fbpx

Δοκίμασα gluten-free διατροφή για μια εβδομάδα και αυτό είναι το αποτέλεσμα! 

by Eva Sarpetsa

Θα είμαι ειλικρινής: είμαι certified health freak. Είμαι ο άνθρωπος που γυμνάζεται τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, καταναλώνει τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερό (μετρημένα) και κατά καιρούς έχω υιοθετήσει μεταξύ άλλων και την διαλειμματική νηστεία.  

Συχνά, έπειτα από ένα γεύμα, είναι πολύ πιθανόν να αισθάνομαι φουσκωμένη, χωρίς φυσικά να μπορώ να προσδιορίσω τον λόγο. Γενικότερα όμως το θεωρώ φυσιολογικό, χωρίς να ήταν ποτέ αρκετός λόγος για…further investigation.

Και παρόλο που με φωνάζουν queen of habits, μου αρέσει να θεωρώ τον εαυτό μου δια βίου «μαθητή» όταν πρόκειται για υγεία και ευεξία. Μόλις λοιπόν διάβασα, σε περισσότερη λεπτομέρεια για τα οφέλη μιας gluten-free δίαιτας – γρηγορότερος μεταβολισμός, αυξημένα επίπεδα ενέργειας, λιγότερα φουσκώματα (ohthats me!), κλπ –  για την οποία αγαπημένοι celebrities swear byitήταν επόμενο να την εφαρμόσω δοκιμαστικά για τουλάχιστον 7 ημέρες και να βιώσω εγώ η ίδια τα πιθανά οφέλη της. 

Είναι γενικά αποδεκτό, πως εκτός από τη δυσανεξία στη γλουτένη, υπάρχει μια μερίδα πληθυσμού που παρόλο που δεν πάσχει από κοιλιοκάκη, παρουσιάζει ευαισθησία και εντερικά συμπτώματα μετά από κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη (non-celiac gluten sensitivity).

Και ενώ η διατροφή μου είναι βασισμένη στο 80/20 rule (Μια όχι προκαθορισμένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει σε ποσοστό 80% υγιεινές και θρεπτικές τροφές και σε ποσοστό 20% γλυκά ή επεξεργασμένα φαγητά), δεν είχα ποτέ δοκιμάσει να αφαιρέσω ή ακόμη και να περιορίσω την γλουτένη από αυτή. 

Παρόλα αυτά η διατροφή μου περιλαμβάνει συνήθως σαν πρωινό το γνωστό avocado toast με ψωμί, το οποίο σε μια gluten free δίαιτα πρέπει να αντικατασταθεί, φυσικά, με ψωμί χωρίς γλουτένη. Έπειτα λοιπόν από μια μικρή τοπική έρευνα, ανακάλυψα πως οι επιλογές για οργανικό ψωμί χωρίς γλουτένη είναι αρκετά περιορισμένες. Επέλεξα λοιπόν δύο είδη ψωμιού από ένα Artisan Bakery, κρυμμένο στην καρδιά της Λευκωσίας, το Qboo Bakehouse. Το συγκεκριμένο αρτοποιείο, παρασκευάζει τα ψωμιά χωρίς γλουτένη σε ξεχωριστή gluten-free certified κουζίνα, με ειδικό εξοπλισμό και ξεχωριστή αποθήκευση για τις πρώτες ύλες. 

Whole Grain Rice Bread

Ingredients: Buckwheat, whole grain rice, millet, whole grain rice sourdough, chia seeds, roasted pumpkin seeds, roasted sunflower seeds ,salt, psyllium husk, gluten free bio yeast, bio sunflower oil, carob syrup, water.

Quinoa Bread

Ingredients: Quinoa flour, white rice flour, whole grain rice sourdough, chia seeds, egg, gluten free bio yeast, bio sunflower oil, water.

Έτσι, για 7 συνεχόμενες μέρες υιοθέτησα μια διατροφή που αποτελούνταν από 3 κυρίως γεύματα τα οποία περιλάμβαναν μια πηγή πρωτεΐνης, μια πηγή λαχανικών και μια πηγή υδατανθράκων, όλα ελεύθερα γλουτένης. Έτσι αντικατέστησα το ψωμί στο πρωινό μου με quinoa bread και whole grain rice bread, και η πηγή υδατανθράκων στα υπόλοιπα μου γεύματα ήταν πάντοτε ρύζι ή πατάτες. 

Day 1 and 7 with Quinoa Bread & Day 4 with Whole Grain Rice Bread for Breakfast
Day 2 with Quinoa Bread & Day 5 with Whole Grain Rice Bread for Breakfast
Day 3 with Quinoa Bread & Day 6 with Whole Grain Rice Bread for Breakfast

Παρόλο που οι μελέτες υποδεικνύουν πως χρειάζεται ένας μήνας για τα αποτελέσματα της gluten-free δίαιτας να είναι αισθητά και μετρήσιμα, μπορώ να δηλώσω με σιγουριά πως το σώμα μου ανταποκρίθηκε άμεσα στην απουσία της γλουτένης από την διατροφή μου. Από την δεύτερη κιόλας μέρα, το σύνηθες για εμένα αίσθημα του φουσκώματος μετά από γεύμα είχε μειωθεί σημαντικά και μέχρι την τελευταία μέρα (7η) είχε σχεδόν εξαφανιστεί. 

Στα μέσα της εβδομάδας είχα παρατηρήσει ότι η απόδοση μου στα καθημερινά μου workouts ήταν αισθητά καλύτερη και γενικότερα η ενέργεια μου κατά την διάρκεια της μέρας ήταν αυξημένη – με αισθητή μείωση των απογευματινών μου…χασμουρητών!  Τέλος, αισθάνθηκα μια ανεξήγητη φρεσκάδα στο δέρμα μου, κυρίως στο πρόσωπο μου, ενώ μπορώ να δηλώσω πως βελτιώθηκε και η ποιότητα του ύπνου μου. 

Αυτή ήταν ξεκάθαρα η προσωπική μου βιωματική εμπειρία μιας εβδομάδας χωρίς γλουτένη, και η μείωση της γλουτένης από την διατροφή μου θα είναι πλέον για μένα τρόπος ζωής!