fbpx
fashion trends

Τα fashion trends που… θα αφήσουμε πίσω μας το 2022!

by Georgia Germanakou

Όσο καλά και να μπορούμε να προβλέψουμε τα trends, να τα αναλύσουμε και να τα καταγράψουμε, όλα, μα πραγματικά όλα καταλήγουν στην προσωπική αισθητική του κάθε ενός. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές προκαθορισμένες χρονικές στιγμές τις οποίες οι τάσεις και οι μικρο-τάσεις ανανεώνονται. Μια καινούρια σεζόν, χρονιά, δεκαετία, εποχή.

Και επειδή διανύουμε ήδη κιόλας τον δεύτερο μήνα του 2022, είναι επόμενο και αναμενόμενο να εντοπίσουμε τις τάσεις που η βιομηχανία της μόδας θα «αφήσει» για λίγο πίσω της, στο 2021. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε την κυκλική φύση της μόδας που ιστορικά μας υπαγορεύει πως ό,τι παλιό είναι και πάλι νέο (‘everything old is new again’), και πως μια τάση μπορεί να «ξανα – αναδυθεί» μέσα σε μια νύχτα… κυριολεκτικά. Ένα post από μια αγαπημένη μας – ή όχι – influencer είναι αρκετό για να επαναφέρει μια τάση που είχε ξεθωριάσει.

Και τι σημαίνει αυτό; Με τρεις λέξεις: Δεν πετάμε τίποτα. Πιο κάτω λοιπόν καταγράψαμε, μερικά πολυφορεμένα fashion trends που από ότι φαίνεται, το 2022 είναι η χρονιά που θα αντικατασταθούν με άλλa, πιο συναρπαστικά. Τα εν λόγω αντικείμενα απλώς δεν μας ενθουσιάζουν τόσο πολύ όσο στο παρελθόν. Φυσικά, όπως έχουμε προαναφέρει, το πιο σημαντικό είναι να φοράς ρούχα που μπορούν να σε κάνουν να αισθάνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Τα μεγαλύτερα fashion “passe” του 2022, σύμφωνα με τους fashion experts είναι:

Τα ουδέτερα χρώματα

Η αλήθεια είναι πως λίγο dopamine dressing είναι ευπρόσδεκτο, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Και φαίνεται πως συμφωνούν μαζί μας και οι fashion experts και trend setters. Οι αποχρώσεις του λευκού, του μπεζ, του nude και του καφέ να είναι σίγουρα εύκολοφόρετες, διαχρονικές και κομψές και όσο και αν μας αρέσει ένα μονοχρωματικό look, ένα bold εντυπωσιακό χρώμα ενδέχεται να κάνει αξέχαστη την παρουσία σας.

Τα checkerboard patterns

Μπορεί τα pattern σκακιέρα και γενικότερα το σκάκι (πόσο ακόμη θα μας στιγματίσει το The Queen’s Gambit πια;) να είχαν την τιμητική τους το 2021, όμως φαίνεται πως θα τα ξεχάσουμε για λίγο. Παρότι είναι πραγματικά χαριτωμένο trend που επιμένει να επανέρχεται στο προσκήνιο της μόδας, το 2022 δεν θα είναι η χρονιά του.

Τα loafers

Το συγκεκριμένο «αντίο» ίσως να είναι και το πιο δύσκολο, καθώς πρόκειται για μια τάση που μπορούσες να την εντοπίσεις πραγματικά παντού. Και το street style μας απέδειξε πως μπορούν να ολοκληρώσουν οποιοδήποτε σύνολο και να προσαρμοστούν σε κάθε αισθητική και στυλ. Όμως, ακριβώς επειδή… παραφορέθηκε τα τελευταία χρόνια το fashion set είναι έτοιμο να υποδεχτεί κάτι διαφορετικό.

Luxe Sportswear

Πριν την Πανδημία,  believe it or not, οι αθλητικές φόρμες και τα sweatsuits αποτελούσαν «εχθρό» για την μόδα, με τον Karl Lagerfeld να δηλώνει πως «(οι φόρμες) είναι σημάδι ήττας». Τα lockdowns όμως άλλαξαν τα δεδομένα και τα τελευταία χρόνια ένα sweatsuit outfit αποτελεί ένα well-coordinated look. Τώρα όμως που τα lockdown φαίνεται να αποτελούν μια κακιά ανάμνηση (Αμήν!) και η κοινωνική μας ζωή επιστρέφει σιγά σιγά σε μια κάποια κανονικότητα, ίσως είναι η στιγμή να αγνοήσουμε την άνεση που μας προσφέρουν. Τουλάχιστον να μην είναι η πρώτη μας επιλογή για τις απογευματινές μας εξορμήσεις.

Fast fashion

Όσο οι εταιρείες βιώσιμης μόδας αναπτύσσονται και γίνονται πιο προσιτές προς εμάς τους καταναλωτές, τόσο μειώνεται η ανεκτικότητα που μπορεί να δείξει ο κόσμος της μόδας σε μη-ηθικές και μη-βιώσιμες επιλογές. Έτσι το 2022 είναι ίσως η κατάλληλη χρονιά να υιοθετήσεις την βιωσιμότητα και στην γκαρνταρόμπα σου, να επενδύσεις περισσότερο σε ποιοτικά και διαχρονικά κομμάτια και συνεπώς να περιορίσεις τις παρορμητικές αγορές. Ο πλανήτης θα σε λατρέψει (κι εμείς το ίδιο)!