fbpx

3 ασκήσεις face yoga που μας βοηθούν να πετύχουμε συμμετρία του προσώπου μας

by Eva Sarpetsa

Υπάρχει πολλή ψυχολογία πίσω από το τι βρίσκουμε ελκυστικό, και σίγουρα τις περισσότερες φορές εάν όχι όλες, πρόκειται για καθαρά υποκειμενική άποψη. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την κουλτούρα, την εθνικότητα, την ηλικία ή το φύλο, η συμμετρία του προσώπου συνδέεται παγκοσμίως με την ελκυστικότητα. 

Ψυχολογικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πιο καλά υποστηριζόμενη θεωρία για την πιο πάνω δήλωση είναι πως οι άνθρωποι σήμερα υποσυνείδητα αναγνωρίζουν τη συμμετρία ως αντιπροσωπευτική των καλών γονιδίων και της σωματικής υγείας.

Και φυσικά η (λίγη) ασυμμετρία είναι απόλυτα φυσιολογική, καθώς είναι άμεσα σχετιζόμενη με την γενετική, την έκθεση στις ακτίνες UV και τις εκφράσεις μας όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, η στάση που κοιμόμαστε, το κάπνισμα, την αναπόφευκτη διαδικασία γήρανσης και γενικότερα το lifestyle μας. 

Πως να προσδιορίσετε εάν έχετε ασύμμετρο πρόσωπο; 

Για όσους δεν είναι σίγουροι ότι έχουν ασύμμετρο πρόσωπο:

Τραβήξτε δύο φωτογραφίες (selfies): μια χαμογελαστή και μια με τελείως χαλαρό πρόσωπο και έπειτα ελέγξτε για τα ακόλουθα:

Έχουν το ίδιο ύψος τα φρύδια σας;

Έχουν και τα δύο μάτια το ίδιο μέγεθος;

Είναι το ένα βλέφαρο πιο πεσμένο από το άλλο;

Οι γωνίες του στόματος έχουν το ίδιο ύψος;

Έχουν το ίδιο μέγεθος και οι δύο πλευρές των χειλιών;

Η άκρη της μύτης σας έχει κλίση ή τα ρουθούνια έχουν το ίδιο πλάτος;

Τα μάγουλά σας έχουν τον ίδιο όγκο;

Έχετε βαθύτερες ρυτίδες στη μία πλευρά του προσώπου σας ή στην άλλη; 

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν ένδειξη πως η μια πλευρά του προσώπου σας είναι κυρίαρχη, δηλαδή πιο δυνατή από την άλλη.

Πιο κάτω λοιπόν καταγράψαμε κάποιες ασκήσεις οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την συμμετρία του προσώπου. Παρόλα αυτά οι ειδικοί έχουν αναφέρει επανειλημμένα πως ενώ υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες ασκήσεις που στοχεύουν στην ασυμμετρία του προσώπου περισσότερο από άλλες, η ιδανικότερη προσέγγιση για το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων οι οποίες είναι μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας ασκησιολόγιου προσώπου. Και ο λόγος που δεν μπορούμε να στοχεύσουμε είναι πως οι μυς του προσώπου μας είναι όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους (interconnected).     

The posture wake-up

Η άσκηση αυτή «ανοίγει» το στήθος σας και ενεργοποιεί τους ώμους σας για να εξασφαλίσει επαρκή ροή αίματος στο λαιμό σας και την διατήρηση μιας καλής στάσης σώματος – που είναι και η βάση για ένα νεανικό πρόσωπο. Διατηρήστε τον λαιμό και το πρόσωπό σας χαλαρά και περιστρέψτε τους ώμους σας προς τα πίσω. Κάντε τους κύκλους όσο το δυνατόν μεγαλύτερους και προσπαθήστε να μην βιάζεστε. Νιώστε τον λαιμό, το στήθος και την πλάτη σας να ενεργοποιούνται. Μην ξεχνάτε να αναπνέετε κανονικά.

