Το πόσο με γεμίζουν τα ταξίδια, η γνωριμία νέων κουλτούρων και πολιτισμών είναι απερίγραπτο.

Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Ιαπωνία, οι εμπειρίες είναι ατελείωτες, δεν χωράνε σε ένα άρθρο, οπόταν θα μοιράζομαι μαζί σας μέσα-μέσα κάποιες από αυτές. Ένας προορισμός πνευματικής ελευθερίας και πληρότητας.

Ως λάτρης των λουλουδιών και της φύσης γενικότερα και γνωρίζοντας τη σημασία που έχουν για τους Ιάπωνες, το έψαξα λίγο παραπάνω και πήγα για μαθήματα Ikebana.

Σήμερα μοιράζομαι μαζί σας 5 μυστικά που έμαθα για την τέχνη του Ikebana και με εντυπωσίασαν!

Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά:

1Τι είναι η Ikebana;

Είναι η τέχνη της σύνθεσης λουλουδιών και προέρχεται από τις λέξεις Ikiru = αναζωογονώ και Hana = άνθος-κλαδί. Πώς δηλαδή να δώσεις ζωή, να αναζωογονήσεις μία δέσμη λουλουδιών και φυτών.

Αυτό σύμφωνα με την ιαπωνική τέχνη δίνει την “ευθύνη” στον άνθρωπο να τα προστατεύει σε καθαρό και δροσερό νερό αλλά και να τα δυναμώνει καθημερινά με τα συναισθήματα του. Τα λουλούδια από την άλλη, στέλνουν στον άνθρωπο “μηνύματα χωρίς λόγια” τα οποία στοχεύουν στη δικιά του πνευματική σύνθεση!

2Ο χώρος εργασίας και τα υλικά

Όπως και στη γενική καθημερινότητα των Ιαπωνέζων, επικρατεί και εδώ η απόλυτη ηρεμία και ησυχία.

Επίσης το καθαρό περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικό και πολύ λογικό εφόσον η Ikebana αποτελεί τελετουργική πράξη, είναι μία τέχνη διαλογισμού.

Καθόμαστε ή είμαστε όρθιοι σε σωστή στάση για την σπονδυλική μας στήλη, ούτως ώστε να διοχετεύουμε την ενέργεια που χρειάζεται χωρίς δυσκολίες.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε: ένα μικρό κλαδευτήρι, το δοχείο της επιλογής μας, αγκαθωτή βάση kenzan και λουλούδια φυσικά!

3Η αρχή των 3 φάσεων

Το σύμπαν μας αποτελείται από τρεις αρχές: τον Ουρανό, τη Γη και τον Άνθρωπο. Στην τέχνη της Ikebana, αυτά αποτελούν τις τρεις κύριες γραμμές σύνθεσης.

Ο Άνθρωπος βρίσκεται στη μέση του Ουρανού και της Γης έτσι τον εκφράζουμε με ένα μεσαίου μεγέθους κλαδί, το ψηλότερο κλαδί εκφράζει τον Ουρανό, ενώ το χαμηλότερο τη Γη.

Αυτά είναι τα κύρια λουλούδια και κλαδιά που θα πρέπει να καθορίζουν το μέγεθος και τις αναλογίες της σύνθεσής μας.

4Ασσύμετρη ισορροπία και απλότητα

Σε αντίθεση με τις δυτικές συνθέσεις που βασίζονται στον όγκο, αλλά και στην 50/50 αναλογία λουλουδιών, η Ikebana δεν έχει πολλά λουλούδια και συνδυάζει ασύμμετρα τα στοιχεία της και σε αναλογία 30/70.

Στην Ikebana είναι σημαντικό να γίνονται αντιληπτές οι γραμμές και η κίνηση των κλαδιών. Έτσι καθαρίζουμε όσο πιο καλά γίνεται τα λουλούδια μας από περιττά φύλλα και μικρά λουλουδάκια για να τονίσουμε τη γραμμή.

5Αναπαράσταση της φύσης

Η δασκάλα μου (την αγαπώ!), Master Kimi, μου μετέδωσε το πόσο σημαντική είναι η φύση γενικότερα για τον Ιαπωνικό πολιτισμό. Μου είπε μάλιστα ότι ακόμη και στις μεγαλούπολεις όπως το Τόκιο, οι άνθρωποι έχουν πάντα γύρω τους φυτά και λουλούδια.

Έχουν ανάγκη να είναι δίπλα στη Μητέρα-Φύση συνέχεια και να αντλούν ενέργεια από αυτή.

Σε αυτή τη φάση μιλήσαμε και για τις φάσεις του χρόνου και τη σημασία που έχουν για μια σύνθεση Ikebana. Όπως μου είπε, στην επιλογή λουλουδιών, χρησιμοποιούμε ακόμη και ξεραμένα κλαδιά ή μαραμένα φύλλα τα οποία συμβολίζουν το θάνατο.

Με αυτό τον τρόπο, παρουσιάζουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του λουλουδιού/κλαδιού. Έτσι τίποτα δεν πάει ποτέ χαμένο.

Πολύ σημαντικό είναι τα λουλούδια μας να κοιτάνε προς τα πάνω (τον ήλιο) και να έχουν μία φυσική κλίση προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους τους θεατές της.

Πώς σου φαίνεται;