fbpx

So, it’s winter, SPF what?

by Trends Team

Όλες γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η αντηλιακή προστασία, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτό που μπορεί όμως να μην ξέρουμε – ενώ έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές – είναι ότι η αντηλιακή προστασία είναι ολόχρονης σημασίας, ειδικότερα στην Κύπρο, που – ευτυχώς –  έχουμε άπλετο ήλιο χειμώνα καλοκαίρι.

Ωστόσο, η καθημερινή επαφή με το φως του ήλιου είναι απαραίτητη. Με απλά λόγια, το δέρμα μας χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να συνθέσει την πολύ γνωστή πλέον σε όλους μας βιταμίνη D. Για την συζήτηση, η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για τον σωστό σχηματισμό των οστών, προστατεύει τα αιμοσφαίρια και το ανοσοποιητικό. Επίσης, συνεισφέρει στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου και παράλληλα ευθύνεται και για την καλή μας διάθεση. Oh yes! Όταν νιώθετε κακόκεφοι, δοκιμάστε να περάσετε μερικές ώρες της ημέρας σε άμεση επαφή με τον ήλιο και πολύ πιθανόν να ανέβει η διάθεση σας.

Τι κάνει ο ήλιος στο δέρμα

Ο ήλιος εκπέμπει τριών ειδών ακτίνες: UVA, UVB και UVC. Οι ακτίνες UVA και UVB είναι αυτές που καταφέρνουν να διαπεράσουν το στρώμα όζοντος της γης. Αυτές οι ακτίνες (που πιθανόν να εντοπίσατε σε κάποια από τα προϊόντα σας – ημέρας, ματιού και σίγουρα στις αντηλιακές κρέμες) είναι και αυτές που οφείλονται για το μαύρισμα μας. Η διαδικασία είναι απλή: Το δέρμα μας για να προστατευτεί από τις ακτίνες αυτές παράγει μελανίνη, η οποία βρίσκεται στο πρώτο στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα)· όση περισσότερη ώρα στον ήλιο τόσο περισσότερο μαυρίζεις. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επιτρέπει σε αυτές τις ακτίνες να εισχωρήσουν σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος, άρα και πιο μακροχρόνια προβλήματα: πανάδες, μείωση ελαστικότητας δέρματος, καταστροφή των κυττάρων του δέρματος και άλλα προβλήματα που σίγουρα καμία σύγχρονη γυναίκα δεν θέλει.

Γιατί τον χειμώνα

Και αφού έχουμε όλες κατανοήσει γιατί το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία, η ερώτηση τώρα είναι γιατί τον χειμώνα. Προφανώς, ο ήλιος ακόμη και αν δεν είναι άμεσα ορατός, όπως σε μια συννεφιασμένη μέρα, οι ακτίνες του υπάρχουν.  Μη σας πω πως ακόμη και ο φωτισμός του γραφείου, ακόμη και η ακτινοβολία του κινητού, κάνει την δουλίτσα του! Δεν σας έπεισα, ε; Ας επικεντρωθούμε όμως στον ήλιο.

Ακόμη και αν δεν νοιώθεις το δέρμα σου να καίγεται όπως το καλοκαίρι, αυτό επηρεάζεται από τις ακτίνες του ήλιου, ειδικότερα από τις ακτίνες UVA (ο λόγος που δεν σε καίει είναι πως σε περιόδους με έντονη συννεφιά, οι ακτίνες UVB δυσκολεύονται να περάσουν τα σύννεφα). Ειδικότερα σε περιόδους βροχόπτωσης, παγετώνα και χιονιών (λέμε τώρα στην Κύπρο), οι ακτίνες γίνονται ακόμη πιο δυνατές, αφού η αντανάκλαση τις δυναμώνει κατά 90% (OMG, right?).

