fbpx

Eat, pray and love yourself: Ένας οδηγός για το πώς να αγαπήσεις επιτέλους τον εαυτό σου

by Trends Team

Είναι πολύ εύκολο να είσαι σκληρός με την εμφάνισή σου. Να είσαι επικριτικός με το σώμα σου, την ακμή που σε ταλαιπωρεί καθημερινά, τα μαλλιά σου που πολλές φορές δεν… συνεργάζονται και τα social media που θέλουν να σου πλασάρουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο γυναίκας.

Δεν θα σου πω ότι είναι εύκολο να ανακαλύψεις, να εξασκήσεις και να αφομοιώσεις την αγάπη για τον εαυτό σου (το γνωστό σε όλους self-love), αλλά μπορώ να σου εγγυηθώ πως δεν είναι ακατόρθωτο. Γιατί το έκανα και εγώ.

Τι πραγματικά σημαίνει self-love

Το self-love δεν είναι απλά αγάπη για τον εαυτό μου. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία που σε απελευθερώνει από τα δικά σου δεσμά. Τι σημαίνει αυτό; Εκτιμάς εκείνα τα μέρη του εαυτού σου που μπορεί να μην είναι τέλεια. Ποιος όμως καθορίζει τι είναι τέλειο – εμείς ή όλα όσα μας θέλουν να μας επιβάλουν;

Το self-love λοιπόν είναι η «δημιουργία χώρου» για τα σημεία του εαυτού μας που είναι πιο «αδύναμα» μαζί με τα σημεία του εαυτού μας που αγαπάμε. Είναι η συνύπαρξη δυο αντίθετων συναισθημάτων ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, η δυνατότητα να είμαι ενθουσιασμένη και φοβισμένη ταυτόχρονα, να μου αρέσουν τα μάτια μου και να αποδέχομαι την μύτη μου, να αποδέχομαι και συνάμα να αμφισβητώ, να μπορώ να καθοδηγώ αλλά και να χρειάζομαι ενθάρρυνση. Σε αυτό το ταξίδι δεν είσαι μόνη σου. Έχεις από την μια όλα όσα έχεις καταφέρει μέχρι στιγμής και από την άλλη τους ανθρώπους που αγαπάς. Και το σημαντικότερο σε αγαπούν και αυτοί.

Μεγαλώνοντας, προσπαθώ πάντα να είμαι πιο ευγενική με τον εαυτό μου και να του προσφέρω περισσότερη κατανόηση και αγάπη. Δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ εύκολο. Πρόσφατα κάποιος μου έδωσε μια συμβουλή που είμαι σίγουρη πως όλοι έχετε ξανακούσει. Η διατύπωση της φράσης αυτής μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, αλλά το νόημα είναι πάντα το ίδιο: «Μίλα στον εαυτό σου όπως θα μιλούσες σε έναν φίλο». Και η βασική ιδέα της έκφρασης αυτής είναι να συμπεριφέρεσαι και να μιλάς στον εαυτό σου με καλοσύνη και συμπόνια, όπως ακριβώς θα έκανες σε έναν φίλο σου.

Το ταξίδι ξεκινά

Το να αγαπάς τον εαυτό σου και να νιώθεις άνετα με αυτόν είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι χωρίς τέλος, γιατί το να αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι μια αέναη διαδρομή. Εκεί που λέω είμαι έτοιμη να «κατακτήσω τον κόσμο», το ίδιο δευτερόλεπτο είμαι ανασφαλής και ευάλωτη. Κριτικάρω κάθε εκατοστό του σώματος μου και των επιλογών μου. Και ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι αρνητικές σκέψεις επηρεάζουν άμεσα την ψυχική και σωματική μου υγεία. Το αισθάνομαι. Το καταλαβαίνω.

Και όλοι θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε έστω και λίγο εφαρμόζοντάς κάποιες πρακτικές self-love, ανεξάρτητα από το στάδιο που βρισκόμαστε στην ζωή μας – και εννοείται ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Χρειάστηκαν πολλές δοκιμές και προσπάθειες μέχρι να καταλήξω σε ορισμένες πρακτικές που με βοήθησαν να πετύχω την ισορροπία που πάντα επιθυμούσα.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να αναλογιστεί

To reflection practice ή αλλιώς η πρακτική προβληματισμού θα σου επιτρέψει να συντονιστείς με αυτό που χρειάζεσαι σε μια δεδομένη στιγμή, να ανακαλύψεις για να καλύψεις τις ανάγκες σου.

Βάλε όρια

Καθορίζοντας όρια και διασφαλίζοντας πως οι άνθρωποι γύρω σου ξέρουν τι λειτουργεί και τι όχι για εσένα, δημιουργείς ένα ειρηνικό περιβάλλον που σου επιτρέπει να λάμψεις. Το μυστικό είναι να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε αγαπάνε πραγματικά και δεν σε “ανέχονται” απλά. Η αγάπη των άλλων θα «ξυπνήσει» και την αγάπη για τον εαυτό σου.

Εκτίμησε τον εαυτό σου

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς πότε αισθάνθηκες περήφανη για τον εαυτό σου. Κατέγραψε το. Αναβίωσε τα συναισθήματα αυτά. Ανακάλεσε στην μνήμη σου τις σκέψεις αυτές και απομάκρυνε τις αρνητικές.

Οι αρνητικές σκέψεις προσελκύουν αρνητικές ανθρώπους και αρνητικές εμπειρίες. Δεν είναι η περίσταση που δημιουργεί αγωνία ή άγχος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση. Κάθε συνήθεια που δημιουργεί μια αρνητική εμπειρία εμποδίζει ένα άτομο να εκτιμήσει τον εαυτό του και τους άλλους.

Μην προσπαθείς να «χωρέσεις»

Ακόμη ένα στερεότυπο που μπορεί να επηρεάσει την πρόοδό σου είναι το να εξαναγκάζεσαι να ταιριάξεις σε καταστάσεις και με ανθρώπους που δεν σου ταιριάζουν και δεν σε βοηθούν να εξελιχθείς. Όταν πιέζουμε τον εαυτό μας να «χωρέσει» σε καταστάσεις ή αλλιώς ιστορίες που δεν γράφτηκαν από εμάς ή για εμάς, αυτή η δυσφορία μπορεί να μας οδηγήσει μακριά από την αγάπη για τον εαυτό μας, επειδή αμφισβητούμε τον εαυτό μας και όχι την ιστορία.

Αυτό το αέναο ταξίδι του self-loving το βιώνω. Σε κάθε προορισμό, είτε αυτό είναι συνειδητοποίηση λάθους ή αλλαγή σκέψης, είτε είναι πειραματισμός, παίρνω και ένα ενθύμιο. Ένα ενθύμιο… μάθημα. Μάθημα ζωής. Μάθημα αυτοαγάπης. Και πλέον γνωρίζω πόσο όμορφο είναι αυτό το ταξίδι.