fbpx

Πως να ξεπεράσετε ένα χωρισμό

by Eva Sarpetsa

Ο έρωτας δεν είναι μόνο μια «υπόθεση» καρδιάς. Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, το σώμα του βιώνει πραγματικές αλλαγές. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εμπειρία που μπορεί να επέμβει στο κύκλωμα του εγκεφάλου μας, και να επηρεάσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Μελέτες και έρευνες έχουν αποδείξει πως οι ερωτικοί δεσμοί είναι προϊόν νευροχημικών διαδικασιών. Και ο εγκέφαλός μας συνηθίζει στις νευροχημικές αυτές ουσίες που παράγονται, σε σημείο που γινόμαστε εξαρτημένοι από αυτές. 

Για αυτό ακριβώς, ο οργανισμός μας βιώνει τον χωρισμό σαν ένα σοκ για το σύστημα μας και συχνά αισθανόμαστε out of control. Η περίοδος μετά από ένα χωρισμό είναι μια συναισθηματικά δύσκολη περίοδος, η οποία απαιτεί χρόνο και…υπομονή. Η «εκπαίδευση» του μυαλού μας για να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό περιλαμβάνει την συνειδητή αλλαγή των σκέψεων μας, και την επανεστίαση τους σε θετικές, υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης. Μέσα από αυτές, απώτερος σκοπός είναι η ανακάλυψη τhς πιο σημαντικής μορφής αγάπης: της αγάπης για τον εαυτό μας, aka selflove

Ακολουθεί πιο κάτω ένας ολοκληρωμένος οδηγός, που περιγράφει βήμα προς βήμα πως μπορείτε να «εκπαιδεύσετε» τον εγκέφαλό σας to move on μετά τον χωρισμό:

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει.

Είναι ΟΚ να αισθάνεστε λύπη, θυμό ή σύγχυση, μετά από ένα χωρισμό. «Επιτρέψτε» στον εαυτό σας να βιώσει αυτά τα συναισθήματα, χωρίς οποιαδήποτε κριτική. Μην προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματα αυτά, καθώς μπορεί αυτό να παρατείνει το…healing process

Διαγράψτε τις φωτογραφίες.

Έχουμε την τάση να ρομαντικοποιούμε τις προηγούμενες σχέσεις και να αναπολούμε τις ευτυχισμένες στιγμές μέσα από χαριτωμένες selfies και στιγμιότυπα. Και αυτή η λαχτάρα που μας προκαλούν όταν τις χαζεύουμε, δεν είναι σίγουρα ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσουμε ένα χωρισμό. 

Ενισχύστε τη σεροτονίνη σας.

Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που σταθεροποιεί τη διάθεσή μας και μειώνει το άγχος. Οι δραστηριότητες που ενισχύουν τη σεροτονίνη μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ στο post-break-up ταξίδι μας. Μερικά παραδείγματα που ενισχύουν την σεροτονίνη περιλαμβάνουν την αίσθηση της ευγνωμοσύνης aka practice gratitude, την κοινωνικοποίηση, την έκθεση στο φως του ήλιου, την φυσική άσκηση και το αγαπημένο μας latte. 

No contact

Τόσο η αγάπη όσο και τα ναρκωτικά δρουν στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Και οι χωρισμοί είναι σαν να είσαι σε στέρηση. Εάν προσπαθείτε να σταματήσετε ένα εθιστικό ναρκωτικό ή φάρμακο, πρέπει να απομακρυνθεί πρώτα από το σύστημά σας προτού ο εγκέφαλός σας μπορέσει να επανέλθει σε ισορροπία. Έτσι, η μηδενική επικοινωνία θα επιτρέψει στον εγκέφαλό σας να επανέλθει σε ισορροπία χωρίς το φάρμακο – που σε αυτή την περίπτωση είναι ο πρώην σας.

Επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα.

Φροντίστε τη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας προκαλούν μόνο χαρά και χαλάρωση. Να ασκείστε τακτικά, να τρώτε καλά, να κοιμάστε αρκετά και να ασκείτε διαλογισμό.

Δημιουργήστε αρνητικές και θετικές λίστες

Ο εγκέφαλος είναι «καλωδιωμένος» για να συσχετίζει τις σκέψεις του πρώην σας με την επιθυμία να του μιλήσετε και να τον δείτε. Δημιουργήστε τις παρακάτω λίστες και φροντίστε να τις διαβάζετε τακτικά σαν να είναι η Βίβλος σας.

Αρνητικά: Καταγράψτε όλα όσα δεν σας άρεσαν στη σχέση σας. Γιατί δεν ήταν το κατάλληλο άτομο για σένα; Γιατί έπρεπε να τελειώσει η σχέση αυτή; Μη διστάσετε να αναφέρετε χαρακτηριστικά του πρώην σας που δεν σας άρεσαν.

Θετικά: Καταγράψτε όλα τα πράγματα που αγαπάτε στον εαυτό σας. Όλα όσα έχετε να προσφέρετε σε μια σχέση. Όλα όσα σας κάνουν το μοναδικό και εκπληκτικό άτομο που είστε.