fbpx

Πιθανοί λόγοι που δεν χάνετε βάρος, ενώ τα κάνετε όλα «σωστά»

by Eva Sarpetsa

Μερικές φορές, θεωρητικά – και πρακτικά – αισθανόμαστε πως η προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος είναι «σωστή και στοχευμένη» – γυμναζόμαστε, τρεφόμαστε σωστά, «ελέγχουμε» τα επίπεδα άγχους μας. Η ζυγαριά όμως αρνείται να επιβεβαιώσει την προσπάθεια μας αυτή, και σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανόν να προκύψει και η απογοήτευση. 

Ιατρικά, υπάρχει ένας μεγάλός κατάλογος με πιθανούς λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Πολλές φορές λοιπόν μπορεί οι άνθρωποι να πάσχουν από μια αδιάγνωστη πάθηση υγείας, η οποία προωθεί την αποθήκευση λίπους στο σώμα, και συνεπώς επιβραδύνει οποιασδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους. 

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που οφείλονται σε αυτές υποκείμενες παθήσεις, τα οποία όμως οι γιατροί «αγνοούν», ή καλύτερα δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Και αυτοί οι ίδιοι ασθενείς επισκέπτονται γιατρούς και ειδικούς για απώλεια βάρους, οι οποίοι αποδίδουν την δυσκολία τους στην διατροφή και την άσκηση – φυσικά. 

Και ενώ οι λόγοι και οι υποκείμενες ασθένειες μπορεί να είναι πολλές, πιο κάτω αναλύουμε τις 3 πιο συνηθισμένες που δυσκολεύουν την απώλεια βάρους.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Αυτή η πάθηση επηρεάζει το 20% των γυναικών σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας συχνά από την εφηβεία. Πολλές νεαρές γυναίκες, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της κατάστασης τους και να νιώσουν «όμορφες», εμφανίζουν περεταίρω διατροφικές διαταραχές. 

Το PCOS μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και να επηρεάσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: αυξημένο βάρος, ακανόνιστες περιόδους, ακμή, αραίωση μαλλιών, υπερβολική τριχοφυΐα σε ανεπιθύμητες περιοχές.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρουσιάζετε τα πιο πάνω συμπτώματα.

Insulin Resistance 

Στατιστικά, περίπου το 45% των ατόμων ηλικίας 18-44 ετών έχουν ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη. Με απλά λόγια, μετά την κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων, το πάγκρεας εκκρίνει την ορμόνη ινσουλίνης για να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλά, το σώμα μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί τη ζάχαρη με αποτέλεσμα να την αποθηκεύει ως λίπος. Και συνεπώς το λίπος διαταράσσει τις ορμόνες μας. Όταν λοιπόν τα κύτταρα μας είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη, η γλυκόζη κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο το σώμα μας και αποθηκεύεται ως λίπος αντί να μετατρέπεται σε ενέργεια. 

Συμπτώματα: αυξημένο σάκχαρο στο αίμα (που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους), αυξημένη πείνα και δίψα, πονοκεφάλους, θολή όραση

Ενδομητρίωση

Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση όπου ο ιστός που μοιάζει με τη μήτρα αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Επηρεάζει περίπου το 10% τοις εκατό των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως (αυτό μεταφράζεται σε περίπου 190 εκατομμύρια άνθρωποι, FYI.)

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει χρόνιο, εξουθενωτικό πόνο που καθιστά τη σωματική δραστηριότητα δύσκολη, οδηγώντας έτσι σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής και συνεπώς μειωμένη καύση θερμίδων. Προκαλεί επίσης μια φλεγμονώδη απόκριση που μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό. 

Συμπτώματα: χρόνιος πόνος, φλεγμονή, ορμονική ανισορροπία.