fbpx
YSL WITH MODELS

Έξι μουσεία στο Παρίσι τιμούν τον YSL με μια έκθεση αφιερωμένη στη μόδα και στην Τέχνη

by Trends Team

Ο YSL θεωρείται ένας από τους κυριότερους αναμορφωτές της γαλλικής μόδας. Παρουσίασε την πρώτη του προσωπική συλλογή με το όνομα του οίκου (που μόλις είχε δημιουργήσει με τον επιχειρηματία Pierre Bergé), στις 29 Ιανουαρίου 1962, δίνοντας  το στίγμα της σχεδιαστικής του πρωτοπορίας.

Απομακρυνόμενος από τις θηλυκές σιλουέτες των φορεμάτων της δεκαετίας του 1950, εισήγαγε ένα νέο ανδρόγυνο στυλ. Προτείνοντας στις γυναίκες σμόκιν, καμπαρντίνες και παντελόνια σε αυστηρή γραμμή που για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνιση τους σε πασαρέλα. Ήταν ο δημιουργός των see-through tops, των ποπ αρτ συνόλων, των φορεμάτων με αναφορές στα γεωμετρικά σχέδια του Μοντριάν. Ήταν ο σχεδιαστής που «κατέβασε» την υψηλή ραπτική στους δρόμους της πόλης.

Εκθεση YSL Παρίσι Σακάκι YSL από τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 1979
Σακάκι YSL από τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 1979, εμπνευσμένο από το Πορτρέτο του Nusch Éluard (1937) του Pablo Picasso. Φωτο: © Succession Picasso – Gestion droits d’auteur/Yves Saint Laurent Aux Musées

Η έκθεση YSL στο Παρίσι

Εξήντα χρόνια μετά την παρουσίαση της πρώτης του συλλογής, έξι κορυφαία μουσεία στο Παρίσι, αποτίνουν φόρο τιμής στον αείμνηστο Γάλλο σχεδιαστή που αδιαμφισβήτητα άφησε το μοναδικό του αποτύπωμα στον χώρο της γυναικείας μόδας, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η μόδα είναι μορφή τέχνης. 

Το tribute της πόλης του Παρισιού στον εμβληματικό σχεδιαστή έχει τίτλο «Yves Saint Laurent Aux Musées». Τα έξι μουσεία που συμμετέχουν είναι:

το Λούβρο, το Musée d’Orsay, το Pompidou, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μουσείο Πικάσο και το Μουσείο Yves Saint Laurent.  

Η έκθεση YSL στο Παρίσι είναι μια εκδήλωση μεγάλης κλίμακας και ενδιαφέροντος. Πρωτόγνωρη ακόμη και για τα εικαστικά δρώμενα του Παρισιού, η έκθεση παρουσιάζει τη δημιουργική πορεία και το έργο του maître της μόδας. Αλλά και τις επιρροές του από την τέχνη, τη λογοτεχνία και το πολιτισμικό υπόβαθρο που διαμόρφωσε τους ενδυματολογικούς του κώδικες.  

Σακάκι του Οίκου YSL από τη συλλογή Άνοιξη 1990, κεντημένο με χρυσό και κρυστάλλους. Εκτίθεται στη Galerie d’Apollon, Musée du Louvre στο Παρίσι. Φωτο: © 2020, Musée du Louvre/Antoine Mongodin

Η έμπνευση του YSL

Τα συλλεκτικά φορέματα, το σπάνιο αρχειακό υλικό που θα εκτίθεται και στα έξι μουσεία καθώς και ο τρόπος παρουσίασης του, δημιουργούν μια αρθρωτή έκθεση.

Όπως μάλιστα σημειώνει στον Guardian η επιμελήτρια της Μούνα Μεκούαρ «δημιουργεί νέες μορφές διαλόγου». «Ταυτόχρονα ενθαρρύνει τους επισκέπτες να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδρομές από το ένα μουσείο στο άλλο».

Σύμφωνα με την ίδια, στην Galerie d’Apollon στο Λούβρο ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει τον τρόπο που ο χρυσός και τα κοσμήματα ενέπνευσαν τα κεντήματα του YS Laurent.

Αντίστοιχα στο Centre Pompidou θα διαπιστώσει τη νεωτερικότητα των σχεδίων του παρατηρώντας το φόρεμα «Hommage à Piet Mondrian» το οποίο εκτίθεται δίπλα από τον πίνακα του Modrian που φέρεται να αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό του.

'Εκθεση YSL Παρίσι Φόρεμα YSL modrian
Το φόρεμα Hommage à Piet Mondrian του Yves Saint Laurent από τη συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας 1965, εσπευσμένο από το έργο του Mondrian “Composition en rouge, bleu et blanc II” (1937). Φωτο: @ Nicolas Mathéus Yves Saint Laurent/Nicolas Mathéus/Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / Jacques Faujour

Αντίστοιχα,  τα εκθέματα που θα φιλοξενηθούν στο Musée d’Orsay, διερευνούν τις σχέσεις του YSL με τον μυθιστοριογράφο Marcel Proust. Στο Μουσείο Πικάσο γίνεται αναφορά στη σύνδεση του μόδιστρου με τον Ισπανό ζωγράφο και το κίνημα του κυβισμού.

Οι ημερομηνίες της έκθεσης YSL στο Παρίσι

Οι εκθέσεις θα λειτουργούν ταυτόχρονα σε καθένα από τα έξι μουσεία από τις 29 Ιανουαρίου και μέχρι τις 15 Μάϊου. Οπότε εάν βρεθείτε στο Παρίσι τις παραπάνω ημερομηνίες μην παραλείψετε να τις επισκεφθείτε.