Στο δεύτερο βήμα θα χρησιμοποιήσουμε και τα χέρια μας για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα της άσκησης. Τοποθετήστε τα χέρια σας στους ώμους σας και περιστρέψτε τα χέρια σας μαζί με τους ώμους σας προς τα πίσω. Βεβαιωθείτε ότι ο λαιμός και οι ώμοι σας παραμένουν χαλαροί. 

Θυμηθείτε αυτό το αίσθημα της ανοιχτής καρδιάς και στήθους και φροντίστε να κρατάτε αυτή τη στάση όλη την ημέρα.

The eye symmetry workout

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τη συμμετρία των ματιών, ειδικότερα εάν το ένα μάτι ή το φρύδι είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το άλλο. Αρχικά όμως πρέπει να προσδιορίσουμε ποιο είναι αυτό. Εάν δεν είστε σίγουροι, θα πρέπει να ζητήσετε από έναν καλό φίλο ή μέλος της οικογένειας σας να το προσδιορίσει.

Έπειτα, τοποθετήσουμε το ένα χέρι στο φρύδι που είναι ψηλότερα, που μπορεί επίσης να σημαίνει πως «ανεβαίνει» ψηλότερα και πιθανότατα δουλέυει υπερβολικά, ενώ ο άλλος μυς του ματιού είναι πιο χαλαρός. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό.

Έτσι, πρώτα σταθεροποιήστε τη δυνατή πλευρά σας τοποθετώντας την παλάμη σας πάνω από αυτό και  έπειτα προσπαθήστε να σηκώσετε το άλλο φρύδι προς τα πάνω 20 φορές.

The symmetrical smile line

Αυτή η άσκηση αποσκοπεί στην βελτίωση της συμμετρίας του χαμόγελου μας και για αυτό χρειαζόμαστε ένα εργαλείο. Βρείτε ένα στυλό, οπουδήποτε στυλό αρκεί να μην είναι πολύ παχύ και να είναι μια ευθεία γραμμή. Τώρα τοποθετήστε το στυλό πίσω από τα δόντια σας – συγκεκριμένα πίσω από τα προγομφιακά, προσαρμόστε το στυλό και τώρα διατηρήστε αυτή τη στάση για λίγο. Συνεχίστε να χαμογελάτε και να αναπνέετε κανονικά. Κρατήστε τους ώμους σας χαλαρούς και το στήθος ανοιχτό. Κρατήστε αυτή τη στάση για 50 δευτερόλεπτα.

Προσπαθήστε να θυμάστε πώς νιώθετε με αυτή την άσκηση, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να χαμογελάτε συμμετρικά χωρίς στυλό. 

Να είστε υπομονετικοί με τα αποτελέσματα

Το face yoga δεν είναι «άμεσης ικανοποίησης» τύπος υπόσχεσης —τα αποτελέσματα χρειάζονται τον χρόνο τους – όπως ακριβώς και όλα τα καλά πράγματα. Γενικά, τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες για να είναι εμφανή. 

Η πλαστική επέμβαση σαν εναλλακτική επιλογή

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις πλαστικές επεμβάσεις. Έχει αμέτρητα αισθητικά πλεονεκτήματα και, όταν γίνει σωστά, μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές ανησυχίες που μπορεί να βασανίζουν μια γυναίκα. Εμείς προτείνουμε να ξεκινήσετε με το face yoga – καθώς είναι δωρεάν και το μόνο κόστος είναι ο χρόνος σας – και σε περίπτωση που δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα τότε η πλαστική επέμβαση πάντα θα είναι μια λύση. 

Παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε πως το face yoga αντιμετωπίζει την πηγή του προβλήματος, καθώς εστιάζει στις συνήθειες που προκάλεσαν εξ’ αρχής την ασυμμετρία προσώπου, όπως για παράδειγμα η κακή στάση του σώματος μας. 

Αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε να εντάξετε το face yoga στην καθημερινή ρουτίνα σας. It’s free και χρειάζεται μόνο 10 λεπτά από τον χρόνο σας κάθε μέρα!