fbpx

Διατροφή και πολυκυστικές ωοθήκες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

by Eva Sarpetsa

Εάν αναρωτιέστε αν η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών, τότε η σύντομη απάντηση είναι ναι!

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (Polycystic Ovary Syndrome, PCOS) είναι ίσως η πιο συχνή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από την ανισορροπία των ορμονών οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης, όπου αυτές οι ανισορροπίες έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μικρών κυστών στις ωοθήκες.

Ωστόσο, σε κάθε γυναίκα αυτές οι ανισορροπίες εμφανίζονται και λειτουργούν πλήρως διαφορετικά, άρα η διάγνωση και η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνεται με προσοχή από ειδικό ιατρό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, διάφορα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν, όπως:

  1. Αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια
  2. Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα
  3. Ακμή, λιπαρό δέρμα
  4. Αναπαραγωγικές διαταραχές
  5. Αύξηση σωματικού βάρους
  6. Αντίσταση στην ινσουλίνη

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής;

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητες βοηθά στην διαχείριση του συνδρόμου.

Σταδιακή απώλεια σωματικού βάρους

Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως η σταδιακή απώλεια σωματικού βάρους μόλις 5-10% βελτιώνει σημαντικά το ορμονικό προφίλ και μπορεί να οδηγήσει στην αποκατάσταση της ωορρηξίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο μακροχρόνιος περιορισμός θερμίδων ΔΕΝ ενδείκνυται, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αυξομειώσεις σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν επιπλέον ορμονικές δυσκολίες. Η στενή και εξατομικευμένη παρακολούθηση από κλινικό διαιτολόγο είναι πολύ σημαντική καθώς η κάθε γυναίκα χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Πρόσληψη υδατανθράκων χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη

Η Διατροφή χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη αποτελείται από τρόφιμα με βάση τους υδατάνθρακες που προκαλούν σταδιακή αύξησης της γλυκόζης αίματος. Παραδείγματα υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, βρώμη, ρεβύθια, φακές, γλυκοπατάτα, κ.α.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η πρόσληψη χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη υδατανθράκων ΔΕΝ  σημαίνει πως δεν μπορούμε να καταναλώσουμε υδατάνθρακες με υψηλό Γλυκαιμικό δείκτη, απλώς θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στον καλύτερο συνδυασμό αυτών των υδατανθράκων με άπαχη πρωτεΐνη, όπως είναι το λευκό ψάρι, το γιαούρτι, μπιζέλι, φακές, πουλερικά, και τα ‘καλά’ λιπαρά όπως το αβοκάντο, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο.

Μικρά και συχνά γεύματα

Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπονται γεύματα μέσα στην ημέρα και να εστιάσουμε στην πρόσληψη γευμάτων ανά 3-4 ώρες (3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ).

Αύξηση της κατανάλωσης ‘καλών’ λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά)

Θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην υψηλότερη πρόσληψη καλών λιπαρών, έναντι απλών σακχάρων και ‘κακών’ λιπαρών, καθώς έχει αποδειχθεί πως μπορεί να προσφέρουν επιπλέον όφελος στην αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών. Παραδείγματα είναι: Ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, ξηροί καρποί, ψάρια, ταχίνι, σπόρια, κουκουνάρι κλπ.

Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας

Η τακτική – τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα – μέτρια σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ινσουλινο-αντίστασης και κατά συνέπεια στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Συνεπώς, μία ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή σε συνδυασμό με την ένταξη φυσικής δραστηριότητας αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών!