fbpx

Οι 5 πιο συχνοί Διατροφικοί Μύθοι

by Trends Team

Υπάρχουν αρκετές λανθασμένες πληροφορίες γύρω από θέματα διατροφής που αναπτύσσονται κυρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, περιοδικά, τηλεόραση και διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Είναι πολύ σημαντικό να ερευνούμε εάν οι πληροφορίες αυτές είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες ή εάν αποτελούν διατροφικούς μύθους. 

Πιο κάτω κατέγραψα τους 5 πιο συχνούς διατροφικούς μύθους που έχω ακούσει ως διατροφολόγος και θεωρώ πως είναι σημαντικό να τους αναπτύξουμε!

1. Το λάδι καρύδας είναι υγιεινό

Ενώ αρκετός κόσμος υποστηρίζει πως το λάδι καρύδας έχει αρετές και ευεργετικές ιδιότητες, δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πρόκειται για καθαρό λίπος – μία κουταλιά της σούπας περίπου περιέχει 13.5 γρ λίπους, όπου τα 11.7 γραμμάρια είναι κορεσμένο λίπος. Τα κορεσμένα λιπαρά τα συναντούμε σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα και θεωρούνται ως ‘κακά’ λιπαρά, καθώς σύμφωνα με πολλές έρευνες έχουν συσχετιστεί με την αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. 

2. Το φαγητό το βράδυ παχαίνει

Από τους πιο συχνούς μύθους είναι πως η κατανάλωση βραδινού αυξάνει το σωματικό βάρος! Το βραδινό δεν παχαίνει εάν δεν υπερβούμε στις θερμίδες που καταναλώνουμε, γεγονός που ισχύει σε όλα μας τα γεύματα. Ο αριθμός των θερμίδων σε ένα γεύμα δεν αλλάζει σε σχέση με την ώρα που τις καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. 

3. Η μπανάνα είναι παχυντική

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως η μπανάνα είναι παχυντική. Αρχικά κανένα φρούτο, και γενικά κανένα τρόφιμο, δεν είναι παχυντικό από μόνο του! Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και φυτικές ίνες. Ο λόγος που καθιερώθηκε αυτός ο μύθος είναι λόγω του ότι η κυπριακή μπανάνα ισοδυναμεί με 1 μερίδα φρούτου σε αντίθεση με την εισαγόμενη μπανάνα (πιο μεγάλου μεγέθους) που ισοδυναμεί με 2.

4. Η γλουτένη παχαίνει

Η δυσανεξία στην γλουτένη είναι πάθηση, ονομάζεται κοιλιοκάκη και η διάγνωση θα πρέπει να γίνεται από ειδικό γιατρό. Τα κύρια συμπτώματα που την συνοδεύουν είναι έντονο πρήξιμο και πόνος, και τα άτομα με κοιλιοκάκη θα πρέπει να αποφεύγουν όλες οι τροφές που περιέχουν γλουτένη. Πολύ απλά εάν αποκλείσουμε μια μεγάλη ομάδα τροφίμων από την καθημερινή μας διατροφή, η απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης λιγότερων θερμίδων, όχι της αποφυγής γλουτένης.

5. Τα αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη

Πολύ συχνά ακούμε πως τα αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη στο αίμα. Ο μύθος αυτός ξεκίνησε λόγω του ότι ο κρόκος του αυγού περιέχει αρκετά περισσότερη διαιτητική χοληστερόλη, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Ωστόσο, η χοληστερόλη αίματος δεν αυξάνεται από την διαιτητική χοληστερόλη. Έχει αποδειχθεί πως η χοληστερόλη αίματος αυξάνεται με την υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (κακών λιπαρών), όπως είναι το βούτυρο, επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας κλπ. . Αντιθέτως, το αυγό περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λίπη, και αποτελεί άριστη πηγή πρωτεΐνης. Συμπερασματικά, η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης αίματος.