fbpx

House of Gucci: Η ιστορία της πραγματικής ζωής πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της μόδας

by Eva Sarpetsa

Gucci. Ιταλικό fashion label που ιδρύθηκε το 1921 από τον Guccio Gucci, καθιστώντας την μία από τις παλαιότερες ιταλικές μάρκες μόδας που λειτουργεί σήμερα. Όπως πολλοί ιστορικοί οίκοι μόδας, το brand ξεκίνησε ως κατασκευαστής αποσκευών, παράγοντας πολυτελή είδη ταξιδιού για τους πλούσιους upper-class της Ιταλίας, και ιππικό εξοπλισμό, πάντα κατασκευασμένα από τα καλύτερα ιταλικά δέρματα.

Από τη δεκαετία του 1950 και μετά, η Gucci γνώρισε απίστευτη επιτυχία ως brand of choice για τους πλούσιους ταξιδιώτες και αστέρια του Χόλυγουντ, γνωστό για τα extravagant, πολυτελή σχέδια του. Ο Guccio Gucci απεβίωσε το 1953, αλλά η επιχείρηση συνεχίστηκε υπό την ηγεσία των τριών γιών του, Aldo, Vasco και Rodolfo. Το 1983, ο Rodolfo Gucci πέθανε και ο έλεγχος μεταβιβάστηκε στον γιο του, Maurizio, και η περίοδος που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από οικογενειακές διαφορές, φοροδιαφυγές, δολοφονίες και πωλήσεις σε ξένους επενδυτές. 

Το 1973, ο Μαουρίτσιο Γκούτσι είχε παντρευτεί την Πατρίτσια Ρετζάνι, ένα κορίτσι του λαού, κόρη μιας σερβιτόρας και ενός οδηγού φορτηγού- ενάντια στη θέληση του πατέρα του φυσικά. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα μικτής τάξης γάμο, όπου στα μάτια της Πατρίτσιας, ο Μαουρίτσιο ήταν ένα εισιτήριο για την dolce vita.

O Μαουρίτσιο ήταν περιβόητος για την πολυτελή ζωή του και η Πατρίτσια διψούσε για πολυτέλειες. Η Πατρίτσια δήλωνε χαμογελώντας αφοπλιστικά σε συνεντεύξεις : «Είναι καλύτερο να έχεις χρήματα απ’ το να μην έχεις, είναι καλύτερο να κλαις μέσα σε μια Rolls-Royce παρά πάνω σε ένα ποδήλατο».

Πρόκειται για ένα άντρα παθιασμένο με την δουλειά του και την δόξα που αυτή συνεπάγεται. Το όραμα του όμως δεν συμπεριλάμβανε οικογενειακές επιχειρήσεις και σίγουρα όχι άλλους ηγέτες. Έτσι ο Μαουρίτσιο με τον ξάδερφο του, εκπαραθύρωσαν τον θείο τους Άλντο σε σύσκεψη των μετόχων της Gucci στη Νέα Υόρκη. 

Photo:Reginald Gray/WWD
Gucci men’s shoes and handbags displayed in the newly opened Gucci Paris boutique on November 20, 1972.

Και όλα ξεκινάνε εδώ… Δικηγόροι, παρατυπίες, παραποιημένες υπογραφές, μετοχές, σκάνδαλα. Και τελικά, ο γέρο-Άλντο και ο Πάολο πούλησαν το μερίδιο τους στον Μαουρίτσιο.  Τίποτα δεν υπήρχε εμπόδιο στο δρόμο του πλέον. Στην προσπάθεια του για rebranding   μείωσε σημαντικά την παραγωγή και συνεργάστηκε με ξένους επενδυτές για να πετύχει τον στόχο του.

