fbpx

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής της εικαστικού, Χριστιάνας Πουγεράση-Φιλή με θέμα: «ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ»

by Trends Team

Βασικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η βασική ιδέα της εικαστικού, είναι η ικανοποίηση της εκφραστικής ανάγκης ως πράξη καθ΄ αυτή χωρίς προϋποθέσεις και κριτήρια.

Μέσω της μη παραστατικής τέχνης καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε ο θεατής να βρίσκεται σε μια οπτική ελευθερίας και να είναι σε θέση ελεύθερα να ταξιδέψει μέσα από τα έργα.

Παρουσιάζεται η ανθρώπινη, διαχρονική ανάγκη για ελευθερία και η παράλληλη αυτοπροβολή ορίων και περιορισμών, όπως ξεπροβάλλουν μέσα από μια εσωτερική σύγκρουση αξιών και ιδεών.

Ο θεατής αντιλαμβάνεται μέσα από μια υποκειμενική διάσταση τα σύμβολα και τους συμβολισμούς, ανακαλύπτει και σπάζει πολιτισμικούς κώδικες, κατανοεί και ερμηνεύει σημειωτικά συστήματα, επαναπροσδιορίζει την ύπαρξή του και αντλεί νοήματα, που σηματοδοτούν το κάθε έργο.

Αυτό που ίσως να φαίνεται τυχαίο, αποκτά μέσα από τα μάτια του θεατή νόημα, περιεχόμενο και αξία. Υπάρχει έντονη η παρουσία του καλλιτέχνη στα έργα και επιπρόσθετα είναι αντιληπτό και το σημείο εκκίνησής του.

Αποτελεί πρόκληση για τον δημιουργό, να κατορθώσει να προσεγγίσει τους θεατές, χωρίς να υπάρχουν απαραιτήτως σημεία αφετηρίας ή τέλους. Στα ακριβή όρια ενός καμβά απλώνεται η απόλυτη ελευθερία του δημιουργού αλλά ταυτοχρόνως, και του θεατή, που αφήνεται να βρει τη δική του προσωπική διέξοδο.

Ο πειραματισμός με τα υλικά οδήγησε τον δημιουργό σε νέες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Τα υλικά, αρχικά, τοποθετούνταν σε κεντρικό σημείο του καμβά και αφήνονταν ελεύθερα να αλληλοεπιδράσουν και να αποτυπώσουν το δικό τους αποτέλεσμα.

Το λάδι με το νερό είχαν τον κυρίαρχο ρόλο, σπάζοντας το απαγορευτικό δίδυμο δύο ξένων αντίθετων υλικών, χαρίζοντας ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα. Η εξάτμιση του νερού αναδεικνύει το λάδι ως μόνιμο πρωταγωνιστή στο τελικό αποτέλεσμα. Το μελάνι, η τέμπερα και ο καφές εμπλούτιζαν το νερό και συνέδραμαν στην εξέλιξη του έργου.

Το έργο της Χριστιάνας Πουγεράση-Φιλή είναι ένα διαλεκτικό κτίσιμο υλικών, που δημιουργεί ένα γόνιμο πρόσφορο έδαφος παραστάσεων, αναφορών, εικόνων, αφηγήσεων, εμπειριών, βιωμάτων και αναμνήσεων.

Είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους, όχι μόνο να διαμορφώσουν συνειδησιακά το νόημα των έργων, αλλά επιπλέον, να συσχετιστούν με τα ίδια τα έργα, να δημιουργήσουν γεφυρωτικούς δεσμούς, να αντλήσουν πληροφορίες, να αισθανθούν, να συγκινηθούν, να διερωτηθούν, να ταξιδέψουν νοερά και να εκφραστούν μέσα από τη σιωπή αλλά και μέσα από τον λόγο.

Η Χριστιάνα Πουγεράση-Φιλή είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις Ζωγραφικής στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα είναι ανοικτή καθημερινά από τις 9:00π.μ.-2:00μ.μ.

Εγκαίνια: Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 στις 5:00 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας

Για πληροφορίες 99977596 και 24817737