fbpx

Body Positivity: Η Sara Sampaio και η Negin Mirsalehi μοιράζουν body positivity μέσα από τις αναρτήσεις τους

by Trends Team

Βody positivity ή αλλιώς στην γλώσσα του Instagram #Νormalizenormalbodies. Πρόκειται για ένα κίνημα, μια ιδεολογία που υποστηρίζει ότι όλα τα γυναικεία σώματα είναι όμορφα ανεξαρτήτως σωματότυπου και μεγέθους, σε μια προσπάθεια προώθησης της αγάπης και της αποδοχής του σώματος μας όπως ακριβώς είναι.

Προσωπικά, νιώθω τεράστια χαρά και δύναμη που επιτέλους ερχόμαστε αντιμέτωποι με αληθινές εικόνες σωμάτων χωρίς επεξεργασία, χωρίς να έχουμε την ανάγκη να κρύψουμε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη ατέλεια μέσα σε φαρδιές πουκαμίσες και μακριά από τις παραλίες.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μία διαδικασία που προσπαθούμε να αγνοήσουμε το ‘κοινωνικά αποδεκτό’ πρότυπο σώματος μιας γυναίκας ή ακόμη και ενός άντρα και τις ιδανικές αναλογίες, και να αγαπήσουμε το είδωλο μας στον καθρέφτη.  Κάθε σώμα κουβαλά την δική του ιστορία και δεν πρέπει να συγκρίνεται με άλλο.

Η ιστορία γύρω από το κίνημα του body positivity πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1996 όταν ένας ψυχοθεραπευτής είχε ένα ασθενή που υποβλήθηκε σε θεραπεία για διατροφική διαταραχή, και με αφορμή αυτό ίδρυσε μία ιστοσελίδα που πρόσφερε πληροφόρηση αλλά και εκπαιδευτικό υλικό σε ανθρώπους με παρόμοιους προβληματισμούς και ανησυχίες. Απώτερος σκοπός αυτής της ιστοσελίδας ήταν να στρέψει τους ανθρώπους αυτούς μακριά από την ιδέα της απώλειας βάρους μέσω ανθυγιεινών διατροφικών τρόπων και άσκησης.

Το κίνημα του body positivity στην μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα άρχισε να εμφανίζεται γύρω στο 2012 εστιάζοντας στα προκλητικά μη ρεαλιστικά πρότυπα γυναίκας . Το μήνυμα που επικράτησε όμως είναι πως όλα τα σώματα έχουν την δική τους ξεχωριστή ομορφιά. Όλο και περισσότεροι influencers/top models προμοτάρουν την αληθινή εικόνα του σώματος τους και πως το τέλειο σώμα δεν είναι κατ’ ανάγκη και η πραγματικότητα, αλλά συνήθως είναι θέμα πόζας και angle. 

Πρόσφατα η Sara Sampaio και η Νegin Mirsalehi εξέφρασαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα μέσω των προσωπικών λογαριασμών τους στα social media. Το πασίγνωστο μοντέλο της Victoria’s Secret δημοσίευσε ένα βίντεο που έδειχνε πως ένα γυναικείο σώμα μπορεί να μοιάζει ιδανικά τέλειο σε κάποιες πόζες αλλά να είναι διαφορετικό όταν δεν ποζάρει. Κάποια από τα λόγια της Sara Sampaio ήταν: «Να είστε ευγενικοί με τους ανθρώπους και τον εαυτό σας και σας παρακαλώ να σταματήσετε να ασκείτε κριτική στα σώματα που αλλάζουν». Πλέον ως lifestyle influencer, η SaraSampaio μέσα από αυτό το βίντεο μεταδίδει ένα ηχηρό μήνυμα για τις γυναίκες που αγωνίζονται με την ιδέα του τέλειου σώματος, σε μια μάχη μεταξύ της πραγματικότητας και του πλασματικού κόσμου των social media.

Στην συνέχεια η γνωστή influencer Negin Mirshalehi έσπευσε να απαντήσει στους followers της οι οποίοι ρωτάνε για το πρόσωπό της που μοιάζει διαφορετικό. Η δημοσίευση της με λεζάντα “Pre-covid vs now” αναφέρεται στο βάρος που πήρε, στα work outs που σταμάτησε να έχει στην καθημερινότητά της και πως είναι φυσιολογικό να αλλάζει το σώμα μας ανάλογα με την ψυχολογική μας κατάσταση. Με αυτό το ποστ η Negin ενημερώνει τους followers της πως δεν είναι μόνοι στον αγώνα με τις εικόνες τέλειων σωμάτων που κυριαρχούν στο Instagram.

Αξίζει να νιώσουμε καλά για τα σώματα στα οποία ζούμε και που μας εξυπηρετούν καθημερινά! Είναι όμως σημαντικό – πολύ σημαντικό – να τονίσουμε πως το κίνημα αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προωθήσει τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής που θα επιβαρύνει την υγεία μας. Δεν πρόκειται για τάση παραίτησης ή τεμπελιάς. Αντιμετωπίζουμε το κίνημα αυτό με κριτική ικανότητα και μέτρο, αναγνωρίζοντας τα υγιή όρια του σώματος μας.