Και φυσικά το 1990, ο Αμερικανός σχεδιαστής Tom Ford προσλήφθηκε ως ready-to-wear designer και έπειτα από τέσσερα χρόνια, ως Creative Director του brand. In fact, είναι ο Tom Ford που έχει δικαίως «δοξαστεί» ως ο πραγματικός σωτήρας τoυ brand. Όταν προάχθηκε ως δημιουργικός διευθυντής της Gucci, ο σχεδιαστής  «ενίσχυσε» την ταυτότητα της μάρκας με ολοφάνερο sex appeal, που τότε δεν μπορούσε να εντοπιστεί σε κανένα άλλο runway. Τα slinky slip φορέματα και τα στιλέτο έρχονταν σε πλήρη αντίθεση  με τη μινιμαλιστική τάση της δεκαετίας του ’90.

Photo: Reginald Gray/WWD
Portrait of Roberto Gucci at the office of the newly opened Gucci Paris boutique on November 20, 1972.

Την ίδια όμως εποχή, ο γάμος του κλονιζόταν και η Πατρίτσια ένιωθε την απειλή πως θα έχανε τα πάντα. Και όταν αυτός κατηγορούνταν για πλαστογραφία, αυτή δήλωνε στην τηλεόραση: «Του αξίζει να πάει φυλακή. Δεν κρύβεσαι όταν είσαι αθώος. Κάτι πρέπει να έχεις κάνει. Είμαι σίγουρη ότι είναι ένοχος. Ένοχος της υπερβολής του».

Photo: Fairchild Archive/Penske Media
The Gucci fall 1976 ready to wear collection shown at the St. Regis Hotel.

Το 1993 ο Μαουρίτσιο πούλησε τον οίκο για 170 εκατ. δολάρια στον επενδυτικό όμιλο Investcorp. Το 1995, ο Μαουρίτσιο δολοφονήθηκε στο Μιλάνο, πνιγμένος στα χρέη και αφήνοντας πίσω του δύο κόρες και μια ερωμένη. Έπειτα από δύο χρόνια, η Ιταλική αστυνομία συνέλαβε την Πατρίτσια, κατηγορώντας την για συνωμοσία στη δολοφονία του Μαουρίτσιο, αφού είχε προηγηθεί ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από έναν από τους εκτελεστές της δολοφονίας. Η Πατρίτσια εμφανίστηκε στην σύλληψη της με μινκ γούνα ενώ στο δικαστήριο φορούσε πάντα Gucci. Αντιλαμβάνεστε πως η δίκες ήταν media sensation. 

Photo:Davide Maestri/WWD
Model Eve Salvail walks the runway in a biker jacket from Gucci’s fall 1994 RTW collection.

Στην προσπάθεια της να απαλλαγεί από τις κατηγορίες αναφέρθηκε σε εκβιασμό και δράστες που απειλούσαν τη ζωή των κοριτσιών της. Έπαιξε -μάταια- και το χαρτί της ψυχολογικής αστάθειας, προτού καταδικαστεί σε 29 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία, μαζί με άλλους τέσσερις. Η Πατρίτσια αποφυλακίστηκε σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα, και σήμερα απολαμβάνει την ζωή που πάντα ονειρευόταν. 

Σε τηλεοπτική συνέντευξη της εποχής, η χήρα δήλωσε: «Κάποιοι πεθαίνουν στο κρεβάτι τους, κάποιοι πεθαίνουν στο δρόμο και κάποιοι έχουν το προνόμιο να δολοφονηθούν».

Αυτό το Game of thrones αλά ιταλικά με απάτες, ερωτικά τρίγωνα, μαφιόζικες εκτελέσεις αλλά και το πως μια οικογενειακή επιχείρηση μεταμορφώνεται σε διεθνές brand πολυτελείας, θα αποτελέσει το θέμα της ταινίας του Ρίντλεϊ Σκοτ, House of Gucci, με πρωταγωνιστές τον Adam Driver (στο ρόλο του Maurizio Gucci) και την Lady Gaga (στο ρόλο της Patrizia Reggiani). 

Παράδεισος. Αυτή ήταν η μοναδική λέξη που η Πατρίτσια Ρετζάνι σημείωσε στο ημερολόγιό της την ημέρα της δολοφονίας του Μαουρίτσιο. Παράδεισος θα είναι και η ταινία για όλους τους fashion-conscious κινηματογραφόφιλους.