Ένας τρίτος λόγος είναι η αλλαγή στην συνοχή του στρώματος του όζοντος. Θυμάστε πόσο καλά κάνει την δουλειά του το στρώμα του όζοντος; Τον χειμώνα αυτό το στρώμα γίνεται πολύ πιο λεπτό, άρα περισσότερη ένταση ακτινών καταφέρνουν να το διαπεράσουν και να καταλήξουν στο δέρμα μας που το αφήνουμε να εκτίθεται σε αυτές. Ας μην αφήσουμε λοιπόν το δέρμα μας, που τόσο πολύ το περιποιόμαστε να ταλαιπωρείται από τον ήλιο.

Photo: @NINNACCI

Αντηλιακά και κρέμες

Αρκετές κρέμες ημέρας και ματιού συμπεριλαμβάνουν SPF. Άρα θεωρητικά είμαστε καλυμμένες σωστά; Όχι. Η προστασία που παρέχουν συνήθως είναι 15-20 SPF, το οποίο, σίγουρα, δεν είναι αρκετό. Οι δερματολόγοι συστήνουν για το πρόσωπο προστασία SPF 30+. Ο δεύτερος λόγος, όπως συστήνει η guru του είδους, Caroline Hirons και συγγραφέας του βιβλίου “Skincare”, το SPF είναι ένα πολύ ενεργό συστατικό το οποίο μπορεί να επέμβει στην αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων συστατικών των κρεμών σας – αυτό σίγουρα είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε.

Εφαρμογή

Εκτός από την ποιότητα, η ποσότητα έχει ιδιαίτερη σημασία. Χρειάζεσαι τουλάχιστον ποσότητα ίση με ένα γεμάτο κουταλάκι για κάθε μέρος του σώματος (μπράτσο, πόδι, πρόσωπο). Συνήθως, όλες μας χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε μόνο 50-80% της προστασίας που ενδείκνυται στο προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας.

Οδηγίες που προτείνει η Caroline Hirons

  • Βάζουμε το αντηλιακό μας, 15-20 λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο
  • Χρησιμοποιούμε 2 χιλιοστόγραμμα ανά τετραγωνικό μέτρο (μέσο όρο ένα γεμάτο μικρό κουταλάκι του γλυκού)
  • Επαναλαμβάνουμε SPF κάθε 90 λεπτά με 2 ώρες
  • Το SPF είναι το τελευταίο προϊόν που τοποθετούμε στο πρόσωπο μας.

Προτάσεις

Σίγουρα τώρα σκέφτεστε, καλά όλα αυτά, αλλά τελικά ποιο προϊόν να χρησιμοποιούμε; Αν δεν μπορείτε να έχετε ξεχωριστά προϊόντα, σίγουρα είναι καλύτερα να συμπεριλαμβάνει η κρέμα ημέρας σας κάποιο SPF, παρά καθόλου, όπως τις πιο κάτω:

Origins, A Perfect World™ SPF 40 Age-Defense Moisturizer 50ml

https://beautyline.com.cy/a-perfect-world-spf-40-age-defense-moisturizer-50ml

Dior, Capture Dreamskin moist & perfect cushion SPF 50

http://beautyline.com.cy/capture-dreamskin-moist-perfect-cushion-spf-50-pa

Clinique, Age Defense BB Cream SPF30

https://beautyline.com.cy/age-defense-bb-cream-spf30-40ml

Αν είστε διατεθειμένες να επενδύσετε λίγο περισσότερο στην προστασία του προσώπου σας, τότε προτείνουμε τις πιο κάτω αντηλιακές κρέμες:

Clarins Dry Touch Facial Sun Care UVA/UVB SPF30 50ML

https://beautyline.com.cy/dry-touch-facial-sun-care-uvauvb-spf30-50ml

Diego della Palma, O’Solemio Protective Cream SPF30 – Face & Body

https://beautyline.com.cy/osolemio-protective-cream-spf-30-face-body-150ml

LaPrairie, Cellular Swiss UV Protection Veil SPF50

https://beautyline.com.cy/cellular-swiss-uv-protection-veil-spf50

Lancaster, LANCASTER SUN CONTROL EYES SPF50 15ML

https://beautyline.com.cy/lancaster-sun-control-eyes-spf50-15ml