πρέπει να σετάρονται με στενότερα items

All baggy everything… το έχετε ξανακούσει; Μέχρι πρόσφατα φροντίζαμε να συνδυάζουμε τα πιο φαρδιά κομμάτια με στενότερες γραμμές για να αποφύγουμε looks στα οποία δεν είναι ευδιάκριτη η σιλουέτα μας. Γενικότερα, το body-positivity movement, ενθάρρυνε τους περισσότερους ανθρώπους να υιοθετήσουν πιο artistic και oversized τάσεις, δίνοντας λιγότερη έμφαση στο αν φαίνονται πιο λιγνοί ή αν το κομμάτι είναι λιγότερο κολακευτικό για τον σωματότυπό τους. Έτσι σήμερα τα boxy, slouchy κομμάτια και τα φαρδιά ασορτί σετ είναι ό,τι πιο hot κυκλοφορεί. 

Φοράμε πάντα παπούτσια και τσάντα στο ίδιο χρώμα 

Πιο πασέ δήλωση δεν υπάρχει σήμερα. Και ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα η τσάντα να είναι στην ίδια απόχρωση με τα παπούτσια, δεν είναι πλέον καθ’ ουδένα λόγο απαίτηση. Αντίθετα, ένας απρόσμενος συνδυασμός χρωμάτων ενδέχεται να απογειώσει το outfit σας.  

Οι παγιέτες είναι μόνο για βραδινές εμφανίσεις

Ανέκαθεν οι παγιέτες και γενικότερα η λάμψη ήταν άμεσα συσχετισμένη με τις βραδινές εμφανίσεις. Σήμερα όμως ο σωστός συνδυασμός παγιέτας ή λάμψης μπορεί να δημιουργήσει ένα outfit ιδανικό για την διάρκεια της μέρας. Το «μυστικό» είναι να εξισορροπήσετε την λάμψη της παγιέτας με απλά, «ήρεμα» κομμάτια όπως ένα λευκό t-shirt, combat boots ή sneakers. 

Οι κάλτσες δεν πρέπει ποτέ να είναι ορατές στο μάτι

Μάλλον παραβιάζω αυτόν τον “κανόνα” κάθε δευτερόλεπτο της κάθε ημέρας, και το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και εσείς. Τα street-style looks και οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας θεωρούν τις κάλτσες σημαντικό μέρος του styling, είτε πρόκειται για πιο sporty look είτε πρόκειται για city look.