fbpx
τοξικές συνήθειες

5 τοξικές συνήθειες που πρέπει οπωσδήποτε να αποβάλετε από την καθημερινότητα σας

by Georgia Germanakou

Συχνά στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι μια «καλύτερη ζωή», επικεντρωνόμαστε σε αυτά που πρέπει να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας, καταγράφουμε τους βραχυπρόθεσμους και μακροχρόνιους στόχους μας και προσπαθούμε για το καλύτερο.

Αν και είναι δεδομένο πως η επιμονή είναι βασικό συστατικό επιτυχίας, υπάρχουν και αυτές οι φορές που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσεις κάτι έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Γιατί; Γιατί υπάρχουν μερικές συνήθειες και συμπεριφορές που είναι καθαρά αποτέλεσμα του μυαλού μας και, χωρίς να μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε, μας κρατάνε πίσω από όσα πραγματικά επιθυμούμε.

Το να ξέρεις πότε πρέπει να σταματάς είναι μια δεξιότητα που μπορεί κάποιος να αποκτήσει, και έχει αποδειχθεί πως είναι από τις πιο σημαντικές. Ας προσδιορίσουμε λοιπόν τις δικές μας «τοξικές» συνήθειες και ας εστιάσουμε στο πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

1. Η υπερβολική σκέψη

Η συνήθεια που έχουμε να σκεφτόμαστε υπερβολικά ή να υπεραναλύουμε γεγονότα και καταστάσεις είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη λήψη αποφάσεων. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των αποφάσεων μας λαμβάνεται με βάση τη διαίσθησή μας, όμως σχεδόν πάντα αναζητούμε τρόπους να αιτιολογήσουμε την επιλογή μας με βάση τη λογική. Μήπως όμως είναι προτιμότερο, αντί να αναλώνουμε χρόνο και ενέργεια στην υπερανάλυση, να καλλιεργήσουμε θετική ενέργεια και να επικεντρωθούμε σε εφικτούς και εφαρμόσιμους τρόπους για την επίτευξη των στόχων μας; Πρόκειται για μία κίνηση που θα μας απεγκλωβίσει από το τέλμα της υπερβολικής σκέψης και θα επιφέρει πρακτικά αποτελέσματα, καταπολεμώντας την αδράνεια του να παραμένουμε στάσιμες.

2. Η προσκόλληση στο τι σκέφτονται οι άλλοι

Ζώντας μέσα σε μία κοινωνία όπου η γνώμη των άλλων για εμάς μετράει περισσότερο από το τι πιστεύουμε εμείς για τον εαυτό μας, είναι σίγουρα δύσκολο να απαλλαγούμε από τον φόβο της κριτικής. Όμως σε βάθος χρόνου ίσως γίνει εμφανές ότι δεν είναι πάνα ωφέλιμο να ακούμε τη γνώμη των ανθρώπων γύρω μας. Αργά ή γρήγορα μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι και οι άλλοι έχουν τις ίδιες αδυναμίες με εμάς. Αυτό καθιστά την προσωπική τους άποψη αχρείαστη και άσκοπη.

Συνεπώς, είναι πολύ πιο παραγωγικό να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και να δουλέψουμε για την προσωπική μας αυτοβελτίωση, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω σύγχυση. 

3. Ο φόβος της αλλαγής

Fear of the unknown είναι ένα πραγματικά powerful συναίσθημα και απολύτως φυσιολογικό. Είναι όμως κοινώς αποδεκτό πως δεν μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνοντας το ίδιο ακριβώς πράγμα on repeat κάποια στιγμή θα υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Ίσως είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές ως μία πρόκληση ή καλύτερα ως μια κατάσταση που θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε τους στόχους μας ή που θα μας διδάξει κάτι, παρά ως τροχοπέδι, κρατώντας μας στάσιμους και προσκολλημένους στο παρελθόν. Η αλλαγή οπτικής των πραγμάτων μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να απαλλαγούμε από το φόβο που εμποδίζει την εξέλιξή μας.

4. Η υποτίμηση του εαυτού μας

Το negative self-talk που μπορεί να προσλαμβάνουμε από τους γύρω μας, πολλές φορές προέρχεται και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε μία θετική σχέση με τον εαυτό μας και να σταματήσουμε να υποτιμούμε την προσωπική μας αξία. Οι σκέψεις μας εκπέμπουν την δική τους ενέργεια. Αντιθέτως είναι πιο υγιές να ενθαρρύνουμε πρώτοι τις προσπάθειές μας και να αναγνωρίζουμε την πρόοδο που σημειώνουμε, γιορτάζοντας κάθε μικρή μας «νίκη», με θετική ενέργεια και self-love.  

5. Η αναβλητικότητα

Ας αναλογιστούμε για λίγο, ποιο είναι αυτό το ένα πράγμα που τείνουμε να αναβάλλουμε συνεχώς; Ποια υποχρέωση μεταφέρεται συνεχώς για αύριο και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Η αναβλητικότητα συχνά είναι αποτέλεσμα του φόβου και της ανασφάλειας για ένα γεγονός που μας προκαλεί άγχος. Όμως, όταν αναβάλλουμε συνεχώς μια κατάσταση, τα πιο πάνω συναισθήματα μεγενθύνονται και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των σκέψεων μας. Εντοπίζοντας και αναλύοντας τον λόγο που αναβάλλουμε κάτι συνεχώς είναι το πρώτο βήμα για να το καταπολεμήσουμε. Είναι πολύ πιθανόν να εκπλαγούμε όταν ανακαλύψουμε ότι αυτό που μας τρόμαζε ήταν πολύ πιο απλό απ’ ότι πιστεύαμε!