fbpx

Vintage is the new black – 5 Online Vintage Stores

by Trends Team

Στο χώρο της μόδας, οι τάσεις πλέον αλλάζουν τόσο γρήγορα που μετά από λίγο καιρό οι παλιές ιδέες αναβιώνουν. Εάν παρατηρήσουμε ολόκληρο το καλειδοσκόπιο της ρετρό μόδας – από χτενίσματα και ενδύματα έως υποδήματα και αξεσουάρ – όλα τα παλιά επιστρέφουν αλλά με νέες παραλλαγές. Υπάρχουν ακόμα και κάποιες τάσεις που they never go out of fashion και η βιομηχανία της μόδας γίνεται μάρτυρας της επιστροφής των vintage / retro-inspired τάσεων. Πρόκειται για μια νέα (παλιά) τάση που εντάθηκε και ενισχύθηκε με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την δυνατότητα που μας προσφέρει για αγοραπωλησία προϊόντων μέσω Διαδικτύου.

Στην βιομηχανία της μόδας οι όροι vintage και second-hand έχουν σημαντικές διαφορές, αλλά και οι δύο εμπίπτουν στην κατηγορία των μεταχειρισμένων, με την έννοια ότι δεν πρόκειται για καινούρια κομμάτια αλλά κομμάτια που πιθανών να φορέθηκαν σε ένα βαθμό. Γενικότερα, τα vintage ρούχα σχετίζονται με πιο premium τιμές, ενώ το second-hand παραπέμπουν σε μια πιο “μεταχειρισμένη” έννοια.  Ο όρος vintage αναφέρεται σε κομμάτια τα οποία δημιουργήθηκαν σε περασμένες εποχές, πιθανότατα τόσο πρόσφατα όσο τη δεκαετία του 1980 μέχρι 50-75 χρόνια πριν από τη δεκαετία αυτή. Από την άλλη ο όρος ρετρό αφορά κομμάτια τα οποία έχουν αναφορές και στοιχεία σε παλαιότερες εποχές.

Η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων ή αλλιώς το λεγόμενο thrift shopping σχετίζεται με προσωπικά αλλά και κοινωνικά οφέλη. Συγκεκριμένα, τα second-hand clothes πωλούνται σε χαμηλές τιμές – ανάλογα με την φθορά τους, την δεκαετία, εάν είναι συλλεκτικά κομμάτια ή αν προέρχονται από γνωστούς οίκους μόδας, κλπ. Αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση χρημάτων και την δημιουργία μοναδικών outfits, αλλά παράλληλα συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος. Λόγος γίνεται για τις επιπτώσεις που έχει η ‘γρήγορη μόδα’ στο περιβάλλον αλλά και τα ηθικά ζητήματα που συνδέονται με την φθηνή παραγωγή ρούχων χαμηλής ποιότητας.

Με βάση τον vintage consultant και στυλίστα Akinsete, ο όρος  vintage είχε αναβιώσει την δεκαετία του 90, αλλά πλέον σήμερα αποτελεί ένα καινούριο τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται πως η μεγάλη ζήτηση του vintage σήμερα είναι αποτέλεσμα της εκπαίδευσης και η απάντηση του κόσμου στη γρήγορη μόδα. Τα υφάσματα της γρήγορης μόδας πολύ πιθανόν να μην αποτελούν βιώσιμες επιλογές καθώς ο σχεδιασμός των ρούχων συνήθως αφορά την τάση μίας και μόνο σεζόν και μετά θεωρούνται ξεπερασμένα.

Ψάξαμε, εντοπίσαμε και καταγράψαμε για εσάς 5 online vintage shops με second-hand θησαυρούς!

Vintage Darling

Η ιδιοκτήτρια του Vintage Darling το χαρακτηρίζει ως ένας ανοιχτός διάλογος με την μόδα παλιών δεκαετιών ή ένα συνεχές παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Αρχικά το Vintage Darling αποτελούσε για αυτήν ένα μέσο διαφυγής από τη mainstream μονοτονία της μόδας, αλλά εξελίχθηκε σε διαδραστική virtual boutique. Η συλλογή της αποτελείται από vintage και pre-owned ρούχα και αξεσουάρ, τα οποία έχουν συλλεχθεί προσεκτικά απ’ όλο τον κόσμο, κουβαλούν την δική τους ιστορία και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, με τιμές που ανταποκρίνονται σε κάθε budget.

Retold Vintage

Το Retold Vintage απευθύνεται στις σημερινές fashion-conscious γυναίκες που αγαπούν την μοντέρνα αισθητική , αλλά επιλέγουν ένα πιο βιώσιμο τρόπο χωρίς όμως να θυσιάζουν το στυλ και την ποιότητα. Με έδρα το Λονδίνο, κάθε αντικείμενο επιλέγεται προσεχτικά, προωθώντας βιώσιμες επιλογές μόδας και θετικές αλλαγές στη βιομηχανία ενδυμάτων.

Asos Marketplace

To Asos Marketplace είναι το κατάλληλο μέρος για να βρείτε vintage boutiques, μεμονωμένων σχεδιαστών αλλά και ανεξάρτητων ετικετών από όλο τον κόσμο. Όλα τα κομμάτια είναι προσεκτικά επιλεγμένα και το blog Marketplace αποτελεί εξαιρετική πηγή έμπνευσης στυλ.

Westside Vintage

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του Westside Vintage προμηθεύεται κατευθείαν από το Λος Άντζελες – εξού και το όνομα. Επίσης, μερικά κομμάτια είναι από την προσωπική συλλογή της ιδιοκτήτριας τα οποία έχει συλλέξει τα τελευταία χρόνια, ενώ μερικά είναι επανεπεξεργασμένα in-house και έτσι 100%  μοναδικά. Όσον αφορά το εύρος τιμών, εξαρτάται κυρίως από το πόσο σπάνιο είναι το κομμάτι ή εαν πρόκειται για  high-end brand. Γενικότερα, οι τιμές είναι πολύ προσιτές και υπάρχει πάντα κάτι για όλους.

ΙamvintageCY

Και τέλος ένα κυπριακό online shop που μπορείτε να κάνετε τις παραγγελίες σας μέσω Instagram. Θα βρείτε προσεκτικά επιλεγμένα vintage κομμάτια από τις δεκαετίες 70s,80s,90s σε πολύ προσιτές τιμές και για κάθε γούστο.


Το πιο συναρπαστικό με τα vintage κομμάτια είναι η σύνδεση δεκαετιών, ανθρώπων και ιστοριών που κουβαλούν μαζί τους!