fbpx

Sugar Detox: Ο οδηγός σου για να το πετύχεις και όλα τα οφέλη για τον οργανισμό σου

by Eleni Kokkinou

Η ώρα είναι 9 και έπειτα από μια κουραστική μέρα, προσπαθώ να αποφασίσω τι θα παρακολουθήσω στο Netflix, αγκαλιά με το -οικογενειακό- παγωτό μου. Διάφορα ντοκιμαντέρ για τη ζάχαρη και την υγεία ξεπροβάλλουν μπροστά μου, ενώ πριν από λίγο σκρολάρωντας στα social media, είχε εμφανιστεί ένα άρθρο για τις πολλαπλές επιπτώσεις που επιφέρει η ζάχαρη στον οργανισμό μας. Μήπως το σύμπαν – ή ο Mark Zuckerberg – θέλει να μου πει κάτι;

Είναι γνωστό πως πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- εθιστική από την κοκαΐνη. Επιστημονικά, οτιδήποτε αυξάνει την ντοπαμίνη στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου, ενώ μειώνει δραστικά την ευαισθησία των υποδοχέων ντοπαμίνης, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Οι γιατροί εξηγούν, πως όπως ακριβώς και στην περίπτωση του καπνίσματος, του αλκοόλ, του τζόγου, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κτλ., δεν εθίζονται όλοι. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια εθιστική ουσία.

Πολλά ντοκιμαντέρ για τη ζάχαρη μάλιστα, ισχυρίζονται ότι υπάρχει κάποια εταιρική συνωμοσία που αποσκοπεί στο να παραμείνουμε εθισμένοι στη ζάχαρη, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά παντού.

Και εφόσον ένιωσα ότι ο οργανισμός μου το έχει πραγματικά ανάγκη, αποφάσισα να ερευνήσω και να ξεκινήσω τη δική μου απόπειρα αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη και φυσικά να μοιραστώ μαζί σας όλα τα tips, τα οφέλη και όσα πρέπει να προσέξουμε.

Τα οφέλη της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη για την υγεία

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι πέραν από την προώθηση της καλής υγείας του οργανισμού μας, η αποτοξίνωση από τη ζάχαρη έχει σημαντικά οφέλη και στο δέρμα και τη διάθεσή μας. Κάποια από αυτά είναι – μείωση σωματικού λίπους, βελτίωση της υγείας του ήπατος και των λιπιδίων του αίματος, πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, πρόληψη εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου αλλά και τερηδόνας, βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, πιο ποιοτικός ύπνος και περισσότερη ενέργεια.

Συμπτώματα στέρησης

Όταν ο οργανισμός μας έχει συνηθίσει να λαμβάνει μια σημαντική ποσότητα ζάχαρης, η έλλειψή της θα είναι το λιγότερο αισθητή. Κάποια πιθανά συμπτώματα στέρησης που ίσως θα αντιμετωπίσετε για περίπου μια εβδομάδα – πέραν της «ανάγκης» για ζάχαρη, είναι η κούραση, ο πονοκέφαλος, οι μυϊκοί πόνοι, το φούσκωμα ή και μια αίσθηση απογοήτευσης – κατάθλιψης. Συνήθως αυτά τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, όσο το σώμα μας συνηθίζει την απουσία ζάχαρης ή τη μειωμένη πρόσληψη της.

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για Sugar Detox;

Ίσως αναγνωρίζεις τον όρο αλλά πριν επιχειρήσεις να ξεκινήσεις αυτό το εγχείρημα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις σε τι ακριβώς δεσμεύεσαι και πώς να το κάνεις σωστά. Αρχικά, όταν αναφερόμαστε στην αποτοξίνωση από τη ζάχαρη, συνήθως εννοούμε την πρόσθετη και επεξεργασμένη ζάχαρη που μπορούμε να εντοπίσουμε σε γλυκά αλλά και σε καθημερινές τροφές όπως το ψωμί. Όσον αφορά τη διάρκεια, για να πετύχουμε την αποτοξίνωση του οργανισμού μας, πρέπει να δεσμευτούμε για τουλάχιστον μια εβδομάδα, και αναλόγως μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια σε δύο εβδομάδες ή ένα μήνα.

Συμβουλές για να μην αποκλίσεις από την «αποστολή» σου

· Βήμα πρώτο: Εκκαθάριση ντουλαπιών και ψυγείου. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η ζάχαρη βρίσκεται συνήθως στην πλειοψηφία των τροφών που καταναλώνουμε. Επομένως, πέραν από τα γλυκά, μια ανασκόπηση στις τροφές που υπάρχουν στο σπίτι, θα αναδείξει αυτές που περιέχουν επεξεργασμένη και πρόσθετη ζάχαρη – τις οποίες ιδανικά πρέπει να «ξεφορτωθείς» ή να φυλάξεις.

· Κάνε ένα πλάνο με όλα τα γεύματα της εβδομάδας. Αναζήτησε sugar-free alternative συνταγές στο διαδίκτυο και δημιούργησε ένα πλάνο για πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ, που θα ικανοποιήσουν τις λιγούρες και τις ανάγκες σου και θα είναι μια αφορμή λιγότερη για να παρεκκλίνεις από τον στόχο σου.

· Κάνε τα ψώνια της εβδομάδας με προσοχή. Με «πυξίδα» τη λίστα με τα γεύματα και τα συστατικά που χρειάζεσαι για αυτά, στο supermarket επέλεξε προσεκτικά τις τροφές, ελέγχοντας πάντα την ετικέτα με τα συστατικά. – Extra tip: Η ζάχαρη μπορεί να αναγράφεται με διάφορες μορφές- σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, γλυκόζη και άλλα.

· Απέφυγε τα υποκατάστατα ζάχαρης. Ίσως θελήσεις να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με υποκατάστατα όπως η ασπαρτάμη και η στέβια. Don’t. Αντικατέστησε την ζάχαρη με φυσικά σάκχαρα. Η φρουκτόζη που έχουν συνήθως τα φρούτα για παράδειγμα είναι μια φυσική μορφή ζάχαρης που δεν περιλαμβάνει ολές εκείνες τις επιπτώσεις της επεξεργασμένης.

· Βρες υγιεινά υποκατάστατα για τις αγαπημένες σου τροφές. Τα φρούτα και τα φοινίκια (χουρμάδες) για παράδειγμα, μπορούν να είναι πραγματικά ο καλύτερος σύμμαχος σου αυτές τις μέρες- και όχι μόνο. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα sugar cravings, με επιτυχία.

· Φτιάξε υγιεινά sugar-free γλυκά. Φρόντισε να ετοιμάσεις ένα θρεπτικό γλυκό το οποίο να μπορείς να καταναλώνεις σαν σνακ ή επιδόρπιο όποτε επιθυμείς να καταναλώσεις κάτι γλυκό. Ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μου είναι το banana bread.