fbpx

Πόσο κακό είναι τελικά να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι;

by Eleni Kokkinou

Σηκώστε το χέρι σας εάν και για εσάς ο πρώτος καφές της μέρας (με άδειο στομάχι), αποτελεί καθιερωμένη, πρωινή ιεροτελεστία. Προσωπικά, δεν είμαι σίγουρη εάν μου είναι τόσο “απαραίτητος” γιατί με βοηθάει να ξυπνάω, για την γεύση του ή γιατί απλά έχει μετατραπεί σε απαράβατη καθημερινή συνήθειά μου.

Με αφορμή όμως τα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο TikTok το τελευταίο διάστημα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, μπήκα στη διαδικασία να αναλογιστώ λίγο αυτή μου τη συνήθεια και να μάθω κατά πόσο επηρεάζει αρνητικά την υγεία μου. Εάν δεν έχετε ιδέα σε τι αναφέρομαι, πρόκειται για τον υπαινιγμό ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι το πρωί, απορυθμίζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία επηρεάζει τις ορμόνες μας και άρα συμβάλλει στην εμφάνιση προβλημάτων όπως επίπονες περίοδοι, φούσκωμα, αίσθημα κόπωσης, ακμή, απώλεια μαλλιών, προβλήματα με τα έντερα, άγχος και ανισορροπία του θυροειδούς.

@liv.ingwell We love a good coffee but not on an empty tummy ☕️ #coffeetiktok #coffeetok #hormonalimbalance #guthealthtips ♬ original sound – Olivia Hedlund
@miriamgubovicova Women should not drink coffee on an empty stomach. Your morning cup of coffee may wake you up, but did you know that it can affect women differently than men? This is because of how our hormones function. Coffee raises your cortisol levels, which kickstarts your hormonal cycle for the day. However, it's important to let this process happen naturally, rather than relying on an outside source to do it. For both women and men, try to delay your morning cup of coffee for at least 90 minutes from waking up. Instead, go outside, take a walk, and get some natural sunlight into your eyes. Even on cloudy and dark days, this still works. Then, enjoy your cup of coffee after. This delayed gratitude will make your coffee taste even more amazing, especially if you’ve been freezing your butt off outside. And this way you’ll also sleep better and over time have more energy. #coffeehormones #womenhealth #morningroutine #cortisol #coffeedelay ♬ original sound – Miriam Gubovicova

Όπως καταλαβαίνεις, μια τέτοιου είδους δήλωση απαιτεί προσεκτική μελέτη και απαντήσεις από τους ειδικούς, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε αυτές τις «σκληρές» πληροφορίες. Τι ακριβώς ισχύει λοιπόν σύμφωνα με τους ειδικούς; Ήρθε μήπως η στιγμή να σταματήσουμε αυτή την πρωινή, απολαυστική μας συνήθεια ή πρόκειται για ένα ακόμη διατροφολογικό μύθο;

Σύμφωνα με τον γιατρό Idrees Mughal, ο οποίος ειδικεύεται στη διατροφική έρευνα και το “lifestyle medicine”, ο καφές έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Συγκεκριμένα, αυτό οφείλεται στις πολυφαινόλες οι οποίες είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Το βασικό επιχείρημα του TikTok βέβαια, βασίζεται στο γεγονός ότι καταναλώνουμε τον καφέ με άδειο στομάχι και αυτό είναι επιβλαβές αφού ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης πολύ ψηλά.

Αρχικά, ας κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη η οποία παράγεται από τα επινεφρίδιά μας και είναι ουσιαστικά η βασική ορμόνη του στρες, που λειτουργεί σαν το φυσικό μας “ξυπνητήρι”. Ο βασικός της ρόλος είναι να διεγείρει την απόκριση “πάλης η φυγής” (fight or flight), όταν αντιμετωπίζουμε στρες – για παράδειγμα όταν τρομάζουμε με κάτι. Η κορτιζόλη ελέγχει ουσιαστικά τον κύκλο του ύπνου – ξύπνιου και μας βοηθά να ξυπνήσουμε το πρωί, καθώς αυξάνονται τα επίπεδά της.

Η καφεΐνη διεγείρει την κορτιζόλη, ιδιαίτερα στα άτομα που δεν καταναλώνουν καθημερινά καφεΐνη. Η κατανάλωση του καφέ με άδειο στομάχι, αυξάνει τον ρυθμό πρόσληψης καφεΐνης στον οργανισμό μας, εφόσον δεν υπάρχει τροφή για να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης. Σύμφωνα με τον γιατρό όμως, όταν αυτό συμβαίνει συστηματικά, ο οργανισμός μας συνηθίζει και εξισορροπεί την κατάσταση φυσικά. Επομένως, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, εάν καταναλώνετε συχνά καφέ, είναι πολύ πιθανόν να μην παρουσιάσετε κάποιο ορμονικό θέμα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωσή του με άδειο στομάχι αποτελεί μια καλή συνήθεια.

Ο καφές αυξάνει το οξύ στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα να προκαλείται καούρα ή δυσπεψία, ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει διάφορα στομαχικά προβλήματα. Σε γενικότερο επίπεδο, θα πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνουμε, ειδικά εάν παρουσιάζουμε προβλήματα όπως υπέρταση, καρδιακές αρρυθμίες, παθήσεις των νεφρών ή του ήπατος, όπως επίσης και άγχος.

Τέλος, είναι – ίσως το πιο – σημαντικό να γνωρίζουμε πως κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στον καφέ και θα πρέπει να παρατηρήσουμε οι ίδιοι την επίδραση που έχει στον δικό μας οργανισμό. Διάφορες έρευνες για παράδειγμα συνδέουν τον καφέ με επίπονες περιόδους και ακμή για κάποια άτομα. Στην περίπτωση που αντιληφθούμε κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να διακόψουμε την κατανάλωση καφεΐνης για ένα διάστημα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο μας επηρεάζει αρνητικά ή όχι και να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τον καταναλώνουμε.

Photos: Pinterest