fbpx

5 απλά hacks για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα cravings που οφείλονται στην γλυκόζη

by Eva Sarpetsa

Ανέκαθεν θεωρούσα πως η αύξηση βάρους ισούται με “calories in>calories burned”.  Με απλά λόγια, το βάρος μας αυξάνεται όταν η πρόσληψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη από την καύση θερμίδων μέσα σε μια μέρα. Και όμως, όλα δείχνουν πως είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Ναι, φυσικά οι θερμίδες είναι σημαντικές στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος, όμως η λειτουργεία του ανθρώπινου οργανισμού σε μεγάλο θερμιδικό έλλειμα κρίνεται επικίνδυνη, σε σημείο που να επηρεάζονται οι φυσικές μεταβολικές λειτουργίες του σώματός μας. 

Σε αυτό το weight loss journey το πιο προβλέψιμο πράγμα είναι οι απρόβλεπτες λιγούρες. Το βασικότερο αίτιο ενός craving είναι συχνά τα ασταθή επίπεδα γλυκόζης. Το να γνωρίζουμε τα επίπεδα της γλυκόζης μας, γνωστά και ως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγχουμε πως και πότε τρώμε και να τις αντιμετωπίσουμε -τις λιγούρες- πιο αποτελεσματικά.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η λύση στα ανεπιθύμητα cravings είναι η σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης. Αυτό θα εξασφαλίσει ισορροπία στο σώμα μας, θα μειώσει την πείνα και τις λιγούρες, και συνεπώς θα χάσουμε βάρος χωρίς καν να προσπαθούμε. 

Χρονομετρήστε

Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 20 λεπτά πριν ενδώσετε στην λιγούρα σας. Εάν η λιγούρα σας οφειλόταν σε πτώση της γλυκόζης, τότε είναι πιθανόν να μην υπάρχει η λιγούρα μετά από 20 λεπτά. 

Save it for later.

Εάν μετά τα 20 λεπτά εξακολουθείτε να λιγουρεύεστε αυτό το μπισκότο, τότε σιγουρευτείτε πως θα είναι το επιδόρπιο σας έπειτα από το επόμενο σας γεύμα. Τρώγοντας κάτι γλυκό ως επιδόρπιο – παρά με άδειο στομάχι- θα διατηρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης σας πιο σταθερά μέσα στην μέρα σας. 

«Σκοτώστε» την λιγούρα

Υπάρχουν κάποια συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της λιγούρας – aka “cravings killers” όπως το τσάι από ρίζα γλυκόριζας ή μια κουταλιά λάδι καρύδας σε καφέ ή τσάι, τσάι μέντας, χυμός τουρσί, τσίχλα ή ένα μεγάλο ποτήρι αλατόνερο.

Και αν κανένα από τα πιο πάνω δεν είναι προσβάσιμα και θα ενδώσετε τελικά στην λιγούρα, τα πιο κάτω θα σας βοηθήσουν να σιγουρευτείτε πως δεν θα προκαλέσετε ρολερκόστερ γλυκόζης την υπόλοιπη μέρα. 

  1. Πιείτε μια κουταλιά της σούπας ξύδι σε ένα ψηλό ποτήρι με νερό πριν φάτε το…μπισκότο
  2. Περπατήστε ή γενικά κινηθείτε για τουλάχιστον 10 λεπτά μετά…το μπισκότο. 

Και θα συνοψίσουμε αναφέροντας πως οι λιγούρες είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μας λέει ότι τα επίπεδα γλυκόζης μας είναι ασταθή. Για αυτό είναι σημαντικό να εντοπίσουμε την βασική αιτία των λιγούρων αυτών και να συνδεθούμε με τις ανάγκες του σώματος μας, τόσο διαισθητικά όσο και επιστημονικά.