fbpx

Αναπνοή από το στόμα VS Αναπνοή από την μύτη: Τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα κάθε αναπνευστικής οδού!

by Eva Sarpetsa

Εισπνέουμε από την μύτη…εκπνέουμε από το στόμα. Ακούγετε απλό, σωστά; Θα έπρεπε να είναι απλό. Εξάλλου η αναπνοή είναι η πιο φυσική και ακούσια διεργασία στο ανθρώπινο σώμα και γίνεται χωρίς τη συνειδητή μας προσπάθεια. Η πραγματικότητα είναι όμως λίγο πιο περίπλοκη από αυτό. 

Εισπνέουμε αέρα είτε από τα ρουθούνια μας είτε από το στόμα μας, και το καθένα έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Σε αυτό το άρθρο, θα προσδιορίσουμε τις διαφορές μεταξύ της αναπνοής από το στόμα και της αναπνοής από τη μύτη, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τον κάθε τρόπο. 

Ας ξεκινήσουμε με την αναπνοή από τη μύτη. Όταν εισπνέουμε από τα ρουθούνια μας, ο αέρας ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία. Αρχικά, συναντά ένα φυσικό σύστημα φιλτραρίσματος. Οι μικροσκοπικές τρίχες και η βλέννα στις ρινικές οδούς παγιδεύουν σωματίδια όπως σκόνη, γύρη και βακτήρια. Αυτό εμποδίζει αυτούς τους πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες να καταλήξουν στους ευαίσθητους πνεύμονές μας, προστατεύοντας έτσι την υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος.

Παράλληλα, η μύτη εξασφαλίζει την απαιτούμενη υγρασία στον εισπνεόμενο αέρα. Αυτή η διαδικασία ύγρανσης διασφαλίζει ότι ο αέρας που καταλήγει στους πνεύμονές μας είναι ζεστός και υγρός, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ερεθισμού και δυσφορίας.

Και το πιο σημαντικό: η μύτη παράγει μονοξείδιο του αζώτου – ένα αέριο που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της πρόσληψης οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι σαν μια φυσική ενίσχυση του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Και τέλος, η αναπνοή από την μύτη προωθεί την πιο αργή, βαθύτερη αναπνοή, που συνεπώς συμβάλλει στην μείωση του άγχους. 

Τώρα, ας εστιάσουμε την προσοχή μας στην αναπνοή από το στόμα. Η αναπνοή από το στόμα είναι ανακουφιστική σε ορισμένες καταστάσεις, όπως όταν ασκούμαστε έντονα ή όταν η μύτη μας είναι συμφορημένη λόγω κρυολογήματος. Ωστόσο, η χρόνια στοματική αναπνοή έχει σίγουρα τα δικά της μειονεκτήματα.

Όταν «παρακάμπτουμε» την πορεία της μύτης και αναπνέουμε από το στόμα, όλα τα πιο πάνω – η φυσική διαδικασία φιλτραρίσματος και ύγρανσης – παρακάμπτονται και αυτά. Αυτό σημαίνει ότι τα αλλεργιογόνα, οι ρύποι και ο ξηρός αέρας έχουν μια “ευθεία διαδρομή” προς το αναπνευστικό μας σύστημα. Έχετε ποτέ ξυπνήσει με ξηροστομία και κακοσμία; Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής σάλιου που προκαλείται από την αναπνοή από το στόμα.

Και ίσως το πιο σοκαριστικό είναι πως η χρόνια στοματική αναπνοή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δομή του προσώπου μας. Στα παιδιά, μπορεί να αλλάξει την ανάπτυξη της γνάθου και την ευθυγράμμιση των δοντιών.

Και όσοι αναπνέουν συχνά από το στόμα τους κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αντιμετωπίζουν υπνική άπνοια – μια κατάσταση όπου η αναπνοή διακόπτεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, επηρεάζοντας τη συνολική ηρεμία και φυσικά την ποιότητα του ύπνου.

Αυτό το άρθρο λοιπόν είναι η ευγενική υπενθύμιση μας, πως μερικές φορές, τα πιο απλά πράγματα, όπως ο τρόπος που αναπνέουμε, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία μας.