fbpx

I got sunburned: 5 βασικά tips για να περιποιηθείς το δέρμα σου εάν έχεις καεί από τον ήλιο

by Eleni Kokkinou

Yes, it happens to the best of us.

Δεν πρόκειται για σοκαριστικά νέα – Όλοι -ελπίζω- γνωρίζουμε πόσο ζημιογόνος μπορεί να αποδειχθεί ο ήλιος για το δέρμα μας και πόσο οφείλουμε να το προστατεύουμε ολόχρονα από αυτόν. Ακόμη όμως κι αν φροντίζουμε να φοράμε πάντα αντηλιακή προστασία, κάποιες φορές από απροσεξία ή αμέλεια, καταφέρνουμε να… καούμε. Ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα είναι όταν τοποθετούμε μια «δόση» αντηλιακής προστασίας αλλά καθόμαστε (ή ακόμη και κοιμόμαστε) για ώρες κάτω από τον ήλιο, χωρίς φυσικά να το ανανεώσουμε – Well, έχεις την πιο επιτυχημένη συνταγή για sunburn!

Κάτι που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ο ήλιος μπορεί να βλάψει το δέρμα μας μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Πρώτον, με τις ακτίνες UVA οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την γήρανση του δέρματος αφού το καταστρέφουν, επιταχύνοντας την διαδικασία της γήρανσης. Δεύτερον, με τις ακτίνες UVB οι οποίες σχετίζονται με τα εγκαύματα στο δέρμα, το λεγόμενο “sunburn”. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, πόσο μάλλον χωρίς προστασία, είναι αρκετή για να «τραυματίσει» το DNA στα κύτταρα του δέρματος προκαλώντας γενετικά ελαττώματα, ή μεταλλάξεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, ο καλύτερος τρόπος για να μην το αντιμετωπίσεις ποτέ, είναι η πρόληψη, με την εφαρμογή αντηλιακής προστασίας και την ανανέωσή της κάθε δύο ώρες ή μετά την επαφή με το νερό. Εάν όμως έχεις καταφέρει να αποκτήσεις ‘ηλιακό έγκαυμα’ – κοινώς να “καείς” από τον ήλιο, συγκεντρώσαμε πιο κάτω μερικές συμβουλές για το πώς θα περιποιηθείς σωστά το δέρμα σου, για να επανορθώσεις – όσο γίνεται – τη ζημιά και να το ανακουφίσεις.

Tip No1: Κάνε ένα κρύο ντους

Ένα ερεθισμένο από τον ήλιο δέρμα χρειάζεται κάτι κρύο για να ανακουφιστεί. Και φυσικά το κρύο ντους είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ανακουφίσεις το δέρμα σου και να δροσίσεις την περιοχή που έχει υποστεί κάψιμο. Γενικά, απέφυγε το ζεστό νερό – που θα επιδεινώσει την κατάσταση – καθώς και το έντονο τρίψιμο με την πετσέτα.

Tip No2: Επέλεξε ένα ήπιο καθαριστικό

Ένα ήπιο και απαλό καθαριστικό, non-foaming, είναι αυτό που χρειάζεται το δέρμα σου. Απέφυγε σίγουρα οτιδήποτε σκληρό και έντονο και εννοείται μην επιχειρήσεις να κάνεις απολέπιση με κάποιο προϊόν scrub.

La Roche-Posay Lipikar Syndet AP(+) Shower Gel (€14,95)

CeraVe Hydrating Cleanser (€13,95)

Tip No3: Μην το ενοχλήσεις

Εάν ξεκινήσεις να το ακουμπάς και να το «ενοχλείς», όταν είναι ευαίσθητο, κόκκινο ή ξεφλουδίζει, το πιο πιθανόν είναι να καταφέρεις να το επιδεινώσεις, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο λοίμωξης.

Tip No4: Ενυδάτωση και πάλι ενυδάτωση

Εάν έχει προκληθεί κάψιμο, τότε η ενυδάτωση είναι το πιο σημαντικό για να καταπραΰνεις τον ερεθισμό. Το δέρμα σου θα είναι πιο επιρρεπές στην αφυδάτωση, επομένως η ενυδάτωση με νερό και τροφές πλούσιες σε νερό – όπως το αγγουράκι, το καρπούζι- σε συνδυασμό με ενυδατικές κρέμες, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Φυσικά υπάρχει η επιλογή των γνωστών “aftersun”, αλλά ακόμη κι αν δεν διαθέτεις ξεχωριστό προϊόν για αυτή τη χρήση, οι απλές ενυδατικές κρέμες είναι ίσως ακόμη καλύτερη επιλογή, αφού οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κάνουν καλύτερη δουλειά λόγω του ότι συνήθως περιέχουν πιο ευεργετικά συστατικά για το δέρμα.

Garnier Intensive 7 Days Aloe Vera Probiotic Extract Body Lotion Normal Skin (€5,95)

La Roche-Posay Baby Lipikar Balm AP+M Rich Moisturiser for Dry Skin (€18,45)

Tip No5: Απέφυγε την περεταίρω έκθεση στον ήλιο

That’s a “no-brainer” αλλά οφείλω να το επισημάνω. Εφόσον έχεις καεί, φρόντισε να μην εκθέσεις το δέρμα σου στον ήλιο, όσο περισσότερο γίνεται. Για να μπορέσει να επουλώσει και να αποδώσουν όσα προαναφέραμε, η αποφυγή του ήλιου είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Εννοείται πως σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση του αντηλιακού σου παραμένει βασικό step!

La Roche-Posay Anthelios Sun Protection SPF50+ Milk (€19,95)

Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Body Sun Protection Cream SPF50 (€28,45)