fbpx

3+1 Λόγοι να συμπεριλάβεις την Βιταμίνη C στην ρουτίνα σου, σήμερα!

by Eva Sarpetsa

Η Βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο ισχυρά skincare συστατικά που μπορείτε να εντάξετε στην ρουτίνα ομορφιάς σας, με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της να την καθιστούν απαραίτητη για την υγεία του δέρματος.

Η αλήθεια είναι ότι γράφουμε και «εξυμνούμε» συστατικά συνεχώς. Χωρίς όμως να τα έχουμε χρησιμοποιήσει και χωρίς να έχουμε αποκτήσει τη λάμψη για να το αποδείξουμε, γνωρίζοντας το τι να περιμένουμε από αυτό το υπερ-συστατικό μπορεί να μας προκαλέσει σύγχυση.

Με πολύ απλά λόγια, η Βιταμίνη C ή αλλιώς το ασκορβικό οξύ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επομένως λειτουργεί για την προστασία των κυττάρων του δέρματος από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη βλάβη από τον ήλιο και άλλους πρώιμους γηραντικούς παράγοντες. Στην βιομηχανία ομορφιάς και στην επιστήμη, αυτή η διαδικασία προστασίας αναφέρεται συνήθως ως εξουδετέρωση των ελέυθερων ριζών (free radicals). Στη σωστή πυκνότητα η βιταμίνη C είναι ένα ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό οξύ που θα μειώσει την θαμπάδα, τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος, την υφή και τις ουλές της ακμής, ενώ ταυτόχρονα αντισταθμίζει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Με τη συνεπή χρήση λοιπόν, θα παρατηρήσετε φωτεινότερο, πιο ομοιόμορφο και – τολμάμε να δηλώσουμε – πιο λαμπερό δέρμα!

Σε πιο νεαρές ηλικίες τα επίπεδα της Βιταμίνης C στα πιο απομακρυσμένα στρώματα του δέρματος είναι άφθονα, αλλά καθώς μεγαλώνουμε αυτά τα επίπεδα αρχίζουν να εξαντλούνται – δυστυχώς.  

Σημαντική ποσότητα Βιταμίνης C μπορεί να «εξασφαλιστεί» από την διατροφή μας. Παρόλα αυτά, δεν καταλήγουν όλα τα θρεπτικά συστατικά στην επιφάνεια του δέρματος. Επομένως, συνιστάται η ενσωμάτωση μιας τοπικής αγωγής βιταμίνης C για την επίτευξη των σχετικών οφελών.

Και τέλος, η βιταμίνη C είναι ευεργετική σε κυτταρικό επίπεδο μόνο εάν παραμείνει ενεργή και διεισδύσει αποτελεσματικά στο barrier layer του δέρματος. Δεδομένου ότι η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και εξαιρετικά αντιδραστική, πρέπει να σταθεροποιηθεί και να μετατραπεί σε βιο-συμβατική μορφή για να είναι αποτελεσματική. Έτσι, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της κατά την εφαρμογή, ενδέχεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στη μορφή της βιταμίνης C στα skincare προϊόντα.

Keep scrolling για να ανακαλύψετε όλα τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει το συστατικά αυτό!

Προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου

Και ενώ το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη μορφή πρωτεΐνης στο σώμα μας, μετά τα 20s η ποσότητα του κολλαγόνου αρχίζει να μειώνεται και μέχρι να φτάσουμε τα 70s-80s, έχουμε περίπου 4-5 φορές λιγότερο κολλαγόνο. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η τοπική εφαρμογή βιταμίνης C αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου σε νεαρό δέρμα καθώς και σε ηλικιωμένο δέρμα, «πυροδοτώντας» τη δραστηριότητα των ινοβλαστών στα κύτταρα μας.

Αναζωογονεί το δέρμα που έχει υποστεί ζημιά από τον ήλιο

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο – ειδικότερα στο νησί μας- είναι σίγουρο πως θα «αφήσει τα σημάδια της» στο δέρμα μας, κυρίως με την μορφή αποχρωματισμού και πανάδων. Η βιταμίνη C βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν ήδη στο σώμα, ενώ μειώνει το σχηματισμό νέων ελεύθερων ριζών λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη αντοχή και ελαστικότητα του δέρματος, προκαλώντας λιγότερες κηλίδες από τον ήλιο και skin damage. Φυσικά, η βιταμίνη C δεν πρέπει να θεωρείται εναλλακτική λύση για τη χρήση αντηλιακού, αλλά όταν συνδυάζεται με τακτική αντηλιακή εφαρμογή, μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα.

Βοηθά στην μείωση του υπερχρωματισμού

Ο υπερχρωματισμός αναφέρεται στις σκούρες κηλίδες του δέρματος που προκαλούνται όταν το σώμα παράγει μεγάλη ποσότητα μελανίνης . Έχει αποδειχθεί πως η Βιταμίνη C μειώνει τις σκούρες κηλίδες καθώς αναστέλλει την παραγωγή τυροσίνασης, ενός ενζύμου που συμβάλει στην παραγωγή μελανίνης.

Εξισορροπεί τον χρωματικό τόνο και ελαχιστοποιεί την ερυθρότητα

Η ανώμαλη επιδερμίδα και το skin discoloration μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες- από την έκθεση στον ήλιο έως τις ορμόνες ή ακόμη και συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις. Η Βιταμίνη C έχει αποδειχθεί πολύ δυνατός σύμμαχος στην καταπολέμηση της ερυθρότητας, καθώς βοηθά στην επιδιόρθωση των «χαλασμένων» τριχοειδών που προκαλούν τον αποχρωματισμό. Έχει επίσης και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τέλος η βιταμίνη C είναι ασφαλής και κατάλληλη για τους περισσότερους τύπους δέρματος.

Ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες, οι πιθανότητες δεν είναι μηδενικές (they do happen). Σας συνιστούμε να κάνετε μια δοκιμή (patch test) σε μια εμφανή περιοχή πριν εφαρμόσετε μια πλήρη θεραπεία στο πρόσωπό σας. 

Να θυμάστε πως δεν είναι ποτέ αργά να την εντάξετε στην ήδη υπάρχουσα ρουτίνα σας και να απολαύσετε τα οφέλη της!