fbpx

5 αποτελεσματικοί και all-natural τρόποι να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα!

by Eva Sarpetsa

“De-bloating”, “all natural”, “organic” – 3 λέξεις που η κάθε μια ξεχωριστά είναι πολύ ελκυστική για κάθε health-guru εκεί έξω. Όταν όμως μια πρόταση ή ένα προϊόν περιλαμβάνει και τις τρεις αμέσως φαντάζει too good to be true.

Το φούσκωμα είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, και όσο δραματικό και αν ακούγετε, το να αισθάνεσαι φουσκωμένος εσωτερικά μπορεί πραγματικά να είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια καλή και πολύ κακή μέρα που δεν θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι. Το χειρότερο όμως είναι πως οι αιτίες του φουσκώματος είναι πολλές και αυτό καθιστά την λύση του προβλήματος δυσκολότερη.

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον όμως είναι πως το «παράπονο» ή το «πρόβλημα» του φουσκώματος αποτελεί πλέον ένα κοινό σημείο αναφοράς. Σε τελική ανάλυση, τι ποιο ικανοποιητικό από το να «κατηγορούμε» και να αναλύουμε κάτι που μας ταλαιπωρεί όλους; Και σε αυτές τους είδους συζητήσεις συχνά ελπίζεις πως θα ανακαλύψεις την μαγική λύση στο αιώνιο αυτό πρόβλημα.

Και στην ερώτηση: τι προκαλεί το φούσκωμα; – a million dollar question – δεν υπάρχει μια ακριβής (ή απλή) απάντηση. Γενικότερα όμως, πρόκειται για ένα σημάδι μη ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου. Ο γαστρεντερικός μας σωλήνας περιέχει πάνω από 500 είδη βακτηρίων που συνεργάζονται για να διευκολύνουν την πέψη και να προάγουν τη ευεξία. Και εάν διαταραχθεί η ισορροπία αυτών των βακτηρίων — συχνά από την χρήση φαρμάκων, το άγχος, τα ταξίδια και την κακή διατροφή— μπορεί να το παρατηρήσετε με τη μορφή πεπτικών προβλημάτων και φουσκώματος.

Ενώ οι ασκήσεις αναπνοής, η σωματική δραστηριότητα και η συνεχής ενυδάτωση αποτελούν μερικές από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες, πιο κάτω έχω συγκεντρώσει 5 φυσικούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους, που με έχουν προσωπικά βοηθήσει στο φούσκωμα.

Διαλειμματική νηστεία

Σήμερα και ανά το παγκόσμιο, η διαλειμματική νηστεία αποτελεί την κορυφαία δίαιτα επιλογής. Πολλοί άνθρωποι που την εφαρμόζουν ισχυρίζονται ότι παρατηρούν διαφορά στο φούσκωμα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Και σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με το πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη δίαιτα, ουσιαστικά μπορείτε να καταναλώσετε φαγητό μόνο κατά τη διάρκεια ενός οκτάωρου χρονικού διαστήματος της ημέρας σας (το λεγόμενο window).

Τζίντζερ

Το τζίντζερ θεωρείται ένα από τα πιο αντιφλεγμονώδη συστατικά. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν προέρχεται κατευθείαν από τη ρίζα, αλλά το τζίντζερ μπρείς να το εντοπίσεις πολύ συχνά σε συμπληρώματα και τσάι. Το τζίντζερ ανακουφίζει από την ενόχληση και προστατεύει την επένδυση της βλεννογόνου επίστρωσης του στομάχου, και έτσι μπορεί να βοηθήσει με το φούσκωμα, τη ναυτία, τον πόνο και πολλά άλλα.

Μάραθο

Ο μάραθος είναι γνωστό ότι είναι θαυματουργός για το πεπτικό σύστημα. Στην παραδοσιακή ιατρική, το μάραθο έχει χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τα πάντα, από το φούσκωμα μέχρι τον κοιλιακό πόνο και τα έντονα αέρια. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα φυτά και οι σπόροι του μάραθου έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ είναι επίσης αντιβακτηριδιακά και αντιμυκητιακά. Οι σπόροι και η σκόνη του έχουν γεύση γλυκόριζας και μπορείτε πραγματικά να το προσθέσετε σε οποιοδήποτε φαγητό. Μπορείτε επίσης να το δοκιμάσετε με ζεστό νερό και λεμόνι, σαν τσάι.

Υγρά

Έχω παρατηρήσει πως τα πολτοποιημένα, πιο μαλακά και υγρά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στο φούσκωμα. Όσο πιο μαλακό είναι το φαγητό, τόσο πιο ευκολοχώνευτο είναι. Δοκιμάστε να προσθέσετε επιπλέον νερό στην βρώμη σας ή να μαγειρεύετε το ρύζι ή το κινόα σας με περισσότερο νερό – ώστε να είναι σχεδόν σαν σούπα. Γενικότερα, αυτό θα σας βοηθήσει να χωνέψετε και να απορροφήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας.

Και όσον αφορά τα τρόφιμα που δεν μπορούν να «μαλακώσουν» είναι πολύ – πολύ- σημαντικό να μασάτε πολύ καλά την τροφή σας- μέχρι να είναι ουσιαστικά ένα υγρό στο στόμα σας!

Μείωσε το στρες

Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων σε όλο σας το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος. Μελέτες αναφέρουν ότι το στρες επηρεάζει άμεσα το πεπτικό σύστημα, το οποίο φυσικά μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.

Μερικοί φυσικοί τρόποι που αποδεδειγμένα μειώνουν την κορτιζόλη είναι ο καλύτερος ύπνος το βράδυ, η χαμηλής έντασης άσκηση και ο διαλογισμός.

Μία από τις καλύτερες σωματικές ασκήσεις για τη μείωση της κορτιζόλης είναι το περπάτημα – όχι το γρήγορο περπάτημα – μέτριο περπάτημα για περίπου 20 λεπτά. Easy!