fbpx

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη: Η πιο εύκολη συνταγή (Δοκιμασμένο!)

by Eva Sarpetsa

Δηλώνω περήφανα φανατική οπαδός των μελομακάρονων. Είναι το γλυκό που θα μπορούσα με τεράστια ευκολία να τρώω ολόχρονα, όλες τις ώρες τις μέρας. Μην με ρωτήσετε γιατί, δεν ξέρω να σας απαντήσω.

Όσον αφορά τις θερμίδες τους, τις αγνοώ εδώ και πολλά χρόνια, γιατί πραγματικά τα απολαμβάνω αυτή την εποχή του χρόνου. Παρόλα αυτά, σαν μια γυναίκα που προσπαθεί να περιορίσει την επεξεργασμένη ζάχαρη στην καθημερινότητα της και να διατηρήσει μια ισορροπία στις «καλές» και «κακές» τροφές, έχω δοκιμάσει επανειλημμένα να φτιάξω μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη. Αρχικά ήμουν πολύ επιφυλακτική, γιατί δεν ήθελα να υποσκιάσω στο μυαλό μου την σιροπιασμένη και μελωμένη γεύση της παραδοσιακής συνταγής, που «κρατάει» λίγο. 

Και δεν θα σας το κρύψω, τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Εξάλλου, κάποιος που με γνωρίζει, θα σας πει με βεβαιότητα πως η μαγειρική δεν είναι μια από τις καλύτερες μου δεξιότητες. 

Όποτε αντιλαμβάνεστε πως η πιο κάτω συνταγή είναι εύκολη, αποτελεσματική και γευστική! Ετοιμαστείτε να καταγράψατε τα υλικά:

Για την ζύμη:

  • 1100 γραμμάρια (γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. ελαιόλαδο 
  • 300 γρ. ηλιέλαιο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 20 γρ. στέβια
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • καρύδια σπασμένα
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ σιρόπι αγαύης
  • ξύσμα μανταρινιού
  • ένα ξυλάκι κανέλα
  • 2 γαρίφαλα
  • 100 γρ χυμό μανταρινιού ή πορτοκαλιού
  • 100 γρ νερό

 Ή 

  • 300 γρ. μέλι
  • 200 ml νερό
  • 2 στικ κανέλα
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Προετοιμασία και εκτέλεση:

Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη στέβια, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Έπειτα, αναμιγνύουμε την σόδα με τον χυμό πορτοκαλιού σε ένα δοχείο, και το αλεύρι με το με το baking powder σε άλλο δοχείο. Αρχικά αδειάζουμε την σόδα και τον χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα, και ανακατεύοντας με το σύρμα, αδειάζουμε και το αλεύρι με το baking powder, σταδιακά σε 2 με 3 δόσεις – χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε – μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Για να «ελέγξουμε την επιτυχία της ζύμης», με λίγη ζύμη πλάθουμε ένα μικρό μελομακάρονο. Εάν «λαδιάσει» το χέρι μας, τότε σημαίνει … αποστολή εξετελέσθη! Well done!

Τέλος, δημιουργούμε το σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (160 βαθμούς – αέρα) για περίπου 25 λεπτά.

Μόλις ροδίσουν, τα βγάζουμε από τον φούρνο. Θα ξεκινήσουμε την εκτέλεση για το σιρόπι όταν κρυώσουν εντελώς. 

Για το σιρόπι, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει μία βράση, το αφήνουμε στη φωτιά για 3 με 5 λεπτά. Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ή την εστία, χαμηλώνουμε την ένταση της – περίπου στο 1/3 – και επανατοποθετούμε την κατσαρόλα, για να διατηρήσουμε ζεστό το σιρόπι. 

Τέλος, βουτάμε τα μελομακάρονα μας στο ζεστό σιρόπι για 10-20 δευτερόλεπτα, κάθε πλευρά.  

Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας!

Συνταγή: https://petros-syrigos.com