fbpx

Ποιο είναι το διατροφικό ζητούμενο του 2022; 5 «κανόνες» υγιεινής διατροφής από την κλινική διαιτολόγο Σταύρη Κλεάνθους

by Trends Team

Δίαιτες που έρχονται και παρέρχονται, διατροφικά μοντέλα που γίνονται viral, βότανα, χυμοί και ειδικά συμπληρώματα που υπόσχονται άμεση απώλεια κιλών και ένα καινούργιο dream body. Είναι όμως εφικτό; Την απάντηση σε αυτό το πολυπόθητο ερώτημα θα μας αναλύσει στη συνέντευξη που ακολουθεί η κλινική διαιτολόγος/διατροφολόγος κ. Σταύρη Κλεάνθους, υπογραμμίζοντας εμφατικά τα μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, όπως η Μεσογειακή. Όσο για το ποιο είναι το διατροφικό ζητούμενο του 2022; Η ίδια απάντα: «Απολαμβάνω το φαγητό χωρίς ενοχές, δεν αυτοτιμωρούμαι και μαθαίνω να αγαπώ το σώμα μου όπως κι αν είναι αυτό!».

H κλινική διαιτολόγος/διατροφολόγος κ. Σταύρη Κλεάνθους,

Κυρία Κλεάνθους, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τα διατροφικά trends και τις δίαιτες που θα αφήσουμε πίσω μας τη νέα χρονιά. Τι θεωρείται πλέον ξεπερασμένο ή όπως αποδείχθηκε στην πράξη, αναποτελεσματικό;

Έφυγε το 2021, και μαζί του φεύγουν και κάποια διατροφικά trends που τελικά δεν είναι όσο αποτελεσματικά νομίζουμε.

 • Η διαλειμματική νηστεία, γνωστή και ως ‘fasting’, φαίνεται αποτελεσματική ως προς την απώλεια βάρους αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα. Η απώλεια βάρους επέρχεται γιατί μειώνεται ουσιαστικά η ενεργειακή πρόσληψη. Δεν χρειάζεται όμως για παράδειγμα να μην τρώμε πρωινό για να χάσουμε βάρος, καθώς αυτό είναι εφικτό και με μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.
 • Η Keto diet είναι ακόμα ένα trend που καλύτερα να φύγει μια και καλή. Με την Keto diet επιτυγχάνεται απώλεια βάρους με λανθασμένο κατά την άποψη μου τρόπο. Λόγω της αυξημένης πρόσληψης λίπους που απαιτεί η προσέγγιση αυτή προκαλεί αύξηση της ολικής χοληστερόλης αίματος και της ‘κακής’ χοληστερόλης LDL.

Ποιο είναι το διατροφικό ζητούμενο του 2022;  

Απολαμβάνω το φαγητό χωρίς ενοχές, δεν αυτοτιμωρούμαι και μαθαίνω να αγαπώ το σώμα μου όπως κι αν αυτό είναι!

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ποιο είναι το μοντέλο μιας υγιεινής διατροφής;  

Μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή αναφέρεται με λίγα λόγια στη Μεσογειακή Διατροφή η οποία και ψηφίζεται σχεδόν κάθε χρόνο ως η top healthy diet. Η Μεσογειακή Διατροφή έχει ευεργετικές ιδιότητες ως προς την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει την εμφάνιση καρκίνου και διατηρεί στα επιθυμητά επίπεδα την ‘καλή’ χοληστερόλη HDL. Η διατροφή αυτή έχει ως εξής:

 • Προτίμηση μη επεξεργασμένων υδατανθράκων δηλαδή ολικής αλέσεως
 • Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
 • Προτίμηση χαμηλών λιπαρών γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Χρήση ελαιόλαδου σε κάθε γεύμα, ελιές, σπόροι και ξηροί καρποί ανάλατοι
 • Αυξημένη κατανάλωση ψαριού κατά προτίμηση 2 φορές την εβδομάδα με τουλάχιστον πρόσληψη 1 λιπαρού ψαριού
 • Αυξημένη κατανάλωση οσπρίων κατά προτίμηση 2 φορές την εβδομάδα
 • Μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος (χοιρινό, αρνί, ρίφι, βοδινό)

Ποια είναι τα προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει η διατροφή μας;  

Μα φυσικά τα προϊόντα ολικής αλέσεως όπως κινόα και αβοκάντο. Αλλά και τα προβιοτικά που περιέχονται για παράδειγμα στο γιαούρτι και κεφίρ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή εντερική λειτουργία και προσδίδουν περισσότερο κορεσμό. Τα προβιοτικά διατηρούν την υγεία της εντερικής χλωρίδας και μειώνουν τα εντερικά συμπτώματα και τα φουσκώματα.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιοι είναι οι 5 «κανόνες» που θα πρέπει να ακολουθούμε στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής;

Τα 5 βασικά στοιχεία που πρέπει να ακολουθούνται σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι τα εξής:

 • Προτίμηση προϊόντων πλούσιων σε φυτικές ίνες.
 • 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
 • Μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών τα οποία βρίσκονται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.
 • Προτίμηση προϊόντων μειωμένων σε αλάτι και ζάχαρη. Αλλά και “hearty”, προϊόντων δηλαδή που «γεμίζουν» την καρδιά μας –  γιατί και η πνευματική υγεία είναι εξίσου σημαντική.

Δεν αυτοτιμωρούμαστε σε καμία περίπτωση εαν παρεκκλίναμε από το πρόγραμμα μας ή καταναλώσαμε κάτι που δεν «έπρεπε». Αντιθέτως, το σώμα μας είναι μια έξυπνη μηχανή και συχνά, μια λιγούρα είναι ένα σημάδι για ένα θρεπτικό συστατικό που πραγματικά χρειάζεται. Η προσπάθεια να «ξεφορτωθείς» τους πόθους αυτούς θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Έτσι, αντί να προσπαθήσεις να τους «ξεπεράσεις» ίσως να είναι καλύτερα να τιμήσεις τη λαχτάρα αυτήν με έναν προσεκτικό τρόπο.