fbpx

Πως να “εκπαιδεύσεις” τα μαλλιά σου να μην λαδώνουν!

by Eva Sarpetsa

Από όλες τις μικρές και ασήμαντες «ανησυχίες» που μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα – και πολλοί άντρες – η αντιμετώπιση λιπαρών μαλλιών μπορεί να είναι μια από τις πιο ενοχλητικές. Και παρόλο που υπάρχει ποικιλία προϊόντων διαθέσιμων στην αγορά που καταπολεμούν το φριζάρισμα και ενισχύουν τη λάμψη, υπάρχουν σχετικά πολύ λίγες λύσεις για όσους αντιμετωπίζουν έντονη λιπαρότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα προϊόντα αυτά ενδέχεται να επιδυνώσουν το «λιπαρό χάος». 

Γιατί λαδώνουν τα μαλλιά μας;

Σύμφωνα με ειδικούς, το λάδι αυτό εξυπηρετεί καλό σκοπό. Συγκεκριμένα, όλοι παράγουμε μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται σμήγμα μέσω των αδένων μας, γνωστοί και ως σμηγματογόνοι αδένες. Το σμήγμα βελτιώνει το barrier του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής μας και έτσι τα προστατεύει από ζημιές και ξηροδερμίες. 

Υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να έχει διαρκώς λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, ένας από τους οποίους μπορεί να είναι το συχνό λούσιμο ή η χρήση πολύ επιθετικών σαμπουάν που μπορεί να διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες (ίσως και ο συνδυασμός των δύο). Τα σκληρά σαμπουάν «απογυμνώνουν» τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής από φυσικά έλαια, ειδικά εάν έχουν βασικό pH. Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι επιρρεπές στο λάδι – και έχετε επίσης oil-prone δέρμα στο πρόσωπό σας – πολύ πιθανόν να είναι θέμα γενετικής αφού μερικοί από εμάς παράγουν φυσικά περισσότερο λάδι από άλλους. 

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα μαλλιά μας να είναι λιγότερο λιπαρά. Πως? Με το να περιορίζεις το συχνό τους λούσιμο. Έχουμε λοιπόν δημιουργήσει ένα οδηγό που θα σας βοηθήσει να μεγαλώσετε το διάστημα μεταξύ των λουσιμάτων μαζί με άλλες χρήσιμες συμβουλές. Εάν όμως το πρόβλημα προκύψει ξαφνικά είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για προσωρινή ορμονική αλλαγή – θα ήταν καλό σε αυτή την περίπτωση να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

Κάθε τύπος και υφή μαλλιών έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτεί διαφορετική θεραπεία, ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι πως οι συμβουλές αυτές θα σας βοηθήσουν. 

Tips

Το σαμπουάν σας

Η χρήση του σωστού σαμπουάν και άλλων σωστών προϊόντων θα βοηθήσει στον περιορισμό παραγωγής σμήγματος. Επιλέξτε ένα σαμπουάν με ελαφριά σύνθεση, ειδικό για λιπαρά μαλλιά. Προτιμήστε σαμπουάν που δεν περιέχει λάδι. 

Περιορίστε το λούσιμο τους

Όπως έχουμε προαναφέρει το συχνό λούσιμο επιδεινώνει το πρόβλημα της λιπαρότητας, λόγω της έκκρισης σμήγματος από το δέρμα του κεφαλιού. Προσπαθήστε να λούζετε τα μαλλιά σας τουλάχιστον μέρα-πάρα-μέρα. Εάν αυτό κάνετε σήμερα τότε επιδιώξτε να μεγαλώσετε το διάστημα μεταξύ των λουσιμάτων σε τουλάχιστον δύο μέρες.

Conditioner

Μετά το ξέβγαλμά του σαμπουάν, τοποθετήστε το conditioner στις άκριες των μαλλιών σας μόνο. Αρχικά θα νιώσετε πως δεν υπάρχει διαφορά, αλλά χρειάζεται χρόνος πριν να παρατηρήσετε την αλλαγή. 

Massage with castor oil

Το μασάζ με καστορέλαιο στις ρίζες των μαλλιών πριν να κοιμηθείτε κάθε μερικές εβδομάδες, μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση της παραγωγής λαδιού του τριχωτού της κεφαλής. Ακούγεται παράλογο, όμως το καστορέλαιο τρέφει τα θυλάκια των μαλλιών και καταπολεμά τη φλεγμονή.   

Clarifying shampoo

Εάν αχρησιμοποίητε στην καθημερινότητα σας πολλά προϊόντα styling, τότε επιβάλλετε να χρησιμοποιείτε μία φορά το μήνα ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό (clarifying shampoo). Τα σαμπουάν αυτά απομακρύνουν αποτελεσματικά την σκόνη, τα υπολείμματα styling και – το σημαντικότερο- τις χρωστικές ουσίες της βαφής.

Βούρτσισμα

Είναι πιθανόν το συχνό βούρτσισμα να συμβάλλει στην λιπαρότητα. Έτσι συστήνουμε να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας μια φορά την μέρα, ιδανικά το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Dry shampooing 

Το dry shampoo είναι το ιδανικό προϊόν που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την συχνότητα του λουσίματος, ειδικότερα στην αρχή, αφού απορροφά την λιπαρότητα και προσδίδει όγκο στα μαλλιά. Μην το παρακάνετε όμως αφού η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση προϊόντος, η οποία θα ξηράνει το τριχωτό της κεφαλής και θα προκαλέσει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.   

Ξεβγάλετε με κρύο νερό

Είμαι σίγουρη πως για πολλές γυναίκες αυτό ακούγεται αδύνατον. Είναι όμως γεγονός πως το ζεστό νερό προκαλεί την παραγωγή περισσότερου σμήγματος. Έτσι, προτείνουμε η τελευταία πλύση να είναι με χλιαρό ή κρύο νερό. Αποφύγετε επίσης και τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες στο πιστολάκι των μαλλιών. 

Είναι πολύ πιθανόν οι πρώτες εβδομάδες του training να είναι δύσκολες – αφού η λιπαρότητα δεν θα σταματήσει αμέσως – τα αποτελέσματα όμως αξίζουν τον κόπο.