fbpx

Ψυχική υγεία: Οι 7 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να αποβάλεις το άγχος και το στρες

by Eleni Kokkinou

Μερικές μέρες, ξυπνάς το πρωί με ένα βάρος, ένα άγχος να σε διακατέχει και είτε γνωρίζεις το γιατί, είτε όχι- το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια δυσάρεστη, ανεπιθύμητη κατάσταση. Άλλες φορές, σε “χτυπάει” κατά τη διάρκεια της μέρας, ή μόλις γυρίσεις στο σπίτι το βράδυ. Η καθημερινή μας ρουτίνα είναι γεμάτη με υποχρεώσεις – κοινωνικές, εργασιακές, ερωτικές, οικογενειακές – που μερικές φορές μας προκαλούν ανεξήγητα και όχι ευχάριστα συναισθήματα.

Η ψυχική μας υγεία είναι τόσο σημαντική όσο και η σωματική, γεγονός που τα τελευταία χρόνια – ευτυχώς – γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο. Και γι’ αυτό, η καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας που περιλαμβάνει συνήθειες που μας βοηθούν να ελέγξουμε και να μειώσουμε το άγχος και το στρες μέσα στη μέρα μας, θα πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο μας. Πιο κάτω λοιπόν, συγκένρωσα μερικές συνήθειες που προτείνουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας, αλλά και άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά άγχος και στρες και δηλώνουν πως έχουν αποδειχθεί πραγματικά αποτελεσματικές.

Ξεκίνησε τη μέρα σου με μερικές βαθιές ανάσες

Αποδεδειγμένα, οι βαθιές mindful ανάσες βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες, χαλαρώνοντας τους μύες και προκαλώντας θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Συνέχισε με λίγη γυμναστική

Ακόμη και μερικές πολύ συγκεκριμένες ασκήσεις στα γρήγορα, θα «ξυπνήσουν» το σώμα και τον εγκέφαλό σου. Η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες που εκκρίνονται με την άσκηση, θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις τη μέρα με καλή διάθεση και περισσότερη ενέργεια. Και σε περίπτωση που δεν είσαι λάτρης της γυμναστικής, υπάρχει λύση.

Σημείωσε σε χαρτί τις βασικές προτεραιότητες της μέρας σου

Όταν ο εγκέφαλός μας βομβαρδίζεται με υποχρεώσεις και δεν υπάρχει μια τάξη, είναι λογικό κάπου να… τα χάνουμε. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να γράψεις κάτω αρχικά καθετί που χρειάζεται να κάνεις άμεσα και στη συνέχεια να σημειώσεις τις βασικές προτεραιότητες για τη μέρα σου. Με αυτό τον τρόπο, θα οργανώσεις τις σκέψεις σου, θα συγκεντρωθείς στα βασικά και θα μπορέσεις να ελέγξεις καλύτερα την κατάσταση.

Κράτα ημερολόγιο ή γράφε κάτω όσα αισθάνεσαι

Το συγκεκριμένο αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών ατόμων που «παλεύουν» με το άγχος. Κάθε φορά που αισθάνεσαι στρεσαρισμένη, γράψε σε ένα χαρτί ακριβώς τι αισθάνεσαι. Αργότερα, θα μπορείς να αντιληφθείς τι ακριβώς προκάλεσε τα συναισθήματα αυτά και να ανακαλύψεις τι θα μπορούσες να αλλάξεις την επόμενη φορά για να «μειώσεις» τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα. Παράλληλα, το να καταγράφεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου – στο χαρτί ιδανικά – μπορεί να σε κάνει αμέσως να αισθανθείς καλύτερα.

*Tip: Ολοκλήρωσε το writing session σου, με 3 πράγματα για τα οποία αισθάνεσαι ευγνώμων.

Photo: Pinterest

Πρόσεξε τη διατροφή σου

Όλα, πραγματικά όλα, συνδέονται με το τι επιλέγεις να τρέφεις το σώμα σου. Μια υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, όπως και η κατανάλωση νερού, σίγουρα αποτελούν παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την ψυχολογία σου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λίπη, ίσως φαντάζουν ως η ιδανική επιλογή σε στιγμές έντονου άγχους, αλλά αυτό που πετυχαίνουν είναι να δυσχεραίνουν την κατάσταση. We are what we eat!

Κάνε κάτι που σε ευχαριστεί κάθε μέρα

Πολλές φορές, αισθανόμαστε έτσι γιατί απλά δεν έχουμε κάνει τίποτα που να μας ευχαριστεί πραγματικά. Όσο πιεσμένη κι αν είσαι, αφιέρωσε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα σου για μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί, είτε αυτή είναι ο χορός, διάβασμα, ταινία ή απλά μια βόλτα με φίλους.

Μίλησε σε κάποιον για το πώς αισθάνεσαι

Μοιράσου τις σκέψεις σου με κάποιον που είναι πρόθυμος να σε ακούσει και σε δεύτερο επίπεδο, εάν θέλεις, να σε βοηθήσει. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι η κολλητή σου, η μαμά σου, η αδερφή σου ή ένα άτομο με το οποίο αισθάνεσαι άνετα. Εάν προτιμάς, μπορείς ακόμη να δοκιμάσεις να μιλήσεις σε έναν ειδικό ψυχολόγο και να μοιραστείς το τι ακριβώς βιώνεις και αισθάνεσαι, ούτως ώστε να λάβεις εξατομικευμένη βοήθεια.