fbpx

Woman in her Teens: Τι πρέπει να περιέχει η ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σου σύμφωνα με δερματολόγο

by Eleni Kokkinou

Η περίοδος της εφηβείας περιλαμβάνει μεγάλες ψυχοσωματικές αλλαγές και αυξημένο στρες και αποτελεί μια μεταβατική περίοδο που είναι παράλληλα καθοριστική για την ανάπτυξη του κάθε ατόμου. Ως γυναίκες, κατά την εφηβεία βιώνουμε ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα μας, που πολλές φορές αντανακλώνται και σε εναλλαγές στην ψυχολογία μας – ορμονικές αλλαγές, εμμηνος ρύση (περίοδος), ανάπτυξη του στήθους – για κάποιες λιγότερο και για άλλες περισσότερο, αύξηση της τριχοφυΐας και φυσικά όσον αφορά τα δερματικά ζητήματα, η ακμή.

Η εμφάνισή μας είναι κάτι που μας απασχολεί λίγο ή πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, πόσο μάλλον στην εφηβεία όπου καθώς παρατηρούμε αλλαγές, προσπαθούμε να συμφιλιωθούμε με αυτές, βλέποντας παράλληλα τις διαφορές μας σε σχέση με τους γύρω μας. Το δέρμα λοιπόν και συγκεκριμένα τα δερματικά προβλήματα, είναι κάτι που συχνά μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία ενός εφήβου, ειδικά εάν πρόκειται για «επίμονες» περιπτώσεις.

Για να μάθουμε λοιπόν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε, σαν έφηβοι για τους εαυτούς μας, αλλά και σαν γονείς για τα παιδιά μας, συμβουλευτήκαμε τη δερματολόγο Δρ. Βέρα Πολίτου η οποία θα μας βοηθήσει να ενημερωθούμε για το ζήτημα. Θα εστιάσουμε στην εφηβεία, τα δερματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως (αλλά όχι μόνο) τα κορίτσια, τι πρέπει να περιλαμβάνει μια ρουτίνα περιποίησης του προσώπου τους και πώς θα αντιμετωπίσουν τα δερματικά θέματα που πιθανόν να αντιμετωπίζουν.

Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες του δέρματός σου;

Ο καθαρισμός και η ενυδάτωση. Ο καθαρισμός του προσώπου σου με ένα καθαριστικό σαπούνι, κάθε πρωί και βράδυ με χλιαρό νερό, είναι απαραίτητος, όπως και η ενυδάτωση μετά από αυτόν. Η ενυδατική κρέμα θα πρέπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία και την επιδερμίδα σου, για να σου εξασφαλίσει ότι λαμβάνεις ακριβώς ό,τι χρειάζεται το δέρμα σου την περίοδο αυτή. Όπως επισημαίνει η δερματολόγος, το δέρμα σε αυτή την ηλικία είναι αρκετά ευαίσθητο και χρειάζεται μια στοχευμένη φροντίδα χωρίς υπερβολές.

Ποια συστατικά είναι καλό να περιέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιείς;

Το καθαριστικό του προσώπου σου είτε έχει μορφή τζελ είτε αφρού, είναι σημαντικό να έχει σμηγματορυθμιστική ιδιότητα για να καθαρίζει και να εξισορροπεί σωστά την λιπαρότητα του δέρματος σου. Η ενυδατική σου κρέμα, πέραν του ότι πρέπει να επιλεχθεί με βάση του αν το δέρμα σου είναι ξηρό, κανονικό, μεικτό ή λιπαρό, ιδανικά πρέπει να είναι oil-free και να περιέχει ενυδατικά συστατικά όπως είναι το υαλουρονικό οξύ.

