fbpx

Βιωσιμότητα και Ομορφιά: Μπορούν να συνυπάρξουν;

by Eva Sarpetsa

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους μας ότι για να επιβιώσουμε σαν είδος, πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον του πλανήτη μας. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει πάντα το «Plan B», στην περίπτωση του πλανήτη μας δυστυχώς δεν υπάρχει «Planet B»! 

Το φυσικό περιβάλλον του κάθε ενός από μας αρχίζει από εκεί που τελειώνει το σώμα μας «αγγίζοντας» και επιδρώντας σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη μέσω της τροφής που καταναλώνουμε, του αέρα που αναπνέουμε και της άμεσης επαφής που έχει με το «εξωτερικό μας περίβλημα», την επιδερμίδα μας!

Το πιο παράδοξο απ’ όλα, είναι ότι η βιομηχανία καλλυντικών και ομορφιάς, η οποία έχει σαν αποστολή την προστασία και την βελτίωση της επιδερμίδας μας, είναι διαβόητη για τις αρνητικές επιπτώσεις της στο περιβάλλον! Ωστόσο – και ενώ υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος – η αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη, με πολλές μάρκες καλλυντικών, δεχόμενες την πίεση από τις αλλαγές στις συνήθειες και επιλογές μας σαν καταναλωτές, να κάνουν βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον.

Πολλές φορές όμως οι κινήσεις από πλευράς των εταιρειών είναι μονοδιάστατες και συνεπώς, αναποτελεσματικές. H βιομηχανία ομορφιάς είναι γεμάτη buzzwords που περιγράφουν τα προϊόντα, με ασαφείς έννοιες – «clean», «green», «organic» και άλλες πολλές. 

Λίγες είναι σήμερα οι εταιρείες προϊόντων ομορφιάς οι οποίες έχουν υιοθετήσει την απαιτούμενη πολυδιάστατη περιβαλλοντική συνείδηση και προσέγγιση στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι οξύμωρο να βλέπουμε εταιρείες καλλυντικών να μας προσφέρουν προϊόντα προστασίας από τα βλαβερά στοιχεία του περιβάλλοντος και την ίδια στιγμή οι διαδικασίες που εφαρμόζουν στην παραγωγή τους να μολύνουν το περιβάλλον με τα ίδια βλαβερά στοιχεία από τα οποία μας προστατεύουν! 

Ψάχνοντας λοιπόν για τις λίγες αυτές εταιρείες με σωστή και πολυδιάστατη περιβαλλοντική συνείδηση, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους. Η μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνία απαιτεί αλλαγές, και εμείς είμαστε η ελπίδα, επιλέγοντας βιώσιμα προϊόντα. Πως μπορούμε όμως εμείς να επιβεβαιώσουμε τις πράσινες πρακτικές εφαρμογές που εφαρμόζει ένα brand;

This image has an empty alt attribute; its file name is 668ef4ac-my-post-7-2.jpg

Sustainable beauty”, όπως πολλοί άλλοι όροι στη βιομηχανία της ομορφιάς, μπορεί να σημαίνει κάτι ή όχι και πάρα πολύ, ανάλογα με το ποιος το δηλώνει. Εστιάζοντας τη δική μας έρευνα στην εταιρεία NIVEA, η βιωσιμότητα είναι ένα θεμελιώδες μέρος της γενικότερης ιδεολογίας της εταιρείας – από την Έρευνα και Ανάπτυξη, μέχρι την διανομή των προϊόντων στους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει πως λαμβάνονται αποφάσεις σε κάθε στάδιο, σκεπτόμενοι πάντα την πιθανή επίδραση της κάθε απόφασης στον πλανήτη. 

Όπως δηλώνει η ίδια η NIVEA, η εταιρεία προχωρά προς μια πραγματικά βιώσιμη καινοτομία, όσον αφορά την επιδερμίδα, σε ό,τι κι αν κάνει – από τις συνθέσεις των προϊόντων περιποίησης για την επιδερμίδα, μέχρι τον τρόπο που τα παράγει και τα συσκευάζει, και ακόμα πιο πέρα. Υπάρχει συνεχής προσπάθεια χρήσης συστατικών από πηγές που ανανεώνονται ή αναπαράγονται με άλλον τρόπο. 

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την βιομηχανία ομορφιάς είναι η συσκευασία. Η φιλοσοφία της NIVEA για τη συσκευασία είναι «μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω». Για παράδειγμα, τα μπουκάλια των προϊόντων NIVEA MicellAIR®, κατασκευάζονται από 97% ανακυκλωμένο πλαστικό, εξοικονομώντας 1.115 τόνους πλαστικό τον χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο από τη χρήση της συγκεκριμένης σειράς προϊόντων! Το δεύτερο παράδειγμά μας από την NIVEA, είναι τα μπουκάλια της σειράς προϊόντων NIVEA Naturally Good, τα οποία χρησιμοποιούν 50% λιγότερο πλαστικό σε σχέση με τις υφιστάμενες συσκευασίες  προϊόντων Περιποίησης Σώματος NIVEA. Η εταιρεία συνεχίζει συνεχώς να εξελίσσει τις μεθόδους παραγωγής και συσκευασίας, ώστε να εξοικονομεί ενέργεια, πρώτες ύλες και εκπομπές. Εναπόκειται όμως και σε μας, τους καταναλωτές, να συμβάλουμε και εμείς στην όλη προσπάθεια, ακολουθώντας τις οδηγίες για σωστή ανακύκλωση των συσκευασιών μετά που θα αναλώνουμε το προϊόν που αγοράσαμε.

Πέραν της περιβαλλοντικής μας ευαισθησίας, επιλέγοντας τα κατάλληλα καλλυντικά για τον τύπο της επιδερμίδας μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αποτελούνται από συστατικά των οποίων η επίδραση τους στην επιδερμίδα μας είναι θετική. Ψάχνουμε λοιπόν για καλλυντικά με βιολογικά ή/και οργανικά συστατικά και όσο το δυνατό λιγότερα χημικά. Εστιάζοντας την προσοχή μας τώρα στο περιεχόμενο των 2 πιο πάνω μπουκαλιών της NIVEA, βλέπουμε ότι οι συνθέσεις των καλλυντικών είναι φυτικές και βιολογικές, με ελάχιστα πρόσθετα μη φυσικά συστατικά το οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ασφάλεια και σταθερότητα των προϊόντων. Oι συνθέσεις της σειράς προϊόντων καθαρισμού προσώπου MicellAIR® της NIVEA, είναι vegan με μικκύλια φυσικής προέλευσης και τα οποία αφαιρούν αποτελεσματικά το μακιγιάζ και τους ρύπους χωρίς υπολείμματα επιτρέποντας στην επιδερμίδα να αναπνέει. Τα φυσικά προϊόντα περιποίησης σώματος NIVEA Naturally Good περιέχουν κατά 98% φυσικά συστατικά όπως Aloe Vera, Έλαιο Σπόρου Κάνναβης και Έλαιο Αβοκάντο. 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μπεις κι εσύ σε κάποιο φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα καλλυντικών, να θυμάσαι ότι με τις επιλογές που θα κάνεις, έχεις την δύναμη να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τον πλανήτη μας. Ας γίνει λοιπόν, ο καθένας από μας ο ήρωας που με την επιλογή των brands με περιβαλλοντική συνείδηση και την αλλαγή στις συνήθειες μας, θα συμβάλει στη διάσωση του πλανήτη μας από την προδιαγραφόμενη καταστροφή.

Και να θυμάστε: Δεν υπάρχει (προς το παρόν τουλάχιστο) Planet B!