fbpx

Εγκυμοσύνη και Διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουμε;

by Eva Sarpetsa

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η υγιεινή διατροφή έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ! Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή η οποία παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου και παράλληλα στο να νιώθει η μητέρα ευεξία.

Θα πρέπει να τρώω για δύο;

Πόσο θα αυξηθεί το βάρος μου;

Τι τροφές πρέπει να αποφεύγω;

Αυτές είναι λίγες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν πολλές κοπέλες!

Κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό σωματότυπο και άλλες ανάγκες, αλλά υπάρχει ένας γενικός κανόνας για την αύξηση βάρους η οποία εξαρτάται από το βάρος που υπήρχε πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης. Μπορούμε να βασιστούμε στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ: Το βάρος σε kg διαιρούμενο με το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο), αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως την διατροφή, την κατάσταση της υγείας και γενικότερα τον τρόπο ζωής.

Κατηγορία Σωματικού ΒάρουςΣυνιστάμενη αύξηση βάρους(kg)
Ελλειποβαρής(ΔΜΣ <18.5)12.5 – 18 
Φυσιολογικού βάρους(ΔΜΣ = 18.5-24.9)11.5 – 16
Υπέρβαρη(ΔΜΣ = 25-29.9)7 – 11.5
Παχύσαρκη(ΔΜΣ = >30)5-9 

Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως ο πιο πάνω πίνακας αντικατοπτρίζει ένα γενικό κανόνα, και ότι η κάθε γυναίκα έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται εξατομικευμένη παρακολούθηση.

Μία ισορροπημένη διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι πλούσια σε:

  • Φρούτα και Λαχανικά

Θα πρέπει να υπάρχει αφθονία φρούτων και λαχανικών γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και φυτικές ίνες. Για παράδειγμα η Βιταμίνη C είναι αντιοξειδωτική ουσία και επιπλέον ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα της μέλλουσας μητέρας και συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και δοντιών. Συστήνεται η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών τουλάχιστο 5 μερίδες μέσα στην ημέρα.

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα:

Αποτελούν άριστες πηγές ασβεστίου, πρωτεΐνης και απαραίτητων βιταμινών. Συστήνεται η πρόσληψη τουλάχιστο 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. 

  • Πρωτείνη (Κρέας, πουλερικά, όσπρια, ψάρι, αυγά, ξηροί καρποί)

Συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο το κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο όταν είναι καλά ψημένο.

  • Αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες κλπ.) 

Αποτελούν μια σημαντική πηγή ενέργειας, καθώς περιέχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

  1. Αποφυγή τυριών τύπου μπρί, καμεμπέρ, ροκφόρ, τυριά με μούχλα και οποιαδήποτε γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάστηκαν από μη παστεριωμένο γάλα.
  2. Τα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά εάν θα καταναλωθούν ωμά
  3. Αποφυγή ωμών θαλασσινών, οστρακοειδή, συκωτιού, ωμού κρέατος, ωμών αυγών ή και ακόμη τρόφιμα με μισοψημένα αυγά όπως το σουφλέ ή σπιτική μαγιονέζα.
  4. Αποφυγή αλκοόλ
  5. Μειωμένη κατανάλωση καφεΐνης. Περιορίστε την κατανάλωση σε ένα φλιτζάνι καφέ ή 1-2 φλυτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα.
  6. Περιορισμός τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Και μην ξεχνάτε, οι ‘λιγούρες’ και οι ξαφνικές επιθυμίες είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν! Πρωταρχικός στόχος είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπου θα ωφελήσει και την μητέρα αλλά φυσικά και το έμβρυο!