fbpx

4+1 Φυτά Εσωτερικού Χώρου που θα σας χαρίσουν καλύτερο ύπνο

by Trends Team

Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αντιμετωπίζει δυσκολίες με τον ύπνο του και ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της ζωή ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με το πώς τα sleep patterns επηρεάζουν την ψυχική και τη σωματική υγεία του ανθρώπου.

Με αφορμή τη σύγχρονη κατοίκηση, μία από τις μεγαλύτερες τάσεις εσωτερικού σχεδιασμού (interior design) είναι η «μεταφορά» του εξωτερικού χώρου σε εσωτερικούς χώρους. Ο ιδανικός τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι φυσικά τα φυτά εσωτερικού χώρου. Εκτός από την ομορφιά που μπορούν να προσφέρουν όταν δημιουργούν μια ατμόσφαιρα σαν όαση, τα φυτά έχουν επίσης και καταπληκτικά οφέλη για την υγεία και την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας. Μία από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τα οφέλη των φυτών έγινε το 1989 από τη NASA. Στη μελέτη, η NASA εξέτασε μερικά φυτά και μελέτησε πως καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα και πως αναπληρώνουν οξυγόνο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε έναν καλύτερο νυχτερινό ύπνο, και πραγματικά, τι είναι πιο ανακουφιστικό από αυτό;

Τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να προκαλέσουν ηρεμία,θετικά συναισθήματα και να μειώσουν το φυσιολογικό και ψυχολογικό στρες– ακόμη και να βοηθήσουν στην ανάρρωση από μία ασθένεια. Αλλά όταν πρόκειται για καλύτερο ύπνο, μερικά είναι καλύτερα από άλλα.

Από τα φυτά που θα σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε καλύτερα τη νύχτα και το φημισμένο άρωμα λεβάντας έως το υπέροχο αρωματικό λουλούδι που οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι τόσο ισχυρό όσο τα δισκία ύπνου – έχουμε συγκεντρώσει τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για να σας εξασφαλίσουμε τον πιο ξεκούραστο βραδινό ύπνο.

Γιασεμί

Τα αρωματικά φυτά, όπως το Jasmine, Gardenia και η λεβάντα εκπέμπουν ένα άρωμα που έχει αποδειχθεί ότι η μυρωδιά τους επηρεάζει θετικά το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και βοηθά τους ανθρώπους να κοιμηθούν – και συνεπώς αυξάνει το mental performance κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι όλα τα λουλούδια γιασεμιού αρωματικά. Επιλέξτε ένα είδος που είναι, όπως το Jasminum Polyanthum. Το Jasmine απαιτεί άμεσο ηλιακό φως την άνοιξη και το καλοκαίρι, έμμεσο φως το χειμώνα, και πρέπει να ποτίζεται μέχρι να υγρανθεί το έδαφος του.

Λεβάντα

Η λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί στην αρωματοθεραπεία για αιώνες ως φυσικό βοηθητικό ύπνου. Υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ λεβάντας και χαλάρωσης. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και το καρδιακό ρυθμό, το οποίο είναι επωφελές εάν αντιμετωπίζετε άγχος την ώρα που θα ξαπλώσετε.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν pillow spray στα μαξιλάρια τους με άρωμα λεβάντας, άλλοι χρησιμοποιούν σακουλάκια αποξηραμένης λεβάντας στα συρτάρια τους, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση είναι ένα δοχείο με φρέσκια λεβάντα δίπλα από το κρεβάτι σας. Η λεβάντα έχει ένα όμορφο χρώμα που σίγουρα θα εκτιμάτε κάθε πρωί, μόλις ανοίξετε τα μάτια σας.

Γαρδένια

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες στο λουλούδι Γαρδένια θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα του νευροδιαβιβαστή GABA που βοηθά στη ρύθμιση του ενθουσιασμού στον εγκέφαλο, ενεργώντας τόσο έντονα όσο μερικά φαρμακευτικά ηρεμιστικά.

Οι Γαρδένιες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και απαιτούν φωτεινό, έμμεσο φως, για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Εάν η κρεβατοκάμαρά σας δεν είναι πολύ υγρή, θα χρειαστεί να την ψεκάζετε με νερό τακτικά.

Αλόη Βέρα

“Το φυτό της αθανασίας” σύμφωνα με τους Αιγύπτιους, έχει πολλαπλές γνωστές σε όλους φαρμακευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με την ΝΑSA είναι ανάμεσα στα πιο κατάλληλα φυτά για καθαρισμό του αέρα αφού φαίνεται να αποβάλλει οξυγόνο την νύχτα, εξασφαλίζοντας πιο βαθύ και πιο αναζωογονητικό ύπνο. Εχτός από το φιλτράρισμα των τοξινών, είναι επίσης πολύ καλό για την χρήση του σε skincare αλλά και καλλυντικά προϊόντα. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι είναι πολύ εύκολο στη φροντίδα: χρειάζεται άμεσο ήλιο το πρωί ή το απόγευμα, αλλά πρέπει να ποτίζεται έπειτα από παρατεταμένες περιόδους εντελώς ξηρού εδάφους.

Σανσεβιέρα

Η σανσεβίερα, γνωστή και ως η «γλώσσα της πεθεράς» είναι ένα από τα πιο διάσημα φυτά που τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους. Το snake plant είναι εξαιρετικό στην διοχέτευση οξυγόνου στο υπνοδωμάτιο για να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και τα μεγάλα φύλλα του επίσης φιλτράρουν και απομακρύνουν δυσάρεστες κοινές οικιακές τοξίνες. Το φυτό του φιδιού απολαμβάνει θέα στον ουρανό, αλλά δεν χρειάζεται άμεσο ήλιο για να αναπτυχθεί. Επίσης, προτιμά το ξηρό έδαφος ανάμεσα στα ποτίσματα.

Επιλέξτε το πιο κατάλληλο για εσάς και παρατηρήστε την αλλαγή που θα προσφέρει στον ύπνο σας! Thank us later!