fbpx
New-Year's-Resolutions

5 εύκολα tips για να μείνετε πιστές στα New Year’s Resolutions που βάλατε φέτος

by Georgia Germanakou

Fact 1: Το ξεκίνημα κάθε χρονιάς αισθάνεται η ιδανική στιγμή να γυρίσουμε μία νέα σελίδα στη ζωή μας. Και ξεκάθαρα είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι στην αρχή ενός έτους θέτουν τα δικά τους New Year’s Resolutions, προσδιορίζοντας τους βραχυπρόθεσμους και μακροχρόνιους στόχους τους και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθούν.  

Fact 2: Easier said than done: Είναι πιο εύκολο να θέσουμε New Year’s Resolutions από το να τους τηρήσουμε μέσα στη χρονιά. Ο ενθουσιασμός, το αίσθημα του νέου (ξεκινήματος) και η αισιοδοξία που συνοδεύει την αλλαγή του έτους, ίσως μας παρασύρουν στο να θέτουμε στόχους που δεν είναι εφικτοί ή που απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, χρόνο και υπερβολική ενέργεια – περισσότερη από αυτή που μπορούμε να θυσιάσουμε.  

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε, ώστε να διασφαλίσουμε – όσο είναι δυνατόν- πως θα παραμείνουμε πιστές στα New Year’s Resolutions της φετινής χρονιάς; Τα παρακάτω tips ίσως να είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να πάμε κόντρα στις πιθανότητες και να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Είναι σημαντικό όμως να μην ξεχνάμε πως τα πιο κάτω tips, από μόνο τους δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή και επιμονή.

Επιλέγουμε έναν συγκεκριμένο στόχο

Αντί να επιλέξουμε κάποιον πολύ φιλόδοξο και δύσκολα επιτεύξιμο στόχο, ίσως είναι προτιμότερο να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε κάτι πιο ρεαλιστικό. Και εάν το όνειρα μας είναι… μεγάλα τότε θα ήταν ιδανικό να «χωρίσουμε» τον τελικό στόχο σε μικρότερα, επιτεύξιμα βήματα και ανάλογες πράξεις. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο εύκολο να εφαρμόσουμε ένα σαφές στοχευμένο πρόγραμμα και να αντιληφθούμε τις ακριβείς ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στον τελικό προορισμό.

Take your time

Ένας από τους πιο συχνούς λόγος που οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τα New Year’s Resolutions που έθεσαν είναι επειδή αποτυγχαίνουν στην προσπάθεια τους να πετύχουν πάρα πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, εάν δεν έχουμε γυμναστεί για πολλούς μήνες, η καθημερινή γυμναστική, η σκληρή προπόνηση και η αυστηρή διατροφή ίσως να μην είναι η σωστή προσέγγιση για healthier habits. Μία εναλλακτική επιλογή είναι να προσεγγίζουμε step-by-step το lifestyle που θέλουμε να υιοθετήσουμε με απλά σταθερά βήματα και με αλλαγές που μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος του τρόπου ζωής μας. Πιο συγκεκριμένα: έχετε σκύλο; Μεγαλώστε την διάρκεια της βόλτας του, και διαβεβαιωθείτε πως θα διανύεται 10 χιλιάδες βήματα την μέρα. Καταγράψτε τα φαγητά που μπορείτε να προετοιμάσετε για να μειώσετε το fast food. Βρείτε ένα gym buddy.  

Αποφεύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος

Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Τα λάθη είναι πραγματικά η μεγαλύτερη ευκαιρία για εκμάθηση και εξέλιξη. Απορροφήστε τις πληροφορίες της αποτυχίας και προσπαθήστε να αναλύσετε τον πραγματικό λόγο που δεν πετύχατε το ζητούμενο.  Η αλλαγή προσέγγισης σε μια προσπάθεια είναι ο μοναδικός τρόπος να πειραματιστούμε, να ξεφύγουμε από φαύλους κύκλους και να ανακαλύψουμε τελικά τον ιδανικό τρόπο.

Βρίσκουμε το σωστό κίνητρο

Ο μόνος τρόπος ώστε να παραμείνουμε πιστοί σε έναν στόχο είναι να επιδιώκουμε την επίτευξή του για τους σωστούς λόγους. Οι λόγοι αυτοί φυσικά είναι διαφορετικοί για κάθε άνθρωπο και σχετίζονται με τις προσωπικές φιλοδοξίες, τα όνειρα και τις ατομικές επιδιώξεις του καθενός. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε από πριν τι επιδιώκουμε και ποια κίνητρα μας ωθούν στη συγκεκριμένη ενεργοποίηση. Αυτό όχι μόνο μας κρατά αφοσιωμένους στους στόχους μας αλλά και μας βοηθά να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας την «μεγάλη εικόνα» όπου στοχεύουμε, κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν και μας κυριεύει η ηττοπάθεια.

Έχουμε υπομονή

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σκληρή δουλειά που καταβάλλουμε για την επίτευξη ενός στόχου είναι από μόνη της πρόοδος. Ακόμη και αν καταλήξουμε στον τελικό στόχο,  το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ξεκινήσουμε ποτέ από το 0. Ίσως να χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας, όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου αλλά για το δικό μας προσωπικό ταξίδι προς την αυτοβελτίωση.