fbpx

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Dior Cruise Show 2022, τον Ιούνιο του 2021!

by Eva Sarpetsa

Ενώ η Ελλάδα παραμένει στο διεθνές προσκήνιο για το 2021, καθώς σηματοδοτεί 200 χρόνια ανεξαρτησίας, η Αθήνα θα φιλοξενήσει το φετινό inter-season collection (cruise show για τον κόσμο της μόδας) του διάσημου Παριζιάνικου οίκου μόδας, Christian Dior.

Models at the Christian Dior Couture Spring/Summer 2020 Cruise Collection in Marrakech, Morocco. Getty.
Photo: BOF

Οι συλλογές αυτές λανσάρονται μεταξύ των παραδοσιακών συλλογών Άνοιξη/ Καλοκαίρι και Φθινόπωρο/Χειμώνας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό για τις γαλλικές μάρκες μόδας, όπως η Dior, να φιλοξενούν τα launch show τους σε άλλες χώρες.

Η παρουσίαση του show θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου, στην Αθήνα, σε πλήρη συμμόρφωση με τα μέτρα υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η εκδήλωση θα προβάλει επίσης τη δημιουργικότητα των τοπικών καλλιτεχνών και τεχνιτών. Κάτι παρόμοιο είχε πραγματοποιήσει η Creative Director του γαλλικού fashion house και με προηγούμενες Cruise συλλογές της που παρουσίασε στο Lecce της Ιταλίας και στο Marrakech του Μαρόκου, εντάσσοντας τοπικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά στα ρούχα και στα σχέδια της.

Το επερχόμενο show στην Αθήνα θα αποτίσει φόρο τιμής σε ένα εμβληματικό fashion shoot που πραγματοποιήθηκε στην Ακρόπολη (Παρθενώνα) πριν από 70 χρόνια για το γαλλικό περιοδικό Paris Match, όπου ο  Christian Dior παρουσίασε φορέματα από τη συλλογή υψηλής ραπτικής του Φθινοπώρου 1951, η οποία έκανε το ντεμπούτο της σειράς “Longue” του Dior (haute couture collection).

Σε δήλωση της, η καλλιτεχνική σκηνοθέτης του Dior για υψηλή ραπτική, αξεσουάρ και ready-to-wear, MariaGrazia Chiuri, εξήγησε τον λόγο πίσω από την επιλογή της Αθήνας: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ήταν πάντα κοντά στην καρδιά μου. Ως κάποια που έχει γεννηθεί στη Ρώμη, για έμενα η Ελλάδα είναι ένα λίκνο πολιτισμού, λογοτεχνίας και δημιουργίας σε όλες τις μορφές της. Από τη μυθολογία στην «Οδύσσεια» και από την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία έως τη δεξιοτεχνία των σύγχρονων δημιουργών, η Αθήνα για μένα αντιπροσωπεύει έναν ονειρικό προορισμό και με αυτήν τη διοργάνωση ενός fashion show θα γιορτάσουμε τη μαγεία που προκύπτει από την αλληλεπίδραση των πολιτισμών.»

«Είναι μεγάλη τιμή να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα στις 17 Ιουνίου, στην καρδιά μιας πρωτεύουσας με τόσο σπουδαία ομορφιά. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, από χορό έως σχέδιο, θα έχω τη χαρά και το προνόμιο να εντάξω στη συλλογή μου και τη δουλειά Ελλήνων δημιουργών», πρόσθεσε η Μαρία στη δήλωσή της.

Τα destination runway shows για το cruise season αποτελούν σημαντικά marketing moments υπό την Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Christian Dior, Maria Grazia Chiuri, η οποία χρησιμοποιεί τις εξωτικές τοποθεσίες ως ευκαιρία να εξερευνήσει νέες αναφορές και χειροποίητες τεχνικές.

Ο οίκος επέμεινε με τη στρατηγική ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πραγματοποιώντας μια παράσταση στο Lecce της Ιταλίας τον περασμένο Ιούλιο σε μια εποχή που τα στελέχη της μόδας προέβλεπαν ότι αυτό το είδος θεάματος θα γινόταν πιο σπάνιο.