fbpx

Πεινάω ή απλά βαριέμαι; Πώς θα καταλάβεις τη διαφορά και θα το αντιμετωπίσεις

by Eleni Kokkinou

Η ζωή είναι γεμάτη με μεγάλα και μικρά μυστήρια: Πού χάθηκαν όλα τα λαστιχάκια μαλλιών; Είναι τελικά η ευτυχία απλά κάποιες χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας; Πεινάω ή απλά βαριέμαι; Αν και για τα δύο πρώτα ερωτήματα δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση, τα καλά νέα είναι πως έχω για το τρίτο.

Δεν νομίζω να είμαι η μόνη που καταναλώνει το ένα σνακ μετά το άλλο ενώ έφαγε κανονικό γεύμα πριν ούτε δύο ώρες. Όταν συμβαίνει αυτό, πάντοτε αναρωτιέμαι ποια είναι η αιτία πίσω από αυτή μου την συνήθεια και η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές που συμβαίνει, συνειδητοποιώ πως πολύ πιθανόν να μην είναι… η πείνα.

Για να λύσω επειτέλους όμως αυτό το μυστήριο, ξεκίνησα μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και εφόσον έκανα 1-2 quizes που θα με βοηθούσαν να απαντήσω το ερώτημα “Πεινάω ή απλά βαριέμαι”-it happens every time, right?-, μελέτησα διάφορα άρθρα που εξηγούν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής και της συναισθηματικής πείνας και θεώρησα χρήσιμο να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σημαντικές πληροφορίες.

Πώς θα ξεχωρίσουμε την πραγματική από την συναισθηματική πείνα;

Η πραγματική πείνα, υποχωρεί εφόσον καταναλώσουμε ένα πλήρες, θρεπτικό γεύμα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Από την άλλη, η ψυχολογική – συναισθηματική πείνα δεν υποχωρεί με την κατανάλωση ενός ισορροπημένου και θρεπτικού γεύματος. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές, το άτομο που αντιμετωπίζει συναισθηματική πείνα, θα αναζητά σνακ και φαγητό ακόμη και αμέσως μετά το φαγητό, ίσως ακόμη και σε μεγαλύτερο βαθμό. Γι’ αυτό τον λόγο αναφερόμαστε στην συναισθηματική πείνα ως “ακόρεστη”.

Η πραγματική πείνα είναι η φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού για τροφή και προκαλείται όταν το σώμα μας έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Η βιολογική πείνα συνήθως εμφανίζεται 3 με 4 ώρες μετά από ένα γεύμα. Τα σημάδια της πραγματικής πείνας που συχνά εμφανίζουμε είναι η αίσθηση του άδειου στομαχιού, το γουργούρισμα και σωματική αδυναμία. Η δίψα μπορεί επίσης να είναι σημάδι.

Γιατί προκύπτει αυτή η συναισθηματική πείνα;

Η ψυχολογική πείνα δεν προκύπτει μόνο λόγω πλήξης ή βαρεμάρας αλλά και λόγω άλλων ψυχολογικών παραγόντων. Κάποιες συχνές αιτίες είναι το άγχος, το στρες, η έλλειψη ύπνου, καθώς και η παρουσία ανθυγιεινών και “junk” τροφών.

Τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τη συναισθηματική πείνα;

· Σκέψου πόση ώρα πριν κατανάλωσες ένα πλήρες γεύμα και κατά πόσο ήταν ισορροπημένο και θρεπτικό.

· Σημείωνε σε ένα ημερολόγιο όσα καταναλώνεις μέσα στη μέρα σου για να μπορείς να ελέγχεις τις “αχρείαστες” τροφές και να καταλάβεις υπό ποιες συνθήκες επέλεξες να καταναλώσεις την κάθε τροφή.

· Ρώτα τον εαυτό σου κατά πόσο είσαι στρεσαρισμένη για κάτι ή βιώνεις μια φάση όπου είσαι ίσως ασταθής ψυχολογικά. Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, αναζήτησε ένα τρόπο να βοηθήσεις τον εαυτό σου, χωρίς να ξεσπάς στο φαγητό. Ένας τρόπος είναι να μιλήσεις σε ένα κοντινό σου άτομο ή να πας για ένα χαλαρό περπάτημα, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική.

Σε γενικότερο επίπεδο, πρέπει να αναγνωρίζουμε πως είμαστε άνθρωποι και είναι λογικό να βρίσκουμε τους δικούς μας τρόπους να ανταπεξέλθουμε στα όσα αντιμετωπίζουμε. Το να καταναλώσεις ένα παγωτό όταν δεν βρίσκεσαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση, σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αυτό που πρέπει όμως να έχεις πάντα κατά νου, είναι πως πρόκειται για μια στιγμιαία απόλαυση και εφόσον δεν την αφήσουμε να μετατραπεί σε συνήθεια και να περιπλέξει τις διατροφικές μας συνήθειες, όλα είναι υπό έλεγχο.