fbpx

5+1 δυναμικές γυναίκες μας θυμίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα!

by Trends Team

Μια σημαντική ημέρα πλησιάζει, αφού μέσα από αυτή τιμούμε τους αγώνες που έγιναν για τα δικαιώματα των γυναικών.

Μια γυναίκα έχει πολλούς ρόλους στη σημερινή κοινωνία. Είναι σύζυγος, μάνα, αδερφή, επιχειρηματίας, μα πάνω απ’ όλα είναι γυναίκα που πρέπει να σέβεται τον εαυτό της!

Με αφορμή αυτή την ημέρα, ρωτήσαμε 6 Κύπριες γυναίκες να μας πουν ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα!

Δες τι μας είπαν:

Anna Homenko, Managing Director Fiduciana Trust (Cyprus) Ltd

Οι γυναίκες σήμερα ανά το παγκόσμιο αποτελούν οικονομική δύναμη στην κοινωνία, ενώ η ευημερία μιας γυναίκας δεν εξαρτάται πλέον από την κληρονομιά ή τον γάμο της!

Επίσης, βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να διαπρέπουν στην πολιτική και να γίνονται στελέχη και ηγέτες σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην λίστα των Forbes.

Πιστεύω ότι αυτή η θετική στροφή προς την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών που εισάγεται στα παγκόσμια ανώτατα διοικητικά συμβούλια αποτυπώνει και την θέση των γυναικών στη σημερινή κοινωνία.

Φλωρεντία Χαραλάμπους, Αισθητικός & Makeup Artist στο «Florentia Makeup Artist Workshop»

Μπορεί λοιπόν, σήμερα, σαν γυναίκες να έχουμε την τιμητική μας, αλλά πέρα από τα λουλούδια, τα δώρα και τη διασκέδαση τη μέρα αυτή δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ουσία αυτής της μέρας. Δηλαδή, το γεγονός ότι για πάνω από ένα αιώνα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου.

Τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, στόχος της 8 ης Μαρτίου είναι να μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς. Σήμερα λοιπόν και ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο πρωτίστως -γιατί στο μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη οι γυναίκες τελούν κάτω από ένα καθεστώς καταπίεσης – φαίνεται πως η ισότητα έχει κατακτηθεί και το γυναικείο φύλο χρειάζεται να δίνει αρκετές μάχες ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα.

Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα, πέραν από αυτόν της οικοκυράς, της μάνας, της συζύγου κλπ., έγινε πιο ανεξάρτητος και η ίδια μπορεί να προσφέρει περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο, είτε επαγγελματικά είτε μέσα από την πολιτική.

Γι’ αυτό ας μην περιοριζόμαστε μόνο στις βραδινές μας εξόδους αλλά ας θυμόμαστε την πραγματική κατάσταση που ακόμα και εμείς οι ίδιες αντιμετωπίζουμε και να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για τη δική μας αλλαγή με σεβασμό πάντα στο συνάνθρωπό μας.

«Oι γυναίκες είναι ικανές απ’ το μηδέν να κάνουν το παν» – Φιονόρ Ντοστογιέφσκι

Έλενα Στρογγυλιώτου, Fashion Designer

Για ‘μένα αυτός ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας (σύζυγος, κόρη, μητέρα, επιχειρηματίας κλπ.), είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να τον γιορτάζουμε και να τον τιμούμε κάθε μέρα και όχι μόνο την συγκεκριμένη μέρα!

Αυτός ο ρόλος μας δίνει δύναμη να προχωράμε και μας ωθεί στο να κάνουμε ακόμα πιο πολλά πράγματα και στο τέλος να νιώθουμε περήφανες για όλα όσα έχουμε καταφέρει! Βέβαια, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και βοηθά το να έχουμε στο πλάι μας και την στήριξη από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ιδιαίτερα αυτήν του σύντροφού μας.

Άνδρεα Φωτίου, PR Manager στην Cal Creative Communication

Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε και γιορτάστηκε η Ημέρα της Γυναίκας ήταν το 1909 στη Νέα Υόρκη. Εδώ και ένα αιώνα και κάτι, γιορτάζεται η ημέρα της γυναίκας για να θυμίζει σε όλους μας και κάθε χρόνο ότι είναι ημέρα μνήμης για τους αγώνες που έγιναν για τα δικαιώματα των γυναικών.

Επίσημα ο ΟΗΕ ξεκίνησε να γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975, όπου κάλεσε όλα τα έθνη και τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και την παγκόσμια ειρήνη.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας, να τιμάμε και να θυμόμαστε όχι μόνο τις γυναίκες που χάραξαν τον δρόμο αλλά να μαθαίνουν και οι οικογένειές μας, φροντίζοντας έτσι γενικότερα για την κοινωνία που ζούμε και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Δρ. Γεωργία Κουλέρμου, Πλαστικός Χειρουργός αισθητικής και αποκατάστασης

Καθώς η κοινωνία μας εξελισσόταν η γυναίκα έδινε τους δικούς της αγώνες για να εδραιώσει τη θέση της μέσα στην ανδροκρατούμενη και πατριαρχική πολιτεία.

Αγώνες για δικαίωμα λόγου, γνώμης, συμμετοχής στα κοινά, ελεύθερης επιλογής χωρίς πίεση και παρεμβάσεις. Παρότι οι αγώνες και οι κατακτήσεις πολλές, τα στεγανά συστήματα στα οποία μεγαλώνουμε δεν μας αφήνουν να εξελιχθούμε με τρόπο δίκαιο και ελεύθερο.

Η μέρα της γυναίκας είναι πολύ σημαντική για να μας θυμίζει από πού ξεκινήσαμε, αλλά και για το πού πρέπει να στραφούμε για να πετύχουμε αυτό που είναι αυτονόητο. Γυναίκες που ζουν χωρίς φόβο, γυναίκες που ζουν χωρίς ενοχές επειδή διεκδικούν την ευτυχία τους, γυναίκες που συμμετέχουν στα κέντρα αποφάσεων.

Julie Μεταξά, Ιδιοκτήτρια Κοσμηματοπωλείων Metaxas Since 1963

Η ημέρα αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική και αυτό πηγάζει από τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας. Ένας ρόλος σύνθετος και πολυδιάστατος και κατά την άποψή μου, ο πιο ουσιαστικός και απαιτητικός στην κοινωνία του σήμερα.

Η γυναίκα του 2020 πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα μητέρα. Καλείται να δώσει τα ψυχικά και πνευματικά εφόδια που χρειάζεται το παιδί της. Πέραν τούτου, πρέπει να φροντίζει το σπίτι και την διατροφή της οικογένειας της.

Στην ιδιότητά της ως μητέρα έχουν προστεθεί και οι ιδιότητες της συντρόφου και της εργαζόμενης. Η γυναίκα πρέπει να είναι ευχάριστη και σωστή σαν σύντροφος, και συνάμα ανταγωνιστική και δυναμική στον εργασιακό της χώρο.

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική ιδιότητα του να είσαι γυναίκα, είναι και το να μπορείς να βρίσκεις χρόνο και για τον εαυτό σου, για ξεκούραση και αναψυχή.

Εσένα ποια είναι η άποψη σου για τον ρόλο της γυναίκας;