fbpx

Τελικά μπορούν τα γαλακτοκομικά να σου προκαλέσουν ακμή;

by Eleni Kokkinou

Η ακμή ανήκει στα συχνότερα δερματικά προβλήματα των ανθρώπων, από την εφηβική ηλικία, μέχρι και πιο μετά στην ενήλικη ζωή. Και ανάμεσα στα κυριότερα αίτια της εμφάνισής της είναι οι ορμόνες, η ακαθαρσία του δέρματος και οι κλειστοί πόροι. Ένας όμως από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες είναι και η διατροφή μας – το τι καταναλώνουμε επί καθημερινής βάσης.

Τον τελευταίο καιρό πολύ άνθρωποι αναφέρονται – εμπειρικά καθώς και επιστημονικά – στη σύνδεση της ακμής με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Γι’ αυτό και αποφάσισα να μελετήσω το θέμα. Ισχύει τελικά κάτι τέτοιο ή πρόκειται για άλλον ένα διατροφικό μύθο;

Οι περισσότερες μελέτες που έχω συναντήσει, συμφωνούν στο γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εμφάνιση της ακμής και συγκεκριμένα πως η ακμή μπορεί να επηρεαστεί από την κατανάλωση αυτών των προϊόντων. Αυτό που όμως δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρο, είναι με ποιον ακριβώς τρόπο επηρεάζουν τον οργανισμό μας, ούτως ώστε να προκληθεί έξαρση.

Μερικές από τις συνδέσεις που έχουν γίνει μεταξύ των δύο είναι:

  1. Οι αγελάδες δέχονται μεγάλες ποσότητες τεχνιτών ορμονών, οι οποίες φυσικά επηρεάζουν το γάλα που παράγουν. Οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι πιθανόν οι ορμόνες μας να διαταραχθούν, όταν καταναλώνουμε αυτά τα προϊόντα και αυτό ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκαλέσει ακμή.
  2. Οι αυξητικές ορμόνες που περιέχει το γάλα, φαίνεται πως μπορούν να επηρεάσουν και να επιδεινώσουν την ακμή.
  3. Όταν η διατροφή μας περιέχει μαζί με τα γαλακτοκομικά, μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης, αυτό μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα της ινσουλίνης μας, γεγονός που κάνει το δέρμα μας πιο επιρρεπές στην ακμή.
  4. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να δυσκολέψει τη διαδικασία του δέρματός μας να ξεφορτώνεται τα νεκρά κύτταρα – λόγω του ότι όπως φαίνεται, τα γαλακτοκομικά “κολλάνε” τα νεκρά κύτταρα μέσα στους πόρους μας και εφόσον οι πόροι μας φράσσουν, δημιουργείται ευκολότερα ακμή.

Σε γενικές γραμμές, αν και οι μελέτες συμφωνούν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ γαλακτοκομικών και ακμής, πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προσδιορίσουμε εάν η ακμή μας είναι συνδεδεμένη με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι να πειραματιστούμε για κάποιο χρονικό διάστημα με τη διατροφή μας, αφαιρώντας τα από την καθημερινότητα μας, ούτως ώστε να παρατηρήσουμε κατά πόσο το δέρμα μας αντιδρά διαφορετικά όταν δεν καταναλώνουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα.