fbpx

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή στο σώμα και πώς να αποτρέψετε τα break-outs

by Eva Sarpetsa

Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος η οποία συχνά κάνει την εμφάνισή της στο πρόσωπο, μπορεί όμως να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ κατά περιόδους μπορεί να είναι πιο έντονη. Για παράδειγμα, η καυτή Αυγουστιάτικη ζέστη σε συνδυασμό με τα λεπτά και λίγα layers που φοράμε το Καλοκαίρι μπορούν πολύ εύκολα να επιδεινώσουν την ακμή του σώματος.

Πρόκειται σίγουρα για μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές ενός ασθενή, καθώς επηρεάζει άμεσα την επιλογή ρούχων και το επίπεδο άνεσης να έχει την πλάτη, τους ώμους ή το στήθος του εκτεθειμένα. Αλλά ενώ οι εξάρσεις στις πιο κοινές περιοχές, όπως το στήθος και η πλάτη, δεν είναι σίγουρα ευπρόσδεκτες, είναι πιο διαχειρίσιμες από ποτέ χάρη σε κάθε είδους στοχευμένες θεραπείες, από shampoo απολέπισης σώματος έως λοσιόν που καταπραΰνουν το δέρμα.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τύποι σημαδιών που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τι και που να ψάξετε όταν εντοπίζετε ακμή στο σώμα σας. Η ακμή στο σώμα συχνά χαρακτηρίζεται από κυστική ακμή στο στήθος, τους ώμους, την πλάτη ή τους γλουτούς. Το γεγονός αυτό συμβαίνει διότι οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν μεγαλύτερους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι αποτελούν και την βασική αιτία ακμής του σώματος.

Ανακαλύψτε τι την προκαλεί

Οι αιτίες της ακμής του σώματος είναι παρόμοιες με αυτές της ακμής στο πρόσωπο. Η φλεγμονή, η αυξημένη παραγωγή λιπαρών ουσιών, τα φραγμένα από λάδια θυλάκια των τριχών, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ο ερεθισμός του ωοθυλακίου από ένα συγκεκριμένο βακτήριο που προκαλεί ακμή (και ονομάζεται Cutibacterium), είναι οι «κοινοί ένοχοι». Πέραν από τους πιο πάνω παράγοντες, η ακμή του σώματος «πυροδοτείται» από τον εγκλωβισμένο ιδρώτα ή το λάδι – το οποίο εξηγεί και την καλοκαιρινή έξαρση της ακμής. Οι γρήγορες ορμονικές αλλαγές ή αλλιώς οι μεταβατικές περίοδοι όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ακμή του σώματος, καθώς οι λιπώδεις αδένες γίνονται υπερκινητικοί τις περιόδους αυτές.

Πως να την αντιμετωπίσετε

  1. Εάν είστε επιρρεπείς σε ακμή, το ντους αμέσως μετά την άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
  2. Η χρήση ενός ήπιου body wash που καταπολεμά την ακμή – το οποίο περιέχει συστατικά όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου που σκοτώνει τα βακτήρια, exfoliating glycolic και salicylic – είναι ευεργετικό για τη θεραπεία της ακμής και τη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κηλίδων με την πάροδο του χρόνου. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε πως η ακμή δεν είναι σημάδι ότι είμαστε βρώμικοι ή ανθυγιεινοί. Έτσι πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην υπερβάλετε με τον καθαρισμό ή την χρήση σκληρών προϊόντων, καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του δέρματος και να οδηγήσει σε αυξημένο ερεθισμό και φλεγμονή που επιδεινώνει την ακμή του σώματος.
  3. Τα τοπικά leave-on treatments μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την θεραπεία των εξάρσεων. Οι γιατροί συνιστούν την χρήση τοπικής θεραπείας με βάση το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, που θα εξασφαλίσει διαρκή αντιβακτηριακή δράση. Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν.
  4. Το ενυδατωμένο, nourished δέρμα είναι ο καλύτερος σας σύμμαχος όταν πρόκειται για ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις. Εκτός από την κατανάλωση αρκετού νερού και την αποφυγή του υπερβολικού καθαρισμού, η «σφράγιση» της υγρασίας στο δέρμα με skin barrier-supportive serums και κρέμες έχει αποδειχθεί ευεργετική. Οι γιατροί συνιστούν απαλές, θρεπτικές ενυδατικές κρέμες με πρεβιοτικά και κεραμίδια (ceramides) για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος. Όταν επιλέγετε ενυδατικά προϊόντα, αποφύγετε τα παχιά, πλούσια σε λάδι προϊόντα.
  5. Αναλογιστείτε τον τρόπο ζωής σας. Ξεκινήστε ελαχιστοποιώντας τις τριβές στα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος σας, τα οποία είναι επιρρεπή στην ακμή, αποφεύγοντας τα σφιχτά και κλειστά ρούχα και φορώντας υφάσματα που αναπνέουν (breathable fabrics) – ειδικότερα όταν ασκήστε. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τη διατροφή, τον ύπνο και τον γενικότερο τρόπο ζωής σας, τα οποία μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ακμή του σώματος. Η ακμή επιδεινώνεται από τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα δημητριακά και η ζάχαρη. Έπειτα όμως υπάρχει και η σύνδεση εγκεφάλου-δέρματος όπου το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή του σώματος ενώ η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες – της κορτιζόλης.