fbpx

5 συμβουλές για τη δημιουργία μιας ρεαλιστικής ρουτίνας workout την οποία μπορείτε πραγματικά να τηρήσετε

by Eva Sarpetsa

Θα είμαι ειλικρινής: είμαι άνθρωπος της συνήθειας. Μόλις ενταχθώ σε μια ρουτίνα, μου είναι πραγματικά δύσκολο να την «σπάσω». Και ενώ τις περισσότερες φορές αυτό υποτίθεται ότι είναι καλό, συχνά αισθάνομαι απογοητευμένη, ευέξαπτη και εντελώς blah όταν διακόπτεται η ρουτίνα μου. Case in point για σήμερα: η ρουτίνα της γυμναστικής μου. Και ακριβώς για τον πιο πάνω λόγο λοιπόν, προσπαθούσα πάντα να ανακαλύψω τρόπους να τηρήσω το workout schedule μου, για να αποφεύγω τα συναισθήματα αυτά.

Disclaimer: Η γυμναστική είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Οι προτιμήσεις στο τρόπο και την συχνότητα του workout routine (ακόμη και η έλλειψη του) συχνά αντανακλά το τι συμβαίνει στην ζωή μας και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το πρόγραμμα μας, τις αθλητικές μας ικανότητες, την διάθεση μας, κτλ. Και μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει μόνος ένας τρόπος να γυμναστείς – ειδικότερα εάν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους ανθρώπους με τα τέλεια ρούχα γυμναστικής που περιφέρονται αβίαστα στο γυμναστήριο – αλλά σας εγγυόμαστε ότι αυτό δεν ισχύει.

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μην καταλήγουμε στο άλλο άκρο, όπου «κατηγορούμε» το πολυάσχολο πρόγραμμα μας ή δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε νωρίς και όλες τις σχετικές δικαιολογίες.

Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μερικές συμβουλές που με βοήθησαν, έμενα προσωπικά, να εντάξω ένα αποτελεσματικό workout schedule σε ένα κατά τα άλλα packed πρόγραμμα.

Εδώ αναφέρουμε μόνο ρεαλιστικές συμβουλές. Και ενώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα βοηθήσουν, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε για εσάς το dedication που χρειάζεται ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Start slow

Εάν δεν έχετε γυμναστεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν εκάστοτε είχατε μια «σκληρή» σχέση με την γυμναστική, τότε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έξι φορές την εβδομάδα γυμναστική, μάλλον δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Ξεκινήστε με μερικές ημέρες την εβδομάδα, «εξετάστε» πως νιώθει το σώμα σας και έπειτα προσαρμόστε το ανάλογα. Φροντίστε να έχετε επίγνωση στο πως αναρρώνετε και στο πως είναι η ενέργεια και η διάθεση σας κατά την διάρκεια της μέρας.

Σας συνιστούμε να ενσωματώσετε αρχικά την άσκηση στο πρόγραμμα σας δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, ακόμα κι αν είναι μόνο για 15 έως 20 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να προετοιμάσετε το σώμα σας για την συνέχεια.

Variety

Όπως παντού, έτσι και στην γυμναστική η ποικιλία θα διατηρήσει τα πράγματα φρέσκα. Δεσμευθείτε σε ένα μείγμα διαφορετικών προπονήσεων, το οποίο όχι μόνο θα μειώσει τις πιθανότητες πλήξης και βαρεμάρας αλλά θα αποφύγετε το plateau, δηλαδή την σταθεροποίηση στα αποτέλεσμα που προκύπτει από την επανάληψη των ίδιων προπονήσεων. Θα ανακαλύψετε επίσης σε ποιο είδος γυμναστικής ανταποκρίνεται καλύτερα το σώμα μας.

Try a morning workout

Γιατί να μην μπορεί να θεωρηθεί το πάτημα του snooze button πρωινή γυμναστική; We wish! Η σκέψη του να γυμνάζεσαι νωρίς το πρωί δεν είναι everyone’s cup of tea- αλλά ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας σου, η πρωινή γυμναστική έχει την δυνατότητα να αλλάξει ολοκληρωτικά την τροχιά του πρωινού σας, καθορίζοντας τον τόνο για την υπόλοιπη μέρα.

Book in advance

Πολλές φορές το πιο δύσκολο σημείο είναι η ιδέα και η μετάβαση στο γυμναστήριο. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να δεσμεύσετε τον εαυτό σας στα ημερήσια workouts είναι να προχωρήσετε σε κράτηση την αρχή της εβδομάδας ή στο ξεκίνημα της μέρας σας, σαν να έχετε μια σημαντική συνάντηση στην δουλειά. Και φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αγνοούμε το πως αισθανόμαστε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά και σίγουρα παραμένουμε ευέλικτοι.

Define your “why”

Καθορίζοντας τον λόγο ή τους λόγους που πρέπει να γυμνάζεστε αποτελεί εξαιρετικό κίνητρο. Και για τον κάθε ένα από εμάς είναι διαφορετικός/οι. Προσωπικά, εγώ εστιάζω στην αίσθηση της γυμναστικής, και πολύ λιγότερο στα αποτελέσματα. Δεν ζυγίζομαι σχεδόν ποτέ. Αλλά επικεντρώνομαι στο πόσο αποτελεσματικά μπορεί να μου αλλάξει την διάθεση μου! Μπορεί να ξεκινήσω ένα workout με φρικτή διάθεση, και στο τέλος του να αισθάνομαι άλλος άνθρωπος. Αλλά προπάντων υγιής! Αυτό είναι το δικό μου «γιατί».