Ποια είναι τα δερματικά ζητήματα που συχνά απασχολούν τα κορίτσια στην εφηβεία;

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά αυτή την περίοδο, φέρνουν μαζί τους συχνά και το δερματικό πρόβλημα της ακμής. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν υπερέκκριση του σμήγματος, και υπερκερατινοποίηση στον τριχοσμηγματογόνο θύλακα. Αυτό στη συνέχεια φράζει τους πόρους και έχει συχνά ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονωδών βλαβών που εμφανίζονται λόγω του πολλαπλασιασμού ενός βακτηρίου που ονομάζεται Propionibacterium acnes.

Μια άλλη περίπτωση είναι να μην υπάρχει ακμή, αλλά να παρουσιάζονται εμφανείς πόροι – μαύρα στίγματα, ακριβώς λόγω αυτής της αυξημένης παραγωγής σμήγματος. Το σημαντικό εδώ είναι να προσπαθήσεις να μην τα «ενοχλήσεις», καθώς μπορεί να προκληθούν μεγαλύτερα προβλήματα, ακόμη και ακμή.

Πότε θα πρέπει να επισκεφτείς έναν δερματολόγο;

Στην περίπτωση που έχεις υιοθετήσει μια ρουτίνα περιποίησης για το πρόσωπό σου όπως αυτήν που περιγράψαμε πιο πάνω, αλλά η ακμή δεν υποχωρεί αλλά ίσως να γίνεται και πιο έντονη, καλό είναι να επισκεφθείς έναν δερματολόγο. Αυτή η χρονική περίοδος θα μπορούσε να οριστεί περίπου στους δύο μήνες.

Ο δερματολόγος σου στη συνέχεια, θα αξιολογήσει την κατάστασή σου και θα σε ενημερώσει για τις θεραπευτικές πρακτικές που μπορείς να ακολουθήσεις. Στην περίπτωση που η ακμή στο πρόσωπό σου είναι μέτρια, είναι πιθανόν να συνταγογραφηθούν τοπικά φάρμακα με βάση την ανταπαλένη, τα ρετινοειδή ή το υπεροξείδιο του βενζολίου. Στην περίπτωση όπου το στάδιο είναι «προχωρημένο» και πιο «σοβαρό», ίσως να χρειαστεί να χορηγηθεί θεραπεία με χάπια.

Αν το δερματικό ζήτημα στο πρόσωπό σου είναι τα μαύρα στίγματα, καλό θα ήταν να προχωρήσεις σε ένα καθαρισμό, κάθε τρεις με τέσσερις μήνες περίπου, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Βεβαίως, ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνει από κάποιον ειδικό, ο οποίος θα μπορεί να σου επισημάνει και τη συχνότητα που χρειάζεται για να μην κάνεις υπερβολές.

Τι θα πρέπει να αποφύγεις;

Για να αποφύγεις το ενδεχόμενο να παρουσιάσεις ουλές ή καφέ μετατραυματική υπερμελάχρωση, είναι πολύ σημαντικό να μην πιέζεις και να πειράζεις τα σπυράκια ή και τους πόρους σου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι επίσης πιθανό να παρουσιαστεί στην περίπτωση που υπάρχει έντονη κυστική ακμή, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.

Βεβαίως, ακόμη και στην περίπτωση που παρουσιάζεις ουλές ή καφέ σημάδια λόγω της ακμής, υπάρχουν πλέον διάφορες διαθέσιμες θεραπείες και μεθόδοι αποκατάστασης που θα σε βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσεις.

Και μια συμβουλή..

Η ακμή και τα δερματικά προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζεις, είναι μια κατάσταση προσωρινή. Το δέρμα σου δεν θα είναι για πάντα σε αυτή την κατάσταση, είναι απλά μια φάση από την οποία περνά λόγω των πολλαπλών αλλαγών που βιώνει το σώμα σου. Αυτό που πρέπει λοιπόν να θυμάσαι πάντοτε, είναι πως η ακμή δεν σε καθιστά λιγότερο όμορφη και δεν χρειάζεται να περιμένεις να την ξεφορτωθείς ολοκληρωτικά για να αγαπήσεις και να αγκαλιάσεις τον εαυτό σου.