fbpx

Το αλκοόλ επιδεινώνει το άγχος και τώρα ξέρουμε το γιατί

by Trends Team

Έχει συμβεί σε όλους μας. Ένας δύσκολος χωρισμός, μια κακή μέρα στη δουλειά, μια δύσκολη φάση γενικότερα και η απόκρισή μας είναι αμέσως… ένα ποτήρι κρασί (- ή ένα μπουκάλι). Και όλοι γνωρίζουμε πως το αλκοόλ δεν είναι η λύση, έστω κι αν αισθανόμαστε μια κάποια ανακούφιση όταν το καταναλώνουμε, τις στιγμές που αισθανόμαστε ότι το “χρειαζόμαστε”.

Την επόμενη μέρα όμως, η απόφαση μας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με αλκοόλ πιθανότατα θα έχει συνέπειες. Hangover, ξηροστομία, ναυτία και… μετάνοια, η οποία συνοδεύεται με την υπόσχεση πως δεν πρόκειται ποτέ ξανά να καταλήξουμε σε αυτό το σημείο. Και κάπου έκει… the anxiety kicks in. Ονομάζεται ‘hangxiety’!

Πού ακριβώς οφείλεται η αύξηση του άγχους, μετά την κατανάλωση αλκοόλ;

Σίγουρα θα έχεις ξανακούσει για την σεροτονίνη, την “ορμόνη της χαράς”, που είναι υπεύθυνη για τη διάθεσή μας. Η συγκεκριμένη ορμόνη όμως, δεν παράγεται στον εγκέφαλο, αλλά στο στομάχι μας. Παράλληλα, οτιδήποτε καταναλώνουμε, επεξεργάζεται μέσω του εντέρου. Και έτσι ακριβώς συνδέεται άμεσα το αλκοόλ με την διάθεση – άγχος.

Η Amy Nolan, θεραπεύτρια και life coach μας εξηγεί πώς λειτουργεί το hangxiety στο σώμα μας: «Είναι όταν η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη σταματούν να προσπαθούν να ρυθμιστούν με το αλκοόλ στο σύστημα μας. Αυτό επηρεάζει το συναισθηματικό κέντρο στον εγκέφαλό μας, καθιστώντας το πιο επιρρεπή και ευάλωτο στο να αισθανόμαστε εντονότερα συναισθήματα, όπως ενοχές ή άγχος.

Παράλληλα, η χλωρίδα του εντέρου μας είναι πολύ σημαντική για την καθολική μας υγεία, αλλά και συγκεκριμένα για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον εγκέφαλό μας – άγχος, διάθεση. Αυτό γιατί σε συνεργασία με τις κυτοκίνες, είναι οι “διαμεσολαβητές” για την επικοινωνία του εντέρου με τον εγκέφαλο. Επομένως, όταν διαταραχθεί η χλωρίδα του εντέρου, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη πέφτουν και άρα άμεσα, επηρεάζεται η διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε εντονότερο άγχος.

Μάλιστα, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η συχνή κατανάλωση αλκοοόλ, συνδέεται με μακροπρόθεσμες επιδράσεις που πέραν από την γενικότερη υγεία, περιλαμβάνουν και ψυχολογικά θέματα, όπως το άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη.