fbpx

Ποιές τροφές ανακουφίζουν και ποιές επιδεινώνουν τους πόνους της περιόδου!

by Eva Sarpetsa

Η κάθε γυναίκα βιώνει την έμμηνο ρύση – κοινώς περίοδο –  διαφορετικά ενώ δυστυχώς, πολλές γυναίκες βιώνουν έντονα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Είναι πιθανόν να ξέρεις σε τι ακριβώς αναφέρομαι – εκείνη την εβδομάδα που αισθάνεσαι ότι το κεφάλι σου θα εκραγεί, το στομάχι σου έχει κόμπους και δεν ξέρεις αν θέλεις να κλάψεις, να φωνάξεις ή να γελάσεις. Εκτός από τους πόνους, το πιο έντονο και ίσως ενοχλητικό σύμπτωμα είναι η ανεξήγητη λιγούρα, που όσο και ό,τι και να φας νομίζεις πως είσαι νηστική. 

Οι λιγούρες τις περιόδου και η πείνα όμως είναι γεγονός και υπάρχουν λόγοι – έγκυροι και επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι – για τους οποίους εσύ και πολλές άλλες γυναίκες που έχουν περίοδο, θέλεις να φας τα πάντα πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου σου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Blame it on the hormones. 

Εκτός από τις ορμόνες, το σώμα μας απελευθερώνει σεροτονίνη όταν τρώμε αμυλούχα τρόφιμα και γλυκά. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που ενισχύει τα συναισθήματα της ευτυχίας. Και ενώ η ενίσχυση των όμορφων συναισθημάτων είναι πάντα ευπρόσδεκτη, είναι πολύ περισσότερο όταν οι ορμόνες μας «παίζουν» περίεργα παιχνίδια. 

Αυτό που είναι πολύ πιθανόν να μην γνωρίζεις είναι πως αυτά που καταναλώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου μας – δηλαδή πολύ πριν αρχίσεις να αιμορραγείς – μπορεί να βοηθήσει πολύ στα συμπτώματα της. Αυτό συμβαίνει επειδή η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην ορμονική μας ισορροπία και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν καταστάσεις όπως κράμπες, μεταβολές της διάθεσης, ναυτία και φούσκωμα.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε λοιπόν δημιουργούν τις ορμόνες που τροφοδοτούν ολόκληρο τον κύκλο μας. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν αυτά τα συμπτώματα, ενώ άλλα τρόφιμα μπορούν να τα επιδεινώσουν. Από την στιγμή όμως που ξεκινά η αιμορραγία, ο κύβος ερρίφθη.

  • Λιναρόσπορος: Εάν υποφέρεις από βαριές περιόδους (γνωστές και ως μηνορραγία), τότε η κατανάλωση λιναρόσπορού πριν από τον κύκλο σου είναι απαραίτητη καθώς βοηθά στην αποβολή του περιττού οιστρογόνου που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αιμορραγία και θρόμβους. Προσπάθησε να προσθέσεις λίγο λιναρόσπορο σε ένα smoothie ή στο γιαούρτι και τα φρούτα σου. 
  • Νερό: Η κατανάλωση νερού είναι πάντα σημαντική, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Παραμένοντας ενυδατωμένη μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητές εμφάνισης πονοκεφάλου αφυδάτωσης – ένα κοινό σύμπτωμα της περιόδου. Παράλληλα, φρούτα πλούσια σε νερό είναι εξαιρετικά για να ενισχύσουν την προσπάθεια σου να παραμείνεις ενυδατωμένη. 
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Είναι σύνηθες να παρουσιάζεται πτώση στα επίπεδα σιδήρου κατά τη διάρκεια της περιόδου, ιδιαίτερα εάν η εμμηνορροϊκή ροή σου είναι βαριά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, σωματικό πόνο και ζάλη. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σιδήρου. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο.
  • Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο. Μια μπάρα 100 γραμμαρίων (70 έως 85 τοις εκατό μαύρης σοκολάτας) περιέχει το 67 τοις εκατό της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) για σίδηρο και 58 τοις εκατό της RDI για μαγνήσιο. Αξιόπιστες μελέτες υποστηρίζουν πως το μαγνήσιο μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του PMS. 
  • Ξηροί καρποί: Οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Περιέχουν επίσης μαγνήσιο και διάφορες βιταμίνες.
  • Γιαούρτι:Πολλές γυναίκες παθαίνουν κολπική μυκητίαση κατά τη διάρκεια ή μετά την περίοδό τους. Εάν τείνεις να παθαίνεις κολπικές μυκητιάσεις, τα πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα όπως το γιαούρτι μπορούν να θρέψουν τα «καλά» βακτήρια στον κόλπο σου και να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις τις λοιμώξεις. Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο.

Τρόφιμα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της περιόδου 

  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να έχει μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στο σώμα σου, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της περιόδου. Για παράδειγμα, το αλκοόλ μπορεί να σε αφυδατώσει, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους και να προκαλέσει φούσκωμα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια και ναυτία.
  • Αλάτι: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και κατά συνέπεια σε φούσκωμα. Για να μειωθεί το φούσκωμα, μην προσθέτεις αλάτι στα φαγητά και απόφυγε τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας που περιέχουν πολύ νάτριο.
  • Κόκκινο κρέας: Κατά τη διάρκεια της περιόδου το σώμα μας παράγει προσταγλανδίνες. Οι ενώσεις αυτές βοηθούν τη μήτρα να συσπαστεί και να απαλλαγεί από την επένδυση της μήτρας, με αποτέλεσμα την εμμηνορροϊκή ροή. Ωστόσο, υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών προκαλούν κράμπες. Το κόκκινο κρέας μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, αλλά είναι επίσης υψηλό σε προσταγλανδίνες και πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της περιόδου. 

Όσο αφορά τις λιγούρες, το σώμα μας είναι μια έξυπνη μηχανή και συχνά, μια λιγούρα είναι ένα σημάδι για ένα θρεπτικό συστατικό που πραγματικά χρειάζεται. Για παράδειγμα, η λαχτάρα για διπλό cheeseburger μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεσε σίδηρο. Η λαχτάρα για σοκολάτα μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο. Και η λαχτάρα για υδατάνθρακες μπορεί να σημαίνει, απλά, ότι χρειάζεσαι υδατάνθρακες για ενέργεια! Η προσπάθεια να «ξεφορτωθείς» τους πόθους αυτούς θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Έτσι, αντί να προσπαθήσεις να τους «ξεπεράσεις» ίσως να είναι καλύτερα να τιμήσεις τη λαχτάρα αυτήν χωρίς όμως υπερβολές.